En återuppväckt plåtslagare

Lite prylar, lite text och alltid bilder

Fler bilder körda i Nik

Ni som inte tycker att bilder ska efterbehandlas så mycket kan nog hoppa över det här blogginlägget :)

Som jag skrev i gårdagens inlägg shoppade jag Nik Collection igår. I det inlägget visade jag bara en nytagen bild som jag kört genom några av de olika plugginerna som ingår i samlingen. I det här inlägget har jag tagit några gamla bilder och försökt förbättra dem ...

En apajävel i Gibraltar. NEX-7 och Sigma 30/2,8

Makaken ovan är ganska snällt efterbehandlad. Här har jag använt RAW Presharpen, Color Efex och Output Sharpener med selektiv skärpning, och jag tycker resultatet ser naturligt ut (och snyggare än jag fick till med bara LR).

Fyrisån, fotograferad med NEX-7 och Sigma 19/2,8

Bilden från Fyrisån ser nästan lite HDR-aktig ut redan i original och här har jag förstärkt det ytterligare genom att göra den svartvit och kört den i HDR Efex. Jag har också rätat upp perspektivet lite och kört både RAW Presharpener och Output Sharpener.

Änglar i Domkyrkan. NEX-7 och Sigma 30/2,8

Också änglarna är både för- och efterskärpta, och dessutom konverterade till svartvitt i Silver Efex. En variant av den där jag bara använt LR kan ni se här.

En galen fotograf plåtad med NEX-7 och Sigma 19/2,8

Det vackra självporträttet är (som synes) ganska kraftigt skärpt och körd i Silver Efex.

Jag har bara använt Nik Collection sedan igår, men jag tycker redan att det definitivt är värt tusenlappen det kostar nu.

Postat 2013-03-28 19:17 | Läst 25308 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Snabbtest av NIK Software Collection (varning för bild av tjock fotograf X 4)

Det är många här som visat mycket lyckade bilder de efterbehandlat i NIK Softwares olika pluginer till Photoshop, Lightroom eller Aperture. Jag har testat demoversioner tidigare och tyckt de varit bra, men tyvärr lite för dyra (typ 500 dollarer för hela paketet eller 300 eurosar för bara plugins till Lightroom).

Tjock fotograf bildbehandlad i Lightroom enligt mitt "standardrecept.

För ett tag sedan köptes Nik Software upp av Google, vilket var lite oroväckande för de som oroar sig för Googles världsherravälde. Än så länge har de inte haft sönder programmen, men i måndags gick de ut med information om att de sänker priserna på hela paketet ordentligt.

Tjock fotograf som körts genom RAW Presharpen, Silver Efex och Output Sharpener

Innan prissänkningen kostade det paket som innehåller alla moduler 500 dollar eller något liknande, och det paket jag var intresserad av (med plugins för Lightroom) kostade 300 eurosar. Nu får man hela klabbet för 149 dollar vilket blir ungefär en svensk lusentapp (med rabattkod som går att hitta i forumet går det ner till 126 dollar). Efter att ha suktat efter de här modulerna till LR och PS under en längre tid kunde jag förstås inte hålla mig längre utan beställde och installerade (och lyckades förstås missa det där med rabattkoden men det kan jag leva med).

Samma tjockis som i de andra bilderna men efterskärpt med sharpener pro.

Jag har inte gjort några noggranna tester av vad som händer med det dynamiska omfånget eller några mätningar av brusnivåer då jag dels är tämligen ointresserad av det och dels inte har vare sig kunskap eller utrustning för att göra detta. Jag har bara gått efter det jag tycker ser vettigt ut på mina profilerade skärmar från Dell (U2410).

Här har tjockisen passerat flera produkter i flödet - RAW Presharpener, Color Efex, och output sharpener.

Jag har ännu inte kommit på något bra recept för efterskärpning av bilder som ska visas på FS (eller andra sajter som inte klarar mer än 1024 pixlars bredd eller höjd på bilderna), vilket ni nog ser på bilderna i inlägget - jag tycker de ser överskärpta ut. Om ni kollar på bilderna i originalformat (som ni som vanligt hittar på min flickr ser det bättre ut tycker jag.

I samlingen av plugings ingår också HDR Efex (för HDR-bilder förstås), Dfine (för brusreducering) och Viveza (för färgkorrigering). Dessa har jag inte testat ännu, då jag inte har tagit några nya vettiga bilder som passar för det (och det är trist att hålla på med gamla bilder).

Som recension är det här inlägget nog ganska trist och meningslöst, men det kanske ger ett hum om vad som går att göra med vad jag tycker är de bästa pluginsen till LR och Photoshop :)

Jag är fullt medveten om att det skulle gå att få snyggare resultat från alla konverteringar jag visat här - de är exempel på hur olika bilderna kan bli med de olika filtren som ingår.

/afe

Postat 2013-03-28 00:37 | Läst 15873 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Hycklarnas julafton är här igen - Earth Hour!

Just nu pågår Earth Hour 2013, och ska man vara med bör man nog ha släckt sina lampor och stängt av alla elförbrukande produkter. Jag kan förstå grundtanken - folk släcker sina lampor för att visa sitt medvetande om den skenande energiförbrukningen, men så länge det bara görs en timme om året lär det inte göra mer nytta än en fis i rymden! Vill man spara el är det väl bättre att göra det lite året runt :)

Stearinljus i fönstret, men två datorer igång ...

Om man verkligen vill göra nytta tror jag det finns andra och bättre sätt än att släcka ner huset en timme, men det är förstås ett bra sätt att döva det dåliga samvetet och hänga med i tiden.

Jag deltar gärna i kollektiva experiment och åtgärder, men Earth Hour tycker jag mest är fånigt!

Postat 2013-03-23 21:20 | Läst 14587 ggr. | Permalink | Kommentarer (18) | Kommentera

Självporträtt av en datanörd!

Jag kunde inte bestämma mig för om bilden skulle vara svartvit eller i färg, så ni få välja själva :)

Båda bilderna (duh...) är gjorda med NEX-7 och Sigma 19/2,8 med en liten blixt på kameran.

Ha en fortsatt trevlig helg!

/afe

Postat 2013-03-23 19:23 | Läst 14929 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

There ain't no such thing as a free lunch ... (eller surf)

För en massa år sedan (ja - det var rätt länge sedan nu) fick vi möjlighet att koppla upp oss mot och utbyta information med en herrans massa andra människor via Internet. Den informationen var för det mesta gratis, men som många tvingats konstatera - inte all data är gratis.
Nu har jag möjlighet att koppla upp mig mot nätet helt trådlöst, och dessutom mycket snabbare än jag fick via min luftburna kopparkabel - då åker jag plötsligt på något som innebär att det abonnemang jag har, som skulle vara "fri surf", är bara lite halvfritt. Jag får köra på i all hastighet mitt 4G-abonnemang medger, men om jag kommer upp i "extrem datamängd" sänks hastigheten till en halv megabit/sekund under primetime (16-24), och det är inte direkt användbart, och defintivt inte någon "fri surf.
 
Fri surf = surfa naken?
 
Den "extrema datamängd" som avsetts är 100 GB de senaste 30 dagarna (vilket gör det svårt att mäta eftersom det aldrig nollställs), och det rimmar rätt illa med reklamfilmerna som säger att 4G kan ersätta slöa ADSL-linor (vilket var anledningen att jag bytte till 4G). Det har dock visat sig att det faktiskt lönar sig att klaga på FB och i andra medier, och Telenor/BBB har nu ändrat gränsen för extrem dataförbrukning från 100 GB till 200 GB, och när de väl sänker hastigheten sänker de den till 3 Mbit/sekund i stället för en halv megabit.

Vad som är lite trist är att nya abonnenter inte får veta något om detta, och har kvar det gamla begränsningarna (och det finns inte längre något som heter fri surf, om man inte går via dotterbolaget BBB). Telenor har också sagt att dessa villkor kan komma att ändras när det ordinarie avtalet gått ut, så jag känner mig inte direkt säker bara för att jag råkar ha ett abonnemang som borde gå efter dessa villkor just nu ...

Det går inte så fort som det kanske ser ut ...
 
Om ni använder nätet via 3G/4G rekommenderar jag att ni kollar med er operatör vilka gränser som gäller - det kan ha blivit bättre :)
Postat 2013-03-08 01:37 | Läst 14045 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera
1 2 Nästa