En återuppväckt plåtslagare

Lite prylar, lite text och alltid bilder

Nattfoto i midsommartid är inte det lättaste ...

Jag gillar att fotografera på natten och i mörker, men så här års är det inte det lättaste eftersom det är ljust nästan hela tiden. Detta går dock att utnyttja genom att ta gryningsbilder mitt i natten, och nu inatt gav jag mig ut för att jaga lite dimma i landskapet.

Hågadalen 02:05

Jag startade ganska nära hemmaplan i Hågadalen, och redan strax efter klockan två på morgonen började det ljusna. Det var dock dimmigt så det förslog, men på många håll var det lite för mycket av det goda, och helt jämngrå bilder är ju inte så kul.

Samma Hågadal kl. 02.07 (alltså bara lite annan vinkel)

Jag åkte en vända ner på byn för att se om där fanns någon fin dimma vid Fyrisån, men så var tyvärr inte fallet. I stället gav jag mig iväg till ett vackert kärr väster om stan; ett kärr där min tidigare kollega Henrik tillbringat mycket tid och tagit massor av fina bilder - Dalkarlskärret.

Väl på plats möttes jag av en syn vi tyvärr ser allt för ofta nu för tiden. En sönderkörd bil som lämnats åt sitt öde. Jag konstaterade att polisen markerat att bilen redan var kontrollerad (det satt gulröd tejp på vänstra backspegeln), men tyvärr lär den bli stående ett tag - det brukar ta tid innan skrothögarna forslas bort.

Parkeringen vid Dalkarlskärret kl. 02:46

Nåväl, där fanns i alla fall dimma och ett vackert gryningsljus :)

Dalkarlskärret kl. 02:49

Jag tyckte att bryggan i bilden ovan skulle göra sig utmärkt i bild, men det var inte helt lätt att få en bra bild med lång slutartid där eftersom det var en flytande brygga. Efter ett par försök blev det ändå rätt bra tycker jag.

Dalkarlskärret kl. 02:53 från samma brygga

Efter detta körde jag omkring lite planlöst runt utkanterna av Uppsala, men hittade inget som direkt inspirerade mig att fotografera. Jag såg många rådjur och ett par rävfamiljer, men de var alla för långt borta och för skygga för att låta sig fotograferas, så jag gav mig så småningom hemåt.  Väl hemma i trädgården avslutade jag med en panoramabild från baksidan av tomten.

Hemmavid kl. 03:59

Vid den tiden var det så pass ljust att bilden lika gärna skulle kunna tagits nästan när som helst under dagen.

Totalt blev det inte mer än femton exponeringar (och bilden från trädgården består av fyra stycken sammansatta höjdbilder). Inga fantastiska bilder, men jag är ändå nöjd med utflykten och frisk luft är alltid trevligt :)

Ha det gott!

Postat 2015-06-21 09:28 | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Ibland gör man (jag) fel, och då är det bra med råformat :)

Det har knappast undgått någon här att stora delar av landet drabbades av ett kraftigt norrsken natten mot onsdag. Jag höll själv på att missa det helt, men rusade ut med stativ och kamera när det var på väg bort här hemma, och det blev sunkbilder.

Den bästa bilden trodde jag dock inte var något att ha alls, eftersom den såg ut så här i Lightroom till att börja med:

Det blev ju inte så där himla spännande, men det visade sig att det fanns ganska mycket att hämta i den råfilen, och med bortskärning av lampan nere i högerkanten blev det helt ok. Det blev förstås rätt brusigt att dra upp exponeringen 3,5 steg och skuggorna ytterligare lite. Dessutom framträdde rätt många heta pixlar (röda och gröna), men de syns inte i det här formatet (eller på vettigt betraktingsavstånd i större format).

Hade jag bara använt JPG hade det inte blivit någon bild, men tack vare råformatet gick det att både rädda och få till en bild jag tycker blev riktigt anständig.

Ni som föredrar JPG får förstås gärna fortsätta med det, men kan se det som ett litet tips ;)

Ha det!

Postat 2015-03-20 22:40 | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Ljus är bra - särskilt när det är ont om det!

För oss som fotograferar är ljuset förstås mycket viktigt - utan det blir det ju inga bilder alls. För oss som gillar att fotografera nattbilder i stadsmiljö är det dock bra när det inte är så mycket ljus, och så här års är det ju inte det.

Idag startade den sporadiskt återkommande ljusfestivalen Allt ljus på Uppsala. Ett trevligt evenemang som lyser upp delar av centrala Uppsala i novembermörkret. Jag promenerade runt alla objekt och dokumenterade (fast alla kom inte med här). En del av dem var bildmässiga - andra inte - bedöm själva :)

Radisson Blu - jättestrålkastare från takvåningen

Vretgränd (med Radissons strålkastare i bakgrunden)

Hamnspången från östra sidan av Fyrisån

Hamnspången från västra sidan av samma å

Stadsträdgården

Svandammen och Uppsala Slott (med Dagnyfiket Fågelsången i högerkanten av bilden)

Jättelång laserstråle över Carolinabacken

Carolina Rediviva

Martin Luther Kings Plan med övertäckt konstverk (och Universitetet till höger)

Demonstration i Universitetsparken

Universitetsparken

Upplandsmuséet och Lilla Vita Huset

Celsiushuset med lite halvhjärtad blå belysning i takkanten

Rådhuset med en hejdundrande blå belysning som var omöjlig att få vettig på bild

Drottninggatan och laserstrålen från Carolina

Bredgränd med passande dekoration med tanke på restaurangutbudet i kvarteret

Alla bilder är tagna med Sony A6000 på stativ och ISO 100 med Sigma 19mm f/2,8 (utom den näst sista som är gjord med 35 mm f/1,8 OSS)

Det var allt för idag. Ha en trevlig helg, och tack för titten!

Postat 2014-11-07 21:37 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Snökaos och rivningschock i centrala Uppsala!

Vädret måste väl ändå vara alla kvällsblaskors rubriksättares favorit. Helt oavsett vilket väder som faktiskt råder går det garanterat kombinera med kaos, chock eller rekord. Förra veckan eller så var det rekordvärme i stora delar av landet och nu råder snökaos i bland annat Stockholm och Uppsala.

Lunchrusningen på Stora Torget var lite avslagen i dagens snöyra

Vädret är bra att ta till som diskussionsämne i alla väder (pun intended), och också som ursäkt varför något inte fungerar, varför tider inte kunde passas eller varför den där hemläxan som skulle vara klar idag inte är klar, för att nämna några exempel. Vi ska alltså vara tacksamma för att vi har det väder vi har - tänk så trist och besvärligt det vore om vi bodde någonstans där det är 350 soldagar per år.

Kyrkan syns fortfarande, så det kan inte vara såå farligt

Ibland, som idag, önskar jag dock att mina förfäder valt att bosätta sig på sydligare breddgrader. Hur tänkte de egentligen när de vandrat norrut i åratal och kom till den karga och kalla skogen och sa "Ja jävlar, här ska jag bo!"?

Någon gång under vandringen borde de insett att det inte blir bättre och helt enkelt vänt om, men inte mina förfäder inte, de knallade på. Man ska inte tala illa om de döda, men ibland är det svårt att låta bli ...

Bit för bit tuggar helvetesmaskinerna i sig delar av Åhlénshuset

Framåt kvällningen insåg jag att det kanske skulle varit en bra idé att lämna kontoret tidigare, och när jag kom fram till busstorget såg jag "min" buss åka iväg. Det var ju inga problem, eftersom skyltningen visade att det var 9 minuter till nästa buss. Tyvärr blev det ingen nästa buss (trots att minuterna på skylten tickade ner och ersattes av nya siffror), och efter ett tag valde jag att knalla iväg till centralen och ställa mig i den snabbt växande taxikön.

Så småningom lyckades jag få dela taxi med tre andra och kom hem, där jag konstaterade att Upplands Lokaltrafik var ganska pessimistiska angående den fortsatta busstrafiken ...

Om och när trafiken kan återupptas???

Det var allt för idag. Vi får se om jag lyckas ta mig någonstans i morgon :)

Postat 2014-03-19 22:23 | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera

Huka er gubbar och kärringar, för nu laddar han om!

Jag vet inte i vilket sammanhang den gamle sossepampen Erlander uttalade citatet i rubriken, men det är en utmärkt rubrik för ett blogginlägg med massor av bilder. En del hävdar att man inte ska visa för många bilder i taget, eller skriva långa blogginlägg, och de får härmed se sig som varnade.

Som vanligt måste ni klicka på bilderna för att se dem i större format och mycket bättre :)

Fyrisån

Ni som följer min blogg vet att jag har något slags pågående projekt att fotografera min dagliga miljö, och det fortsatte idag. Tidigare har det vara några enstaka bilder jag tagit på väg till lämplig busshållplats, men idag gick jag hela vägen hem (det är inte mer än några kilometer) vilket resulterade i fler bilder. Bilden av Fyrisån i bilden ovan togs något hundratal meter från kontoret.

S:t Eriks Torg och Saluhallen

Jag tog inte direkt närmsta vägen hem (vilket jag tror är runt tre kilometer), utan svamlade runt ganska mycket så det tog nästan två timmar inann jag var hemma. Eftersom det nu är "vår" hade jag utrustat mig med mina sommarskor, som är av en typ som kallas barfotaskor (jättetunn och följsam sula) vilket gjorde att det ganska fort började kännas att jag inte var van, men inte klagar jag för det!

Om ni tittar noga i bilden kan ni se att det redan på sena eftermiddagen spökar i Uppsala.

Snärkes Nation

Jag har snart bott i Uppsala ett halvt sekel, och ändå finns det så mycket jag aldrig sett och än mindre fotograferat i min födelse- och hemstad. Innergården i bilden ovan har jag t.ex. aldrig varit på tidigare, men jag har dock besökt Snärkes Nation (som har fått en väldans massa torn tycker jag det ser ut som) många gånger. Minnena från de besöken är i de flesta fall minst sagt luddiga ...

Göteborgs Nation till höger, och nåt annat hus i förgrunden

På samma gård hittade jag ett hus jag aldrig sett förut, och det ser inte nybyggt ut så att det skulle vara av den anledningen. Jag vet inte hur jag kan ha undgått det, och jag har ingen aning om vad det används till. Den här bilden klassar jag som naturfoto då den där bruna klumpen nere till höger (syns bäst vid förstoring) är en ganska oblyg hare som satt och betraktade mig när jag plåtade.

Uppsala Universitet

Det här huset vet jag förstås vad det är, och bilden visar "back-stage" av universitetsaulan. All blandning av ljus ger en ganska spöklik känsla tycker jag :)

"Befrielsen" av Olof Hellström, 1978

Vrider man sig 90 grader åt höger från den förra bilden får man se skulpturen "Befrielsen" av Uppsalakonstnären Olof Hellström. Platsen är Martin Luther Kings Plan, och skulpturen uppfördes 1978.  Till höger och utanför bild huserar Uppsala Fotografiska Sällskap som ofta har evenemang på just platsen där bilden togs.

Jag tycker det är en mycket bra skulptur, och när jag postade den i FB-gruppen "Du vet att du är från Uppsala" fick jag en kommentar från Olof Hellströms dotter Lis, som länkade till en film hon gjort om sin far. Hon tipsade också om att hon ska ha en utställning på Östra Ågatan 67 i samma miljö som sin far. Kan nog vara både se- och fotograferingsvärt.

Meh... det är ju samma bild som ovanför (fast med borttappad färg)

I den första bilden av skulpturen tycker jag det är färgerna som tar överhanden (på gott och ont).  Det är snyggt, men det är inte en bild av skulpturen. När man tar bort färgen blir det mycket bättre tycker jag (för just det här motivet). Fast nu var det ju inte färg vs svartvitt det här blogginlägget handlade om, så låt oss vandra vidare.

Orangeriet

Jag hamnade i Botaniska Trädgården efter ytterligare stånkande, och där hittade jag ännu en miljö jag inte sett. Om någon skulle visat mig bilden ovan innan idag hade jag inte haft en aning om att den ens var fotograferad i Uppsala. Hur jag undgått det vet jag inte ...

Ett jättestort hus där Mundebo en gång bott

Slottet har dock inte undgått mig tidigare (och knappast någon annan heller), och det var någon på Fejjan som kommenterade den här bilden med att det är snyggare på bild än i verkligheten. Jag är lite böjd att hålla med, då det sällan känns lika maffigt när man står bredvid det (eller står någonstans och tittar upp på det). Jag har ingen aning om varför det är så ...

Norbyvägen 46 C

Vad är nu detta? Ett nytt tråkigt bostadshus efter alla dessa gamla fina. Mjo, så småningom hamnade jag här och det här var den sista bilden jag tog under min långpromenad . De här husen är kanske inte jättevackra, men de är helt nya och ersätter en ganska trist miljö där det tidigare varit en fritidsgård, och därefter kommundelsnämnd. De vita strecken nere till vänster är en vinglande cyklist och en minde vinglande dylik :)

Vet inte om det är så många som orkade genom allt detta, men jag tackar er som eventuellt gjorde det för visat intresse. När promenaden är lång blir bloggen lång liksom :)

Ha det gott!

Postat 2014-03-15 00:47 | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera
1 2 3 ... 4 Nästa