En återuppväckt plåtslagare

Lite prylar, lite text och alltid bilder

Korvens Dag

I ett dimmigt Uppsala med X-Pro 2 och Fujinon 23/2 @ f/5,6, 1/4 sekund och ISO 200

Postat 2018-03-12 19:41 | Läst 11986 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Skitväder

Det är minst sagt växlande väder just nu här i Uppsala. Temperaturen kan skilja 15° mellan ett par dagar; ena dagen är det gnistrande snö och svinkallt, och dagen efter slaskar det. Det är ju inte direkt så att fotolusten ökar (för mig i alla fall).

Idag passade jag i alla fall på att ta några kvällsbilder medans jag väntade på sonen utan för centralstationen, och det blev ju rätt ok. Blöta gator är trevligt på bild (trots att de inte är så trevliga för fotografen) :)

Alla bilder tagna med Fuji X-Pro 2 och Fujinon 23mm f/2

Ha det gott!

Postat 2018-02-12 19:38 | Läst 10422 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Nattfoto i midsommartid är inte det lättaste ...

Jag gillar att fotografera på natten och i mörker, men så här års är det inte det lättaste eftersom det är ljust nästan hela tiden. Detta går dock att utnyttja genom att ta gryningsbilder mitt i natten, och nu inatt gav jag mig ut för att jaga lite dimma i landskapet.

Hågadalen 02:05

Jag startade ganska nära hemmaplan i Hågadalen, och redan strax efter klockan två på morgonen började det ljusna. Det var dock dimmigt så det förslog, men på många håll var det lite för mycket av det goda, och helt jämngrå bilder är ju inte så kul.

Samma Hågadal kl. 02.07 (alltså bara lite annan vinkel)

Jag åkte en vända ner på byn för att se om där fanns någon fin dimma vid Fyrisån, men så var tyvärr inte fallet. I stället gav jag mig iväg till ett vackert kärr väster om stan; ett kärr där min tidigare kollega Henrik tillbringat mycket tid och tagit massor av fina bilder - Dalkarlskärret.

Väl på plats möttes jag av en syn vi tyvärr ser allt för ofta nu för tiden. En sönderkörd bil som lämnats åt sitt öde. Jag konstaterade att polisen markerat att bilen redan var kontrollerad (det satt gulröd tejp på vänstra backspegeln), men tyvärr lär den bli stående ett tag - det brukar ta tid innan skrothögarna forslas bort.

Parkeringen vid Dalkarlskärret kl. 02:46

Nåväl, där fanns i alla fall dimma och ett vackert gryningsljus :)

Dalkarlskärret kl. 02:49

Jag tyckte att bryggan i bilden ovan skulle göra sig utmärkt i bild, men det var inte helt lätt att få en bra bild med lång slutartid där eftersom det var en flytande brygga. Efter ett par försök blev det ändå rätt bra tycker jag.

Dalkarlskärret kl. 02:53 från samma brygga

Efter detta körde jag omkring lite planlöst runt utkanterna av Uppsala, men hittade inget som direkt inspirerade mig att fotografera. Jag såg många rådjur och ett par rävfamiljer, men de var alla för långt borta och för skygga för att låta sig fotograferas, så jag gav mig så småningom hemåt.  Väl hemma i trädgården avslutade jag med en panoramabild från baksidan av tomten.

Hemmavid kl. 03:59

Vid den tiden var det så pass ljust att bilden lika gärna skulle kunna tagits nästan när som helst under dagen.

Totalt blev det inte mer än femton exponeringar (och bilden från trädgården består av fyra stycken sammansatta höjdbilder). Inga fantastiska bilder, men jag är ändå nöjd med utflykten och frisk luft är alltid trevligt :)

Ha det gott!

Postat 2015-06-21 09:28 | Läst 17867 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Ibland gör man (jag) fel, och då är det bra med råformat :)

Det har knappast undgått någon här att stora delar av landet drabbades av ett kraftigt norrsken natten mot onsdag. Jag höll själv på att missa det helt, men rusade ut med stativ och kamera när det var på väg bort här hemma, och det blev sunkbilder.

Den bästa bilden trodde jag dock inte var något att ha alls, eftersom den såg ut så här i Lightroom till att börja med:

Det blev ju inte så där himla spännande, men det visade sig att det fanns ganska mycket att hämta i den råfilen, och med bortskärning av lampan nere i högerkanten blev det helt ok. Det blev förstås rätt brusigt att dra upp exponeringen 3,5 steg och skuggorna ytterligare lite. Dessutom framträdde rätt många heta pixlar (röda och gröna), men de syns inte i det här formatet (eller på vettigt betraktingsavstånd i större format).

Hade jag bara använt JPG hade det inte blivit någon bild, men tack vare råformatet gick det att både rädda och få till en bild jag tycker blev riktigt anständig.

Ni som föredrar JPG får förstås gärna fortsätta med det, men kan se det som ett litet tips ;)

Ha det!

Postat 2015-03-20 22:40 | Läst 17055 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Ljus är bra - särskilt när det är ont om det!

För oss som fotograferar är ljuset förstås mycket viktigt - utan det blir det ju inga bilder alls. För oss som gillar att fotografera nattbilder i stadsmiljö är det dock bra när det inte är så mycket ljus, och så här års är det ju inte det.

Idag startade den sporadiskt återkommande ljusfestivalen Allt ljus på Uppsala. Ett trevligt evenemang som lyser upp delar av centrala Uppsala i novembermörkret. Jag promenerade runt alla objekt och dokumenterade (fast alla kom inte med här). En del av dem var bildmässiga - andra inte - bedöm själva :)

Radisson Blu - jättestrålkastare från takvåningen

Vretgränd (med Radissons strålkastare i bakgrunden)

Hamnspången från östra sidan av Fyrisån

Hamnspången från västra sidan av samma å

Stadsträdgården

Svandammen och Uppsala Slott (med Dagnyfiket Fågelsången i högerkanten av bilden)

Jättelång laserstråle över Carolinabacken

Carolina Rediviva

Martin Luther Kings Plan med övertäckt konstverk (och Universitetet till höger)

Demonstration i Universitetsparken

Universitetsparken

Upplandsmuséet och Lilla Vita Huset

Celsiushuset med lite halvhjärtad blå belysning i takkanten

Rådhuset med en hejdundrande blå belysning som var omöjlig att få vettig på bild

Drottninggatan och laserstrålen från Carolina

Bredgränd med passande dekoration med tanke på restaurangutbudet i kvarteret

Alla bilder är tagna med Sony A6000 på stativ och ISO 100 med Sigma 19mm f/2,8 (utom den näst sista som är gjord med 35 mm f/1,8 OSS)

Det var allt för idag. Ha en trevlig helg, och tack för titten!

Postat 2014-11-07 21:37 | Läst 24467 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera
1 2 3 ... 4 Nästa