En återuppväckt plåtslagare

Lite prylar, lite text och alltid bilder

En svartvit kattfuling!

Idag har jag inte något vettigt att säga, men tänkte att ni ändå kan få se en bild av kattjäveln som jag tycker blev ganska fin.

Nony, fotograferad med NEX-7 och Sony E 50/1,8 OSS

Mer svammel blir det kanske i nästa inlägg :)

Postat 2013-02-26 16:00 | Läst 15786 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Ny brandvägg och Ny väska (igen)

Igår svamlade jag om att jag tycker att vi kanske inte ska ställa några kvalitetskrav på bilderna i bloggarna här på FS. För att förstärka det innehåller dagens inlägg två ganska trista och usla bilder :)

De som läst mina tidigare inlägg kanske minns att jag gått över från att använda ADSL till 4G, med ganska bra resultat. Enda nackdelen för min del är att trafikmängden är begränsad till 100 GB de senaste 30 dagarna, vilket går rätt snabbt att komma upp i om man använder streamingtjänster och dylikt.

Igår såg jag ett erbjudande från Telenor där man för 100:- extra i månaden får Fri Surf i deras 4G-abonnemang: "Du har en fri datamängd varje månad, vilket gör att du kan surfa hur mycket du vill, fakturan kommer ändå sluta på samma pris." Vad de inte nämner i den texten är att man visserligen får fri datamängd, men om man kommer över 85 GB de senaste 30 dagarna stryper de hastigheten till 90-talsnivå tills dess man kommit under 85 GB på 30 dagar. Strypningen görs endast under hög belastning, men mätningen fortsätter dygnet runt så om man tankar mycket har man konstant smalband mellan 16 och 24 trots att man betalar rätt mycket varje månad ...

Nåväl, mitt 4G levereras av Bredbandsbolaget, som har samma villkor som Telenor, och just nu ser jag ingen anledning att byta (alla är lika usla). Jag vill kunna ha koll på hur mycket data jag faktiskt förbrukat, och det går inte att göra via Bredbandsbolagets kundsidor ännu (och enligt supporten begränsar de heller inte hastigheten även om man toktankar innan det går). Den 4G-router jag har kan skicka mejl var femte eller tionde gigabyta, men jag vill har bättre koll, så jag bestämde mig för att bygga en egen router/brandvägg (pfSense).

Nätaggregatet gick inte i hålet, men fungerar ändå ...

Det är lite kul att installera brandväggar och annat som bygger på gamla textbaserade operativsystem - ingen mus och tangentbord vid den installationen inte :) Konfigurationen görs dock via webbläsare, så där är det modernt.

Första intrycket är att det fungerar bra, och jag kan se hur mycket trafik som gått de senaste 30 dagarna. Jag kan också installera en massa skoj för att hindra eller logga hur resten av familjen surfar :)

Ny väska!

Jag gillar väskor av alla de slag, och för ett par år sedan trodde jag att jag funnit den perfekta väskan för mina behov, men nu har jag en kamera med utbytbara objektiv och ibland vill jag ha med mig en dator. Jag beställde min gamla väskas storebror - Billingham Hadley Pro - samma väska men lite större och med bärhandtag. Funkar skitbra för de behov jag har just nu, så nu kanske jag kan hålla mig ett par år till :)

Liten väska och en lite större väska

Den lilla väskan kommer för övrigt hamna på annonsmarknaden, då jag tycker det är synd att den ska stå och damma igen på hyllan, så om du vill ha en inkörd billingham med lite fläckar och skav kan du hålla utkik efter den :)

Ni som läst så här långt tillhör förmodligen min trogna skara av följare, men om någon annan till äventyrs hängt med hit lovar jag att jag ska försöka göra lite roligare bilder i kommande inlägg :)

Postat 2013-02-22 22:04 | Läst 18753 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Varför bloggar du på fotosidan.se?

En del av er har säkert sett att det här i bloggarna försigått en debatt om bilderna vi visar i våra bloggar eller i fotosidans grupper och pooler. En del tycker att det visas för många dåliga bilder, eller bara för många bilder. En del tycker att bilder måste tas på ett visst sätt eller med en viss utrustning för att de ska vara värda att ägna någon uppmärksamhet åt. Nu är det förstås bara bloggförfattarnas privata åsikter som yttras i dessa blogginlägg, precis som det jag skriver är min personliga åsikt. Just det att skriva att man tycker det andra producerar är fel eller dåligt kan dock leda till att läsaren tar det personligt, trots att det säkert inte var författarens avsikt.

Jag bloggar på fotosidan.se då fotografering, fotografier och prylar är mina stora fritidsintressen här i livet, och för dessa ämnen tycker jag FS är en synnerligen lämpad plattform. Här finns många som delar åtminstone något av dessa intressen, och chansen är stor att jag hittar läsare som kanske finner lite nöje i att läsa det jag skriver och titta på mina bilder. Fotosidan är också Sveriges i särklass största samlingsplats för fotografer av alla kategorier, vilket vi som bloggar här bör hålla i åtanke. Jag tycker det är jättebra när folk skriver om hur de själva gör när de fotografera, väljer ut bilder att visa etcetera, men det är kanske mindre lyckat att skriva andra på näsan hur de borde göra (oavsett vad man tycker att de borde göra). Det är svårt att formulera den typen av åsikter i skrift på ett sätt som inte riskerar såra mottagaren. I forumen är det ännu mycket vanligare att skribenterna vill försöka övertyga andra om att just deras åsikt är den enda rätta (vilket är dömt att misslyckas), men just forumen kan vi lämna därhän (det är likadant i alla forum, oavsett vad de handlar om).

Nu är det förstås så att så länge ingen gör några personliga påhopp i bloggarna, eller skriver om sådant som av andra skäl kan vara olämpligt, så är det förstås fritt fram att tycka att det andra håller på med inom fotografin är skräp (eller inte). Jag vill dock inte göra det i min blogg :)

Det där med många bilder i blogginlägg har jag aldrig sett som något stort problem (så länge det är bilder som intresserar mig), men jag förstår mig inte på fotobloggar som inte innehåller några bilder alls. Det här inlägget får avslutas med en (tycker jag) halvbra bild från veckans besök i Linköping, så ni som inte vill ha för många bilder blir nöjda och jag uppfyller mitt eget krav på bilder i bloggarna (fast en del tycker säkert det blev för mycket text i stället) ...

Linköpings Domkyrka, fotograferad från en balkong på Frimurarehotellet

Postat 2013-02-21 20:20 | Läst 7260 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

En nybliven 16-åring och kattjäveln!

Igår fyllde sonen Felix sexton år, och genast dyker det upp önskemål om att det nog är dags att börja övningsköra. Visst är det kanske bra att ungarna får börja träna på att köra bil redan när de är sexton, men det innebär ju att jag måste skaffa tillstånd också nu för tiden. Det var mycket lättare på min tid - jag började övningsköra när det var tre månader kvar till artonårsdagen, farsan behövde inte nåt jävla tillstånd och var mest bara glad att bli skjutsad till jobbet varje dag, och fem dagar efter att jag fyllde arton hade jag lappen i plånboken.

Felix, fotograferad med NEX-7 och Sony 50/1,8 @ f/1,8

Nåväl - tiderna förändras och vi med dem, så det är väl bara att bita i det sura äpplet och fixa det där tillståndet. Tur är väl att jag har en så liten bil som torde göra det lättare att ta sig fram bland alla eländiga cyklister i byn när sonen ska sätta sig bakom ratten.

Som bonus bjuder jag på ett dagsfärskt porträtt av kattjäveln också:

Nony - med samma pryttlar som bilden ovanför.

Ha det!

Postat 2013-02-15 16:42 | Läst 21844 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Ett litet oansenligt, men ack så bra tillbehör

Många av våra prylar är idag försedda med pekskärmar, vilket i många fall är väldigt praktiskt och lättanvänt. Nackdelen med detta pekande är att skärmarna blir ganska grisiga på kort tid (och när det gäller min kamera blir skärmen grisig trots att den inte ens har pekskärm - en flottig snok kan också ställa till det).

Ingen pekskärm, men kan bli skitig ändå

När sonen köpte en ny bärbar dator med pekskärm förra veckan fick han med en liten putsduk som påminde om en vanlig frottéhandduk (men förstås mycket mindre). Den visade sig vara suveränt bra inte bara till hans pekskärm, utan också till mina glasögon, iPad, iPhone och mina kameror.

Smutspadda och "handduk"

Jag tyckte mig läst något på iPad Insight om en ny sorts putsduk som tydligen skulle vara mycket effektiv, så jag letade rätt på detta och konstaterade att företaget som tillverkar dem sponsrar den sajten. Sponsrade blogginlägg kan man inte alltid ta på allvar, men eftersom den putsduken var väldigt lik den som kom med sonens dator beställde jag ändå två stycken (i det större formatet) från Amazon i England för att se om de var lika bra.

Tvåpack putsdukar och en snart inte så skitig padda

Det visade sig att de var precis lika bra, och enligt uppgift ska de även gå bra till att rengöra frontlinser på objektiv med (fast då kanske man inte ska använt den till att torka näsflott från skärmen innan). Jag är böjd att hålla med iPad Insight om att dessa små handdukar faktiskt är paddans (och allt annat i skärmvägs) bästa vän. Tydligen ska det gå bra att tvätta dem också när de absorberat för mycket näsflott ...

Lätt värt hundrafemti spänn inklusive frakt från England :)

Postat 2013-02-12 17:24 | Läst 21564 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera
1 2 Nästa