En återuppväckt plåtslagare

Lite prylar, lite text och alltid bilder

2015 - ett år som gick i fordonens tecken

På grund av arbetsbrist och annat har mitt 2015 ägnats till stor del åt fordon, inte minst bildmässigt (vilket är rätt uppenbart för er som orkar ta er genom detta blogginlägg med massor av bilder). För er som inte orkar ta er till slutet önskar jag ett gott nytt år redan här :)

Januari

Januari inleddes milt och snöfritt med bland annat en Dagnyfika på Konditori Fågelsången (som kan anas i den här bilden).

Den 10 januari upphörde det att vara snöfritt, och blev tämligen otrevligt och besvärligt (om än ganska vackert) :)

Februari

Den 2 februari besökte jag trafikverket där jag skrev kunskapsprov för A-behörighet. Det gick förstås alldeles utmärkt, eftersom jag ägnat en hel helg åt att plugga trafikregler (det hjälpte nog också att ha kört bil i 30 år).

Den 7 februari var det åter igen dags för Dagnyfika, och på vägen därifrån träffade jag på den här mannen utanför ICA. Han fick mig med teckenspråk att förstå att han ville bli fotograferad med sin bibel, så jag ställde upp. Han verkade nöjd med resultatet.

Jag har förstås tagit många bilder av "kattjäveln" Nony under året, men den här bilden från den 13 februari är den enda som får vara med i det här blogginlägget.

Mars

Den 4 mars var det inte längre fullt så kallt, och inte så mycket snö. I centrala Uppsala plockade man ner den gamla tårtpappersfasaden som suttit på Åhlénshuset sedan 60-talet eller så, och som väckt både ont och gott blod genom åren.

Den 14 mars var det torrt, soligt och hyfsat varmt och folk gick man ur huse för att fika på stan.

En del tappra hade t.o.m. plockat fram sina välputsade tvåhjulingar :)

April

Den 14 april hade jag årets andra körlektion på MC. Här har jag parkerat Lilla Bilen utanför körskolan. Det känns nästan lite sorgligt att återvända till bilder av den här bilen som jag tyckte mycket om, men det är inte försvarbart att äga två små opraktiska fordon ...

Den 22 april besökte jag för första gången gubbfikat på Tårtan i Stockholm. Det var kul att träffa alla trevliga gubbar, även om jag tycker det är kul med våra lite med blandade Dagnys i Uppsala :)

Sista april i Uppsala präglas av glada studenter och poliser (både glada och inte så glada).

Den glada varianten av polis på cykel

Maj

Den 9 maj gick Skandis GP av stapeln. Ett internationellt cykellopp som ingår i UNT Bike Weekend. Av någon anledning har jag fler bilder av motorcyklar än trampcyklar från loppet. År 2016 hoppas jag själv vara en av dem som kör som marshal på min MC :)

Det blev förstås några bilder av cyklisterna också ...

Juni

På tisdagar kan man under hela sommarsäsongen besöka Ulva Kvarn strax utanför Uppsala och beskåda allehanda veteranfordon av varierande typ och skick. Den 9 juni stod detta omaka par parkerade bredvid varandra.

Också ett antal tvåhjulingar brukar vara med på Ulva, och här ser vi en fin Moto Guzzi.

På midsommarafton gav jag mig ut i Hågadalen mycket tidigt på morgonen, och tog bland annat den här bilden i vackert ljus och morgondimma.

Juli

I juli ägnar vi oss för det mesta inte åt något Dagnyfika. Det har hänt att det blivit någon träff för öl i solen på stan eller liknande, men den 4 juli var vi i stället några stycken som åkte och hälsade på Björn i Korsheden i Dalarna. Det var en mycket trevlig träff på ett fantastiskt ställe, och jag hoppas vi är välkomna tillbaks någon gång. Här ser vi badpojkarna Björn och Bengt.

den 9 juli genomförde jag mitt förarprov för A-behörighet, eller uppkörning som man oftast säger. Jag hade lite bekymmer på högfartsbanan där jag var på koner på båda mina försök, men det slutade ändå med att jag fick köra därifrån själv utan den förhatliga övningskörningsvästen. Jag passade på att köra hem en sväng så att sonen Felix kunde dokumentera mig på körskolans lilla motorcykel :)

Den 22 juli var Lilla Bilen såld, och jag satte mig på tåget till Katrineholm med en infernalisk ryggvärk som plågat mig en dryg vecka. Jag kunde knappt bära väskan med mina MC-kläder, men jag köpte ändå denna blå BMW R1150RS av 2002 års modell och pallrade mig hem mot Uppsala. Jag vet inte vad det var, men åkturen skakade saker och ting på plats i ryggen, och när jag väl kom hem gjorde det inte alls så ont längre.

Den 26 juli for hela familjen iväg på den första utlandssemestern på många år. London var målet, och bilden tog jag på Arlanda Terminal 5. För oss datanördar är det alltid lika kul med blåskärmar på offentliga platser :)

Vi flög till London med SAS (via Oslo), men väl på plats fick vi en tur också med Emirates Airline. Kanske inte fullt så lyxigt som deras flygplan, men kul ändå.

Augusti

Den 1 augusti var vi fortfarande kvar i London, och jag tog den här bilden på tunnelbanan från Brixton (en fantastisk stadsdel jag rekommenderar att ni besöker om ni inte gjort det).

Den 7 augusti gjorde jag min första "riktiga" MC-tur tillsammans med Otten och Jonny Rasbo till Åland. Fantastiska vägar och ett fantastiskt väder. Många MC-åkare hade klagat på den bedrövliga sommaren, och bristen på bra åkväder, men det skulle visa sig bli en underbar höst för oss som kör tvåhjuling.

Den 12 augusti åkte jag och ett rätt stort gäng motorcyklister på SMC:s länsträff i Fjällnora utanför Uppsala.

Många av mina MC-turer under hösten har passerat Arlanda. Jag kan kan inte så mycket om flygplan, och är inte så intresserad av att fånga alla möjliga olika typer på bild, men jag tycker de är bildmässiga och kul att fotografera. Den här bilden tog jag den 19 augusti.

Den 16 augusti åkte jag på touring för nya medlemmar i SMC.

Den 19 augusti var jag tillbaks på Arlanda där jag hittade detta sällskap. Det här är nog riktiga planespotters.

Det blev många flygplansbilder i Augusti (den här från den 23:e). Just den här bilden skickade jag in till SAS för att få chansen att delta in en visning av ett nytt flygplan (återkommer till det längre ned).

September

Säsongens första Dagnyfika gick av stapeln den 5 september, och det var inte bara jag som körde dit på två hjul. Nikos var där med sitt fantastiska Kawasakibygge (och Rauni tyckte nog också den var fin). Jag tror dock min Bumse är bekvämare :)

Det blev många turer till Hamncaféet Våfflan i Sigtuna. Där kan man bland annat praktisera fågelfoto med mobiltelefon, vilket jag provade den 10/9.

Den 13 september satt jag i skogen vid Grindsjön söder om Stockholm och fotograferade en jäkla massa cyklister som deltog i första upplagan av Stockholm Velothon. Ett arrangemang som inte uppskattades av alla då det ställde till med rejält trafikkaos på grund av de många och långa avspärrningarna. För mig var dessa avspärrningar höjdpunkten, då jag kunde köra till Stockholm på avstängda vägar och bitvis tämligen hastigt. Jag är inte så säker på att jag faktiskt fick göra det som fotograf, men gjorde det ändå och det var först mitt inne i stan jag stoppades av en trött funktionär :)

Den 16 september fick Bumsen nya däck. Något som gjorde en avsevärd skillnad för körupplevelsen, då de gamla var mer eller mindra kantiga.

Den 26 september var jag tillbaks på Lidingö, men till skillnad från året innan var jag inte där för att fotografera. I år var jag i stället där med Östra Aros Motorcykelklubb för att hjälpa till med trafikdirigering. Bumsen parkerades i tryggt sällskap :)

Det där med att vara trafikvakt var inte odelat positivt. Det var många trötta människor, men framför allt många arga som inte tog hänsyn till att det faktiskt blir kaos med så många människor och bilar på en plats som Lidingö. Jag är inte helt säker på att jag vill göra det igen ...

Oktober

I oktober är det inte längre så många motorcyklar på vägarna, men den 2 oktober när jag tog den här bilden på Arlanda var det fortfarande finfint.

Den 7 oktober var det dags för visningen av SAS nya A330E som jag nämnde tidigare. Det var en salig blandning av journalister och flygintresserade som var med, men det var kul och intressant att få följa med lite bakom kulisserna. Åkturen dit i ottan var mindre mysig, då det var både kallt och bitvis ganska halt på vägen ...

Den 16 oktober poserade Nony vackert i ett träd på tomten (jag ljög när jag tidigare skrev att det bara skulle bli en bild av kattjäveln) :)

Den 18 oktober besökte jag för första gången den numera riksbekanta Mojjen i Knivsta. Jag blev inte så där väldigt imponerad av vare sig korven eller det hemlagade moset, men historien är intressant. Uppdrag Granskning på SVT gjorde ett reportage som kan ses ytterligare ett par veckor - passa på :) http://www.svtplay.se/video/3288879/uppdrag-granskning/uppdrag-granskning-avsnitt-1

Dessa dramatiska moln fotograferade jag i närheten av Vattholma den 21 oktober.

November

Också november visade sig från sin bästa sida. Det här är nog min favoritbild från MC-säsongen, och jag tog bilden den 2 november i trakterna av Halmby utanför Uppsala. En mycket vacker och rolig väg.

November var inte bara frid och fröjd, utan också en månad där Frankrike åter igen utsattes för ett terrordåd. I samband med det skulle förstås alla göra om sina profilbilder på Facebook, och så också jag. Jag tror inte jag lyckades så bra ...

December

För det mesta slipper man MC-bilder i december, men i år var det så här vackert i centrala Uppsala dagen för dopparedagen. Det blev en tur på 15 mil, och det var inte ens kallt :)

Den 28 december var det tyvärr slut på det roliga, och Uppsala täcktes av kyla och lappmögel. Detta får också avsluta detta alldeles för långa blogginlägg, och om det är någon som är kvar säger jag bara igen:

GOTT NYTT ÅR

Postat 2015-12-31 15:18 | Läst 22405 ggr. | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera

DAGNYS nu på lördag!

På lördag är det första lördagen i månaden, och dessutom den första för året. Som vanligt håller vi till på Konditori Fågelsången, och börjar 10:30.

Så här såg det ut den 3 januari 2015 :)

Gott nytt år på er, och vi ses förhoppningsvis på lördag (några av oss i alla fall)!

Postat 2015-12-31 11:05 | Läst 11529 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

God jul allihopa, trots avsaknaden av vinter!

Idag kändes Uppsala med omnejd inte så där himla mycket vinter, men det går ju att ha det mysigt ändå :)

En skitig Bumse efter 14 mil runt Uppsala - det är det som är hjulkul!

En del säger att det var bättre förr, men jag håller nog inte med ...

Uppsala den 22 december 2012

God jul och sånt på er allihopa!

Postat 2015-12-23 15:38 | Läst 13251 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Hjulstämning!

Så här års är det många som vill börja känna av det där med julstämning, snö, stearinljus och annat mys. Den 7 december 2012 såg det ut så här i centrala Uppsala.

Upplandsmuséet

I år är det inte fullt så vintrigt, så jag roade mig på två hjul i stället för att tänka på jul :)

Östuna Kyrka

Uppsala Slott

Gunillaklockan och Domkyrkan

För mig får det gärna fortsätta så här. Jag kör gärna hoj både på hjulafton och nyår :)

Ha det gött!

Postat 2015-12-07 16:45 | Läst 11216 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera