En återuppväckt plåtslagare

Lite prylar, lite text och alltid bilder

Hur får man en katt att sitta i en hatt och se sur ut?

Man fuskar såklart :)

Till att börja med behöver man en katt, en tyrolerhatt (det kan möjligen fungera med andra typer av hattar, men jag törs inte lova något), en tonårsson (och där kan det möjligen fungera med en dotter, men inte heller det har jag haft möjlighet att testa) och slutligen ett bord.

Kameran placeras så stadigt som möjligt på ett stativ framför bordet, varefter man placerar hatten på bordet och tar ett knippe bilder medans sonen (eller eventuellt då dottern) håller katten i tyrolerhatten (eller annan hatt). Det underlättar om man inte har en fullt så sprattlig katt som Nony, men å andra sidan gör sprattlandet att det blir roligare poser :)

 

I det här fallet tog jag fem bilder av katten i hatten och bestämde mig för att den näst sista bilden passade bäst för det tänkta slutresultatet.

Du behöver också en bild av bordet utan vare sig katt, tyrolerhatt (eller annan hatt) och son (eller dotter):

När du har dessa bilder ser du till att justera dem så att de blir så lika som möjligt i din råkonverterare (jag kör med Lightroom 5.6) och öppnar dem sedan som lager i Photoshop.

Här har jag bilderna som två lager och har lagt en lagermask på det lager som innehåller son och katt, och sedan helt enkelt målat bort son och allt annat jag inte vill ha med.  När detta är klart är det bara att spara filen och exportera ut den till lämpligt visningsformat :)

Lätt som en plätt, och vips har man en sur katt i hatt :)

Postat 2014-11-12 11:55 | Läst 25260 ggr. | Permalink | Kommentarer (21) | Kommentera

Hände det något i Uppsala idag då?

Svaret på den frågan är ett rungande NEJ. Det var som det brukar, men jag blev åtminstone lite glad av att se att våren kommit ovanligt tidigt till min trädgård :)

Efter jobbet promenerade jag lite på gågatan och hittade den här udda gatumusikanten. Tidigare under dagen körde han enligt uppgift solo, men här ackompanjerades han av ett gäng grabbar på xylofon (vilket kändes tämligen onödigt med tanke på antalet instrument han själv hanterade).

Gågatan

Det fick bli en husbild idag också, för att visa att nybyggnationer inte nödvändigtvis förfular. Här var det tidigare sunkiga parkeringsplatser och ett ännu sunkigare ungkarshotell.

Bredgränd

Som bonus lägger jag in en bild från juni 2011. Då hände det som synes nästan ingenting alls. Den här bilden har jag kladdat ner i Perfect Effects 8, och jag tycker oftast att den här typen av filter blir lite för mycket. I det här fallet tycker jag dock det gjorde sig så bra att jag funderar på att låta skriva ut den i stort format och hänga på väggen. Vad tror ni om det?

Nannaskolan

Tack och hej!

Postat 2014-03-06 20:05 | Läst 19082 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Sven är en tunnis!

Alla håller nog inte med mig (i synnerhet de som av någon outgrundlig anledning valt att bosätta sig i Skåne), men här i Uppsala gjorde Sven inget större väsen av sig. Visst var det snöigt och obehagligt, men det utlovade kaoset uteblev!

Gågatan fotograferad med Sony RX100 II

Går man tätt blir det mindre obehagligt

Dagens bilder är manipulerade, bara så ni vet ;)

I morgon är det förstås DAGNYS kl. 10:30 på Fågelsången. Vi som ses ses då!

Postat 2013-12-06 20:02 | Läst 23853 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Färg eller svartvitt - vilket säljer bäst?

Skulle en reklambyrå köpa den här bilden för att locka folk att flyga till Sverige?

Bilden är ganska överdrivet behandlad i och med konverteringen till svartvitt, och jag kan tycka att den blir lite mer spännande så än originalet i färg. Jag är dock inte så säker på att en reklambyrå som letar efter svenska brännbollsbilder skulle fastnat för dem, utan de hade troligen letat vidare.

Som jag skröt om redan förra veckan så ledde dock just den här bilden till en försäljning, men eftersom jag inte har något bättre att skriva om idag tar jag upp den igen. Bilden reklambyrån hittade via Google såg dock ut så här:

Hårt besvärligt ljus, och skarpa färger - men just väldigt svenska färger i en bild av en väldigt svensk sport. Jag tror att det var tack vare detta som de ringde mig och undrade om jag hade fler bilder. De behövde inte ens leta för att få tag på mig tack vare att jag har kontaktuppgifter i EXIF (vilket nog skulle oroa somliga i forumet som ser all sån data som ett integritetshot) :)

Nu blev det inte just den här bilden de köpte att använda till stortavlor och sådant, utan en annan från samma tillfälle. Den skarpsynte kanske dock kan se att det finns en gemensam komponent ;)

Om ni undrar varför vi hade Sverigetröjor på oss så var det för att vi senare under kvällen skulle besöka Kungsträdgården och se Sverige åka ur fotbolls-EM mot Ryssland.

Vad tror ni - hade de ens övervägt att handla bilder av mig, om jag använt den svartvita varianten från början?

Postat 2013-09-13 20:05 | Läst 26854 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Photoshop CC - nu kan man stabilisera bilden efter att man tagit den ...

Nåja, riktigt så väl är det nog inte, men den nya funktionen som heter Shake Reduction (bor i menyn Sharpen) verkar faktiskt göra viss nytta.

Pub in Isle of Mull

Inte mycket som är skarpt här (att skärpan ligger på bakgrunden får ni leva med)

Jag har inte riktigt kommit fram till hur den ska ställas in för att fungera bäst, men man väljer ut områden som den ska använda för att räkna ut hur bilden ska justeras, och sedan drar man i spakarna för att bli av med brus och sådant som uppstår ...

Pub in Isle of Mull

Fortfarande oskarp förgrund, men bakgrunden är betydligt mindre suddig

Det är förstås inte en funktion som ska användas i stället för att hålla stadigt från början, men det kan nog rädda en eller annan bild så den håller åtminstone i litet format :)

Om ni klickar på bilden kan ni så småningom få upp den i större format ...

Bilden togs på Isle of Mull med en EOS 20D 2005. Photoshop CC (och andra nya program i CC) finns att hämta hos Adobe för alla som kör CC.

Postat 2013-06-19 22:44 | Läst 16973 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
1 2 Nästa