En återuppväckt plåtslagare

Lite prylar, lite text och alltid bilder

ATGATT (All The Gear All The Time)

Några av er som läser min blogg har kanske noterat att jag skrivit en del om motorcykling på sistone. I den världen diskuteras flitigt huruvida man behöver använda skydd eller inte, och en del använder begreppet ATGATT.

Det slog mig att det är precis likadant i vår fotovärld (om än utan lika extrema konsekvenser) - en del fotografer släpar alltid på alla prylar de äger, medans andra väljer att ha med sig färre.

Svenska poliser kör ATGATT

Diskussionerna kring detta går heta i alla MC-forum jag besökt i min jakt på information kring MC-körning, på samma sätt som det här diskuteras huruvida man klarar sig bra med en kompaktkamera eller om man måste ha ett s.k. proffshus med 70-200. Förvånansvärt många verkar dock tycka att det är helt ok att brumma omkring i foppatofflor och t-shirt när det gäller MC, och just det har jag lite svårt att översätta till fotovärlden ...

Man ska rikta blicken dit man ska, fast han riktiar ju blicken in mot puben (Williams)

En stor skillnad som jag ser det mellan foto och MC-körning, är att om man inte har med sig alla prylar när man ska fotografera så är det enda som kan hända att man inte kan göra bra bilder. Många i MC-världen ser inte några problem att inte ha på sig alla prylar heller, men där kan det ju göra ganska ont om man inte har det ...

En ännu körkortslös afe

I Sverige är det endast lag på hjälm vid MC-körning - personligen tycker jag det är lite klent (fast jag har förstås ännu inte fått något körkort för mc). När jag fotograferar är jag dock glad att det inte fins några som helst krav, även om en del medlemmar här verkar tro/tycka att det inte går att fotografera utan att använda samma utrustning/teknik som de använder ;)

Hur går det då med mitt körkort? Jovars - jag väntar på ett läkarintyg från min sömnläkare då jag råkade vara ärlig och svara "ja" på frågan om sömnapné. Antingen får jag körkortstillstånd, eller så får jag skicka in bilkörkortet också. Blir som lite kvitt eller dubbelt :)

Postat 2013-08-30 23:26 | Läst 16328 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Den ständiga frågan - färg eller svartvitt?

Mitt förra inlägg innehöll  en massa gnäll på forumdeltagare som inte bryr sig om andras åsikter. Den här gången ska jag inte gnälla :)

Tog den här bilden av kollegan Timo och hans flickvän Katja igår, och kan inte bestämma mig om den funkar bäst i färg eller svartvitt - vad tycker ni?

Klicka gärna på bilderna för att se dem i större storlek.

Bilderna är tagna med NEX-7 och Sony 35/1,8 OSS, och jag tycker båda varianterna funkar :)

Postat 2013-08-22 19:14 | Läst 21425 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Nej, du kommer inte att vinna den här diskussionen!

Som en del av er vet agerar jag moderator här på FS, och det dyker då och då upp argument för hur det ska modereras och varför. Oavsett vad man tycker om moderering förstår jag inte varför det är så svårt att förstå för somliga att det inte är möjligt att vinna en debatt i ett forum. Ingen av de som ägnar sig åt att käftas kommer att ge sig, och alla är övertygade om att de har rätt.

Det är helt ok att det är på det viset, och det är bland annat därför t.ex. FS är så populärt. Det jag tycker är trist är att många av alla dessa som ständigt måste göra sin åsikt hörd gör det i alla nybörjartrådar där någon stackare frågar om vilken utrustning de ska köpa ...

Väldigt få av dessa nybörjare kommer någonsin vara intresserade av att uppgradera till så kallade "proffsprylar". En del av dem kommer så småningom kanske vilja ha en större sensor och skriver då en fråga om Fullformat - genast blir de påhoppade av fåntrattar som hävdar måste diskutera sjäva begreppet Fullformat, och helt saknar intresse av att hjälpa frågeställaren.

En del nybörjare får rådet att titta på andra tillverkare än Canon och Nikon, och genast övergår tråden till att bli ett krig mellan anhängare till de ena eller andra systemet, och vad TS frågade om från början blir helt ointressant.

Jag kommer inte att vinna något med det här inlägget heller dessvärre, eftersom de som enbart skriver för sin egen skull inte läser bloggar och inte heller bryr sig mycket om påpekanden i forumen, men ni som faktiskt läser kanske kan tänkta på det innan ni skriver inlägg enbart efter era egna erfarenheter och användning ...

Jag läster själv just nu diverse andra forum, och framför allt ett som handlar om tvåhjuliga fordon som man lätt kan använda till att köra ihjäl sig med. Diskussionerna där är lite liknande tyvärr, men de allra flesta är hjälpsamma och de som hävdar att man måste göra på ett visst sätt blir snabbt avfärdade.

Här är det uppenbarligen omöjligt för somliga att använda det ena eller andra märket, och den åsikten måste förstås förmedlas till alla nybörjare. I motorcykelforumet jag börjat följa är folk oerhört mycket mer mindre märkesfånar än många är här (det är ett forum för folk som vill använda sina motorcyklar till allt möjligt, till skillnad från de som bara kryssar runt med en jättestor HD). Jämför gärna med de som här hävdar att gatufoto ska bedrivas på visst sätt, eller att man måste ha en tjockkamera med jättetele för att plåta det ena eller andra :)

Tyvärr finns det dock bra sätt att få igång lika meningslösa diskussioner i det forumet - det är bara att fråga om man ska all utrustning på sig hela tiden (ATGATT) eller starta en diskussion om motstyrning :D

Kontentan av detta svammel är att DU HAR INTE RÄTT (men det har inte jag heller). Du behöver inte heller hela tiden posta samma åsikt om det du tycker har rätt, om det inte för diskussionerna framåt!

Bilderna togs under kvällens synnerligen välbesökta veteranträff på Ulva Kvan med en NEX-7 och 35/1,8.

/afe (som försöker lära sig köra såna där tvåhjuliga donatorscyklar - gärna från samma tillverkare som i sista bilden, fast nyare ...)

Postat 2013-08-21 00:32 | Läst 16715 ggr. | Permalink | Kommentarer (19) | Kommentera

Liten och Stor

Om man plattar till min Toyota, kommer den då att se ut som Corvetten? :)

Fotograferad med Nex-7 och Sony 35/1,8 OSS

Postat 2013-08-16 19:00 | Läst 17062 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Bärbar dator för bildbehandling?

Ni som häckar i forumet har nog sett den här rubriken förut - den brukar återkomma var och varannan vecka, och frågeställaren brukar oftast ge upp efter de första 200 inläggen som diskuterar huruvida man ska ha en dator från Apple, eller om det ska vara det som som oftast kallas för PC.

Alla bilder i det här inlägget är redigerade med datorn i fråga med Lightroom 5 och Nik Silver Efex.

Imaging Laptop

Asus UX32VD

Jag har själv varit utan (egen) bärbar dator några år, och valde en kompromiss - en dator som försöker se ut som en Mac, men är en PC :)

Dukning

Dukning inför kalas

Anledningen till mitt val är att jag måste ha Windows för mitt jobb och att det blev billigare än att köpa en Macbook Air med motsvarande specifikation (och ja, jag vet att det går att köra Windows på en Appledator). Datorn jag köpte (Asus UX32VD) har följande funktioner och komponenter från början:

  • Intel Core i7 3517U
  •  6 GB RAM (varav 2 GB fastlött på moderkortet)
  • 500 GB snurrdisk och 24 GB SSD fastlött på moderkortet (som cache)
  • IPS-skärm med upplösningen 1920 x 1080 pixlar (full HD)  på  13 tum
  • Tre USB3-portar
  • SD-läsare (som klarar diverse andra obskyra format också)
  • Fullstor HDMI-kontakt
  • WiDi (Intels variant av Apples Airplay för att visa skärmbilden trådlöst, men med extremt dåligt stöd för hårdvara i andra änden).
  • WiFi med stöd för 5 GHz (kan vara bra om man bor i områden med många trådlösa nät som annars kan krocka)
  • Nvidia 620M grafikkort (som används när det inbyggda HD4000 inte räcker till)

Solbrillor

En av Olivers skolkamrater

Jag kunde förstås inte nöja mig med den hårdvara som följde med datorn (som kostade 8495:-) utan ville direkt snabba upp den och få den ännu mer lik en Macbook Air i prestanda, så jag köpte en  SSD som rymmer 256 GB och en minneskapsyl på 8 GB som fick ersätta den medföljande 4 GB-modulen (2 GB är fast på moderkortet i den här modellen).

Kapsyl

Minneskapsyl

Dessa små uppgraderingar (som kräver att man skuvar loss en himla många småskruvar varav vissa kräver Torx T5 - något som saknades i min verktygslåda, men Clas i Sjön hade förstås) gjorde att datorn blir riktigt snabb och fullt i klass med nuvarande Macbook Pro, men samtidigt är ungefär i samma storlek och vikt som Macbook Air 13".  En stor skillnad är dock att min Asus inte har senaste processorfamiljen (Haswell) och inte har lika lång batteritid som de som har det, men jag tycker det var värt det för prestanda i förhållande till priset.

Hur är då datorn att använda för bildbehandling? Jovars - riktigt bra efter profilering med i1Profiler och Display Pro. Det finns en hel del klagomål på nätet angående att LED "blöder" i kanterna, och det gör de, men det är inget jag ser när jag använder skärmen annat än med helsvart bakgrund. Lightroom 5 fungerar bra, liksom Nik Collecction. men är förstås slöare än om jag använder min stationära dator (som är tämligen fullspecad). På det hela taget är jag nöjd!

Efter att jag köpt den här datorn upptäckte jag att Sony kommit med en ny modell - Vaio Pro - som är lättare, byggd i kolfiber och använder de senaste Haswellprocessorerna från Intel. Den är förmodligen bättre på nästan alla sätt än min Asus, men den saknar grafikkortet (Nvidia 620M) och är byggd i kolfiber - hållbart och lätt, men flexar. Förmodligen hade jag inte stått ut med den just p.g.a. flexen ...

Ett annat alternativ är att du skiter i allt jag skrivit och köper en Macbook Air 13" eller Macbook Pro 13". Det blir lite dyrare om du ska få samma prestanda, men inte jättemycket och de är välbyggda :)

Avslutar med ett vackert självporträtt efter dagens besök på Akademiska Sjukhuset - natten ska tillbringas med alla dessa slangar inkopplade och sussas gott ...

Slangar

Postat 2013-08-14 12:51 | Läst 22864 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera