En återuppväckt plåtslagare

Lite prylar, lite text och alltid bilder

Välklädda cyklister, blöta cyklar och HDR

Idag kände jag för att prova HDR-funktionen som kom med Lightroom CC 2015, så jag tog mig ner till Domkyrkan (kyrkor är ofta lämpliga för just HDR). Utanför möttes jag av en hel hord välklädda cyklister, som jag inte har en aning om vad de höll på med, men de hade fina stråhattar i alla fall!

Stråhattscyklister

Kyrkan var som vanligt mycket vacker både in- och utvändigt, även om de för tillfället håller på att renovera något så där var en del byggnadsställningar. Bilderna består av tre delexponeringar med två stegs skillnad och är sammansatta med Lightroom. Jag tycker det fungerar bra, och ger ett hyfsat naturligt resultat om man inte drar för mycket i spakarna - filerna blir 32-bitars DNG, så de innehåller rätt mycket information :)

Här bor Gustav Wasa med tant

Hyfsad takhöjd!

På väg därifrån passerade jag Fyrisån där dykarklubben Tumlaren höll på med rensning av gamla cyklar (något de gör två gånger per år). Jag skulle inte välja att parkera en cykel i något av de cykelställen - vissa år fyller de ett par lastbilslass under rensningen (ett par hundra cyklar eller så) ...

Cykeldykare

Sista bilden tog jag mest för att dokumentera stöket på Drottninggatan som ska bli paradgata. Detta innebär att den är avstängd till september eller så, vilket förstås ställer till det en del för buss- och biltrafik ...

Paradgatan

Det var allt för idag. Ha en fortsatt trevlig helg!

Postat 2015-06-27 12:43 | Läst 16669 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Fusk-HDR

Gjorde en fuskis i HDR Efex Pro, då ljuset i parkeringshuset var rätt besvärligt. Vet inte om det blev så jättebra, men jag tycker motivet är lite kul :)

Vem kompenserar för vad? Fotograferat med NEX-7 och Sony 35/1,8 OSS

Trevlig helg!

Postat 2013-05-24 21:46 | Läst 19243 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Mer HDR, men bara delvis

I gårdagens blogg hade jag med fyra versioner av en bild av Lilla Bilen, varav en var gjord i Nik HDR Efex. Heléne föreslog att jag skulle kombinera HDR-bilden med en som var mer moderat efterbehandlad, och bara ha HDR-effekt på själva bilen.

Jag tyckte det lät som en strålande idé, och så här blev resultatet av den övningen:

Toyota IQ fotograferad med NEX-7 och Sony 50/1,8 OSS (klicka på bilden så ser den vettig ut)

Jag lyckades inte hitta tillbaks till exakt den HDR-inställning jag använde igår (och jag sparade inte den bilden), så det blev lite annorlunda idag. Jag tycker dock att det blev ett väldigt lyckat resultat med HDR på just bara bilen, och det gör också att bilden inte känns som en typisk HDR-bild.

Stort tack till Heléne för tipset :)

Postat 2013-04-10 17:48 | Läst 18459 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Att utmana vädergudarna - del 2 (åsså lite mer Nik Efex)

Som jag skrev om går fick jag mina sommarhjul monterade på bilen, och sådana tilltag brukar ofelbart resultera i snöstorm eller allmän blixthalka. Uppenbarligen tyckte vädergudarna inte att det var lönt att göra något åt eftersom bilen var så vansinnigt sktitig, så idag lämnade jag in den på tvätt också :)

Nex-7, Sony 50/1,8 OSS och lite efterbehandling i LR, Viveza Pro och Photoshop CS6

Troligen blir det både snö, slask och halka inom kort ...

Den första bilden är relativt varsamt efterbehandlad (om man inte har något emot lite kloning för att få bort en ful skylt och reflexer). Jag testade också en svartvit variant i Silver Efex Pro (utan att lägga till något fuskkorn):

Visst går det att göra svartvita bildbilder också ...

Jag tycker det blev rätt så trevligt med svartvit också, även om man tappar lite av känslan av kvällsljus.

Tobbe skrev ett inlägg om att han testat HDR, så jag tänkte att jag skulle göra detsamma med den här bilden (även om det egentligen är fusk-HDR med endast en exponering). Nu har ju inte den här bilden ett sånt omfång så att HDR på något sätt skulle behövas, men det kan ju vara lite kul med extrema effekter ibland också :)

Blev lite "skitigt" med HDR, men ändå rätt ok ...

Det är skoj att leka med bildbehandlingsprogrammen då och då, men för det mesta blir det nog ändå bäst när man inte drar för mycket i spakarna ...

Så här ser originalbilden ut efter att endast gjort några småjusteringar i Lightroom:

Lite smådassiga färger på slottet och himlen tycker jag, och inte så snyggt med P-skylten.

Vilken variant föredrar ni?

Postat 2013-04-09 21:45 | Läst 21672 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Testade HDR med Lightroom 4 och Photoshop CS6

Egentligen är det där med HDR inget jag brukar pyssla med, men eftersom det varit ett uppehåll i bloggandet på ett par veckor då jag haft flunsan tyckte jag det var dags att skriva något. Ämnet fick bli just HDR.

Jag läste i forumet för ett tag sedan att HDR-funktionen i CS6 blivit klart bättre, och eftersom jag betalar varje månad för att få använda det programmet kan det ju vara kul att faktiskt använda det någon gång :)

Det blev inte något speciellt kul motiv, bara vårt gamla hus, men det fick duga för ett snabbt test. Bilden är hopsatt av 9 exponeringar med ett stegs mellanrum, och med 24 miljoner pixlar i varje bild gick det åt lite minne (tror PS käkade upp 16 GB eller så) men det gick i alla fall ganska fort.

Roligare än så blir det inte idag, men nu vet jag i alla fall att det fungerar och det kan nog vara bra att ha om jag hittar ett skojigare motiv i framtiden :)

Postat 2013-02-08 18:57 | Läst 18675 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera