En återuppväckt plåtslagare

Lite prylar, lite text och alltid bilder

Skitiga bilder och fotonörderi på hög (?) nivå!

Idag har jag fotograferat svartvitt igen (fast jag fotograferade ju egentligen i råformat och svartvitade till bilden i efterhand). Jag har dessutom gjort bilderna lite extra skitiga för att framhäva den sovjetkänsla jag får av det förskräckliga Siviakvarteret i Uppsala.

Sony NEX-7 med 35/1,8 på ISO 800

En del vill att alla gamla hus helst ska bevaras, och de här husen är hyfsat gamla. Jag tycker de ska jämnas med marken och ersättas av något som bättre matchar det så omstridda UKK :)

Sony NEX-7 med 35/1,8 på ISO 800

Och det där utlovade fotonörderiet då? Mjo, som ni ser har jag skrivit under bilderna att jag fotograferat med en Sony NEX, och tidigare i texten skrev jag också att jag fotograferat i råformat. Hade jag fotograferat med Nikon i stället hade bilden passat bättre. Detta i kombination med nummerplåten på Volvon i den andra bilden får åtminstone mig på nördiga tankar - en del av er kanske förstår varför, och ni som inte gör det är nog lika lyckliga utan att veta :)

Ha en trevlig helg, och glöm inte att det är DAGNYS i ottan i morgon (10:30 på konditori Fågelsången)!

Postat 2014-02-28 19:22 | Läst 20671 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Man kan göra så, men det är inte rätt ...

Det har bloggats en del om det där med hur man får bilder tagna med digitalkamera att se ut som om de vore gjorda med film, om det över huvud taget är önskvärt att få dem att se ut som film och hur man gör för att få dem att se ut så ...

Jag försöker oftast inte få mina digitalbilder att se analoga ut, utan vill bara få fram ett resultat jag tycker är snyggt. Ibland kan det innebära samma metoder som just när film ska efterliknas, men det är för mig inte något självändamål. För mig känns det ofta lite bakvänt att försöka "smutsa ner" en bild med tillagt korn och dylikt, när jag på filmtiden gärna använde så stort format som möjligt för att få mindre av just den varan :)

Jag, idag, efter besök hos frisören

I den här bilden har jag inte lagt på något fuskkorn, men jag har lagt på vinjettering och konverterat den till svartvitt i Silver Efex. Jag tog bilden för att dokumentera min nya frisyr, och jag hade redan innan bestämt att den skulle vara svartvit (då ljuset på kontorstoan inte gör sig i färg).

Andra fotografer har förstås sina skäl att hantera sina bilder annorlunda, och för att citera Lorry: "Man kan göra så, men det är inte rätt ..." ;)

Postat 2014-02-25 20:10 | Läst 19012 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Försökte Rembrandt nånsin imitera hällristningar? (Apropå fusk med analoga och digitala bilder)

Läste Bengans blogg (och inlägget innan) om det där med att försöka få bilder gjorda med digitalkamera att se ut som om de fotograferats med film. Visst har det analoga sin charm, men inte var det alltid det där med korn var så himla snyggt ...

Nils Landgren, fotograferad med Nikon F4, 300/2,8 och antingen pressad Tri-X eller T-max

Bilden av trombonisten Landgren ovanför tog jag i Västerås (Rocklundahallen tror jag) i början av 90-talet. Den är groteskt kornig och inte särskilt skarp nånstans, men ändå ganska bra. Den är dock inte bra just för ATT den är kornig och oskarp, utan det blev helt enkelt inte bättre en så när man tokpressade film som snabbframkallades för att kunna publiceras i tidning dagen efter.

Många som försöker få sina digitala bilder att se analoga ut lägger på alldeles för mycket korn, kontrast och annat och får ett resultat som alltså rent tekniskt motsvarade vad jag fick till för en herrans massa år sedan, trots att bilderna inte blir bättre av det.

Gatumusikanter i Uppsala, fotograferade med Fuji X100 i juni 2011

Bilden av gatumusikanterna fotograferade jag med en likadan kamera som Bengan använde i sina exempel, men jag har fotograferat i råformat och använt Silver Efex för att få den till svartvitt (och dragit en del i spakarna för att få den som jag vill ha den). Jag kommer inte ihåg exakt hur jag gjorde, men jag tror att jag kan ha lagt på en liten gnutta korn, men det kan också vara brus från sensorn. Hade den blivit bättre om den haft mer korn? Nä, inte enligt mig.

Islandshästar i Hågadalen i april 2006. Fotograferade med EOS 5D och 135/2,0L

Hur är det med färgbilder då? Ska de vara korniga? Ja, om man använder en del presets i Color Efex Pro som jag kör ska de uppenbarligen det, men bilden ovan tyckte jag redan utan efterbehandling såg gammal ut tack vare färger och det extrema motljuset - jag har förstärkt färgerna för att få det att se ut lite som en del gamla diabilder jag gillar, men nåt korn är där inte. Överstrålning och dylikt kommer från ljus och objektiv, så det är inga effekter. Det blev helt enkelt lite platt att köra råfilen som den var, så jag har framkallat bilden ungefär som om det vore en svartvit bild, fast behöll färgen (typ) :)

Rauni, fotofika i december 2013. Nex-7 med 50/1,8

Den hyfsat färska bilden av Rauni har inte heller något pålagt fuskbrus, men jag tycker ändå den har en snygg gråskala och skärpa. Plastig för att där inte är något korn? Nä, det tycker jag inte - det går att få snygga svartvita digital bilder som inte ser plastiga ut utan korn och brus.

Det som får en bild att se mest ut som en analog bild är damm och repor, men sånt undviker jag helst att lägga in i mina bilder medvetet (jag har stått alldeles för många timmar i mörkrum och försökt få bort skiten för att försöka återskapa den digitalt).

Jag avslutar med en kombination av en halvgammal digital och en jättegammal analog bild (den lille som stirrar in i kameran till höger är jag). Brus- eller kornmässigt är inte den gamla bilden "sämre" än den nya (som togs 2005) - den är däremot ganska oskarp (och jag har ingen aning om vad min far använde för kamera).

Martin, Kitty och Jag

Bägge bilderna är med största sannolikhet tagna i samma hörn av samma hus (även om hörnet inte syns i den vänstra bilden) :)

Det finns inga fel när det gäller hur man behandlar sina bilder - bara man har skoj när man gör det. Och visst får man försöka efterlikna gamla tekniker om man vill det, men det blir inte alltid bäst om man gör så tycker jag :)

Hadet!

Postat 2014-02-24 22:09 | Läst 16679 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Det där med att fotografera tåg verkar poppis!

Jag läste Martins blogg om världens bästa lok, och det verkade ju uppskattas, så jag tänkte att jag måste ju fotografera lite tåg också jag. (Skriver man om sånt som är poppis bland oss gubbar får man säkert fler läsare, typ.) Passande nog skulle jag besöka mina kollegor i Linköping idag, så jag gjorde ett försök ...

Stockholmspendeln

Nu var det ju dock så att jag skulle åka vid det okristligt tidiga klockslaget 07:06, och så här års är det inte så ljust så dags (bra undanflykt va?), och min NEX presterar inte heller på topp i dåligt ljus (ännu bättre undanflykt). Den blandade belysningen gjorde det svårt att få vettig färgbalans, och jag hade inte sovit så många timmar, och då blev det inte bättre än så där (många bra undanflykter i den meningen).

Jag skulle ju hem också, och åkte 15:17 från Linköping. Ljuset var lite bättre, men eftersom jag var trött efter att ha hållit utbildning hela dagen orkade jag inte plocka fram den "stora" kameran och körde med min lilla kompakt ... (Ni kanske märker att jag börjar med undanflykterna redan innan bilden.)

Regionaltåget mellan Linköping och Gävle

Jag hade tänkte mig att jag skulle få en bild med loket i rörelseoskärpa, men en tant var naturligtvis tvungen att gå framför mig precis när loket kom, så det blev bara skit med det. Här är en (ganska tråkig) del av tåget med utan tant i vägen, och rörelseoskärpan sitter ju där den ska. Tyvärr är det inte så skarpt nånstans i bilden, och den är allmänt ganska trist :)

Så, då har ni så här på fredagskvällen fått lite undanflykter för varför jag inte kan fotografera tåg!

Trevlig Helg

Postat 2014-02-21 21:59 | Läst 13807 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Att fuska med sina bilder ...

Läste på Kamera & Bild att åtta procent av de bilder som lämnades in till årets World Press Photo blev diskvalificerade för manipulation enligt tävlningens nya hårdare regler. En del av dessa bilder hade inte ens behövt manipulerats om fotografen i stället orkat välja ett annat utsnitt vid fotograferingstillfället enligt tävlingens ordförande ...

Trist när så många bilder faller bort för att folk inte kan hålla sig till reglerna, men när det gäller redaktionella bilder är det viktigt att hålla på dessa regler tycker jag.

Här på bloggen får man förstås göra vad man vill med sina bilder, som t.ex. att försöka få bilderna att se gamla ut trots att de inte är det. Fast den här bilden är det - gammal alltså - jag fotograferade den i mars 2006 och har inte gjort mer än att beskära den lite, göra den svartvit och tona den :)

Ha det gott!

Postat 2014-02-20 18:59 | Läst 19762 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera
1 2 Nästa