En återuppväckt plåtslagare

Lite prylar, lite text och alltid bilder

Moralpanik!!!

Veckans avsnitt av SVT:s "Alla är fotografer" handlade om fotografering av barn. Barn som i små människor och barn som i avkomma (i det här fallet Johan Rheborgs 20-åriga dotter Josefin). Rheborg valde att fotografera sin vuxna dotter iklädd avklippta jeans och en topp, och det har fått både forumskribenter och andra att gå i taket. Bilden hittar ni på Johan Rheborgs flickr.

Jag fotograferar mina egna söner i alla möjliga situationer och klädsel, och vare sig de eller jag tycker att bilderna är olämpliga för allmänt beskådande, men när det sker i public service på bästa sändningstid blir det uppenbarligen för mycket för många. På expressen.se skriver fotografen Linnéa Pettersson totalt ner programmet och förstår inte hur inslaget kunde visas.

Sönerna på Isle of Mull 2005

Också här på fotosidan.se är det en del som hävdar att det var ett synnerligen olämpligt beteende av herr Rheborg att fotografera sin dotter på det vis han gjorde (och somliga ger också kängor åt den gubbslemmige skolfotografen som var med i avsnittet.

Sonen Felix i november 2005

Varför är det så känsligt med bilder av barn (t.o.m. vuxna barn)? Visst finns det otäcka nätpedofiler och andra sjuka människor som kan tänkas gå igång på bilderna som blivit mycket mer lättillgängliga i och med Internet, men ska vi som gillar att fotografera barn för den skull avstå från att fotografera eller publicera bilderna?

Sonen Oliver med klasskompis jag glömt namnet på. Valborgsmässoafton 2006.

Visst finns det tillfällen där det är olämpligt att fotografera, och alla bilder ska kanske inte läggas upp till allmän beskådan på nätet, men jag tycker inte bilderna som visades i teveprogrammet hör till den kategorin. Det är uppenbarligen väldigt viktigt för PK-maffian att alltid gripa in när det finns minsta misstanke om att någon beter sig på ett oacceptabelt sätt. Att programmet visas av SVT gör det till en ännu tydligare måltavla än om det sänts av någon av betalkanalerna.

Oliver i juni 2006

Efter att första avsnittet av Alla är fotografer sändes var det massor av folk som klagade på det - kanske främst för att två komiker inte under några som helst omständigheter skulle kunna göra något vettigt av ett så känsligt ämne som fotografering (som måste tas mycket seriöst alltid och hela tiden). Tongångarna förändrades lite efter andra avsnittet, men det var fortfarande bara ett underhållningsprogram som inte har så mycket med fotografi att göra.

Felix, april 2010

Onsdagens avsnitt verkat få många att glömma det där med underhållningen, och i stället fokusera på att det faktiskt handlar om bilder. Tyvärr handlar det uppenbarligen om fel bilder och fel fotografer. Skolfotografer är per automatik snuskgubbar, och att be sin vuxna dotter ta av sig tröjan är något helt vansinnigt olämligt att göra.

Felix, februari 2007

Det ska bli intressant att läsa i forumet och diverse krönikor efter nästa avsnitt, och se vad som är fel med programmet då. Själv tycker jag det är intressant och underhållande, men lite för kort - 30 minuter gör att man missar mycket (som att Rheborg gjorde den klandervärda bilden av sin dotter med en analog kamera och inte den Canon han sprayar med i programmet).

Ha det gott!

Postat 2013-11-29 21:18 | Läst 25820 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Tanken var god ...

... men ibland blir det inte som man tänkt sig ;)

Jag tänkte att min lilla RX100 II kunde vara en lämplig kamera för "gatufoto" från bilen, genom att sätta den på instrumentbrädan och fjärrstyra den från den iPad Mini jag brukar använda som GPS.

Det första problemet jag stötte på var att mitt gorillapod var rätt svårt att klämma fast på ett sätt som hindrar kameran från att åka omkring eller trilla ner på golvet, men det gick att få till ganska bra. Nästa problem som syns tydligt i bilden ovanför är att jag nog måste tvätta vindrutan både in- och utvändigt om det ska bli nåt vettigt ...

Kameran var först inställd på autofokus, och som synes fungerade inte det heller så bra. Ofta for fokusen omkring utan att hitta något, och då blir det inte så lyckat ...

Om jag inte körde så fort, vägen var slät och efter en del efterbehandling i Lightroom så gick det att få till något som åtminstone liknar en bild som kanske går att stå ut med ...

Ytterligare ett problem med ministativet är att det p.g.a. sin konstruktion är tämligen mjukt, vilket gör det synnerligen olämpligt som bilstativ på ojämna vägar - det skakar åt alla möjliga håll :)

Här är jag nästan hemma, så sedan blev det inga fler försök idag! Jag kommer dock inte att ge upp detta, och ska försöka hitta något litet sugkoppsstativ i stället (och tvätta vindrutan) - jag är övertygad om att den här tekniken kommer kunna vara användbar :)

Hadet!

Postat 2013-11-28 20:02 | Läst 14925 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Självporträtt sedan urminnes tider (åtminstone sedan 2005) - V

Jag lovar - det här är sista blogginlägget i serien, så efter det här slipper ni så himskans många bilder av mig (förra inlägget finns här). Jag lovar dock inte att det inte blir självporträtt rent generellt, för det kommer jag inte kunna hålla :)

En galning i december 2012

I förra inlägget lovade jag att vara på Fotomässan så att ni som ogillar mina bilder (eller min moderering) skulle få banka på mig, men jag fegade ur i sista stund. Sorry, men det kommer nog fler chanser :)

Ett försök att se seriös ut i mars 2013?

Alla bilderna i det här inlägget har jag haft med i tidigare blogginlägg (tror jag), men de tål att upprepas. Det jag kan konstatera är att mina försök att se seriös ut kanske inte alltid ger så kul resultat - då ser man ju att jag är ännu fulare än när jag gör grimaser och ser knasig ut ...

Vete tusan hur jag tänkte här (också i mars i år)

I början av oktober av år köpte jag mig en liten kompaktkamera som förutom att ha möjlighet till ovanligt bra bildkvalitet för sin storlek, också ger oanade möjligheter till just självporträttering (en Sony RX100 II).

En sur en den första november

Det roliga med den lilla kameran är att den går att fjärrstyra från min mobil eller padda (vilket jag gjort i bilden ovanför och följande bilder). I stället för att bara använda självutlösare eller fjärrutlösare kan jag alltså se direkt hur självporträttet kommer att se ut :)

Ett helt gäng bilder sammansatta till en

Nåja, i den ovanstående bilden kunde jag inte förutse resultatet, eftersom det är många bilder inblandade, men jag kunde åtminstone se till att göra en massa olika grimaser som förhoppningsvis skulle gå att kombinera. Resultatet är kanske inget som lämpar sig för LinkedIn, men på t.ex. fejjan funkar det bra :)

Mobilbild?

I ovanstående bild har jag försökt få det att se ut som om jag fotograferat med mobilen, fast det egentligen är en helt annan kamera som gjort bilden (och iFånen bara använts som skärm). Skärpan sitter fel (det går inte att styra var den ska fokusera via mobilen tyvärr), men i övrigt tror jag inte det skulle gått att få samma bildkvalitet från telefonen ...

Skitbild!

Avslutar den här serien med ett exempel på hur hemskt det kan bli när man utnyttjar fjärrstyrda kameror på absolut sämsta och mest kränkande sätt.

Det var allt jag hade att bjuda på i den här lilla serien, och ni som av någon outgrundlig anledning vill se bilderna i jättehög upplösning hittar dem i sitt eget flickralbum.

Tack för titten :)

P.S. Eftersom jag nu har en självporträttskamera, lär det bli fler såna bilder i kommande inlägg, men kanske inte en hel kavalkad med dem ...

Postat 2013-11-27 19:51 | Läst 16528 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Självporträtt sedan urminnes tider (åtminstone sedan 2005) - IV

Här skrevs att det där synnerligen korta modet med "selfies" skulle dött ut i och med att herrarna Rheborgh och Schyffert gjort ett nytt avsnitt. För mig har det aldrig börjat, så här följer fler i spåren på tidigare inlägg!

Självporträtt? Nja, kanske inte men det är ju ändå jag :) (Juni 2011)

Det var också lite tjafs om ordet "selfie" som blev utnämnt till årets ENGELSKA ord av Oxford Dictionaries, och genast började det klagas på att det svenska språket utmärglas av engelska influenser. Ett tips - årets engelska ord betyder inte med nödvändighet att vi svenskar måste använda det ...

Det gamla vanliga badrummet i maj 2011

I en kommentar till FS notis om "selfies" skrevs det att jag och redaktör Fröderberg tagit likadana självporträtt, men det har vi nog inte. Måhända har vi båda lite mer mage än nödvändigt och skägg, men det är nog enda likheten (ber Magnus om ursäkt om magkommentaren redan nu så slipper jag sedan).

En annan spegel i augusti 2012

För mig är som sagt det här med självporträtt inget nytt, och trots att de ibland är gjorda med systemkameror kan man nog kalla dem "selfies", eftersom det är relativt enkla avporträtteringar av mig själv som är gjorda för att spridas i sociala medier (som Fotosidan.se).

I trädgården i augusti 2012

Ni som följt det här börjar säkert bli less, och ni har säkert konstaterat att forumvärden ser galnare och galnare ut för varje bild. Det är tyvärr en konsekvens av modereringen i forumen - det går inte att hantera utan att man ser ut så efteråt ...

Ett träsktroll från oktober 2012

Nädå, fullt så illa är det kanske inte, men det är inte utan att jag ibland funderar på vad jag gav mig in på när jag gick med på att moderera forumen (frivilligt). Det kanske trots allt är så som Wolfgang skrev som en kommentar till tidigare inlägg att jag är självcentrerad och vill synas.

En trött och sur en i december 2012

Om det nu är så, hoppas jag att jag inte upplevs som allt för dryg. Ni som är ledsna på mitt bloggande, eller som har synpunkter på min moderering är välkomna att banka på mig antingen under lördagseftermiddagen eller söndagen på Fotomässan - jag är ännu inte helt säker på vilken dag jag är där, men de senaste dagarnas bloggande torde hjälpa er att känna igen mig :)

Postat 2013-11-22 19:38 | Läst 15620 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Självporträtt sedan urminnes tider (åtminstone sedan 2005) - III

Det här är en fortsättning på det förra inlägget, och det är inte slut i och med detta heller (så snart är ni nog less på att se mig om ni inte redan är det). Kör det här inlägget idag trots att jag redan postat ett tidigare, för att bli klar med serien innan fotomässan (för då måste jag förstås blogga om den) :)

2008 tog jag många bilder (har 3024 bilder från det året i mitt Lightroombibliotek), och många av dem var självporträtt av skiftande stuk och kvalitet.

Vet inte om detta är ett riktigt självporträtt, men jag är ju där i alla fall (Augusti 2008)

Det är nog för mig som för många andra hobbyfotografer, det där att fotograferandet går i vågor. Ibland tar jag massor av bilder och ibland går det långa perioder som nästan är helt fotofria. Jag kan tycka att det är ganska skönt att slippa vara tvungen att göra bra bilder, som jag var när jag arbetade som fotograf en gång i forntiden :)

Har man en kraftig vidvinkel ska den missbrukas ofta och mycket :) (Augusti 2008)

Nya prylar gör oftast att jag fotograferar mer, men inte nödvändigtvis bättre. I de här exemplen från augusti 2008 är det ganska uppenbart att jag skaffat en ny skojig vidvinkel som måste användas till allt, vare sig det passar eller inte ...

Nja, kanske inte min vackraste min (Augusti 2008)

Något man kan konstatera är att min frisyr och ansiktsbehåring varierar friskt och ofta i mina självporträtt - åtminstone i dessa lite äldre bilder. Jag har länge haft problem med eksem i hårbotten, och lösningen på det var för mig tidigare att raka av allt hår.

Den här bilden är såå fel på såå många sätt. (Tre dagar senare än den förra bilden från augusti 2008)

Nu har jag slutat skala skallen, och har i stället testat att använda schampo innehåller så få allergiframkallande ämnen som möjligt. Framför allt är det ämnena limonen och linalool som ska undvikas (tror jag). Det är naturliga ämnen, men de kan orsaka allergier när de oxiderar tydligen. Hittills tycker jag det fungerat bra :)

I september 2008 försökte jag mig på att se seriös ut eller nåt ...

Nu är ju inte det här någon blogg om skönhet och kroppsvård, vilket nog framgår av modellens utseende, så åter till det där med fotograferandet. Jag fick en kommentar till det förra inlägget där skribenten tyckte sig inte vara så självcentrerad, så han tar inga självporträtt annat än i nödfall. Är man självcentrerad för att man gör självporträtt?

Enda bilden från 2009 blir en sån där fånig en med jättestor kamera som täcker ansiktet

Jag vet inte riktigt vad han menade med självcentrerad (om han ser det som något positivt eller negativt), men jag tycker inte att jag är det trots att jag tar många självporträtt. Det finns ett mycket bra skäl för mig att ägna mig just åt detta självporträtterande, och det är att jag alltid har en villig modell som inte pustar och stönar när det ska fotograferas.

En stulen bildidé från juni 2011

Mina barn har ledsnat på att agera modeller, och tíll och med kattjäveln ser för det mesta sur ut när kameran tas fram. Den enda som inte protesterar mot att fotograferas är jag själv, så därför blir det en hel del såna bilder.

Ni kanske märker att det var ett hopp från 2009 till 2011, och det beror helt enkelt på att jag tog få bilder under 2010, och inget av dem var ett självporträtt. Så kan det bli ibland :)

Fortsättning följer :)

P.S. Såg just att det här blev blogginlägg nummer 200, så grattis till mig :)

Postat 2013-11-19 18:50 | Läst 15548 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
1 2 3 Nästa