En återuppväckt plåtslagare

Lite prylar, lite text och alltid bilder

Geotaggning med Lightroom 4 och en iPhone

Min systemkamera saknar som nästan alla andra en inbyggd GPS-mottagare. Det är oftast inget jag saknar, men det kan vara roligt att kunna se var bilder är tagna. Med en smartphone och Lightroom 4 (och en hel del andra program) går det att komma runt den här begränsningen.

Jag använder mig av GPS-appen Motion-X GPS som har massor av funktioner, och en av dessa är att kunna spara en så kallad tracklog över var man befunnit sig. Jag kollade att klockan i kameran gick rätt och aktiverade loggningen i telefonen när jag lämnade kontoret (klockan i kameran måste stämma överens med GPS-loggen för att positionen ska bli rätt).

Bilden ovan visar hur jag gått, men av någon anledning är loggen inte så exakt - gissar att det beror på att jag hade telefonen i byxfickan så den inte fick fri sikt mot satelliterna. Eller så var jag ner i Fyrisån och vände utan att märka det. Skärmdumpen är gjord i LR4 efter att jag korrigerat positionen för bilderna något.

När jag promenerat klart stoppade jag loggningen och mejlade loggen till mig själv genom appen. Sedan är det bara att importera bilder och tracklog till Lightroom och säga åt programmet att geotagga valda bilder automatiskt.

Det här är Östra Ågatan - punkten märkt med 2 i kartan (för att jag har två bilder från samma position).

Den här bilden är tagen på Islandsbron - punkten som är märkt 5.

Dörrarna hittade jag på Kålsängsgränd. Det är en av de ensamma oranga punkterna på kartan.

Slutsatsen är att det är enkelt att geotagga sina bilder med hjälp av telefonen och Lightroom. Förmodligen hade GPS-loggen stämt bättre om jag haft telefonen i bröstfickan eller kameraväskans ytterfack, men för att bara se på ett ungefär var jag var fungerade det ändå eftersom det går att justera positionen i programmet.

Alla bilder är gjorda med en Nikon D3 och Nikkor 45 mm f/2,8P.

Postat 2012-03-29 18:59 | Läst 16316 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Ett snabbtest av Fuji X-Pro1

Efter dagens arbete besökte jag grabbarna på Uppsala Fotokompani för att klämma lite på Fuji X-Pro1. UFK är den sista fotobutiken i Uppsala värd epitetet fotobutik, och jag hoppas de får finnas kvar. Det verkar inte vara riktigt samma hype kring den kameran som när X100 kom för ett år sedan, eftersom de faktiskt hade ett kamerahus och en 35/1,4 i butiken. Misstänker att priset kan ha med saken att göra :)

Här är i alla fall några intryck av kameran och testbilder. Alla bilder är jpg från kameran som jag sedan efterbehandlat i Lightroom på samma sätt som jag skulle gjort med råfiler (men ingen brusreducering i LR). Råfilerna kan jag tyvärr inte hantera ännu då LR4 inte har stöd för X-Pro1. Under bilderna finner ni länkar till bilderna i full storlek. Alla bilder är tagna på ISO 3200 och alla andra inställningar i kameran är som från fabrik (ingen hade uppenbarligen fotograferat med kameran innan).

ISO 3200, 35 mm, 1/125, f/5,6 (klicka här för att se bilden i full storlek)

Det första jag reagerade på var att kameran är betydligt lättare än den ser ut, men den känns ändå gedigen att hålla i. Rattar och knappar har bättre känsla än X100, slutartidsratten har försetts med en låsknapp för autoläget och det verkar inte alls vara någon risk att ändra exponeringskompensationen av misstag. Jag var inte in och grottade i menyerna så mycket utan ändrade bara inställningen i kameran till RAW+JPEG, men konstaterade att de är en förbättring gentemot X100.

Bländarringen på den 35 mm f/1,4 (som var det enda objektiv de fått in) kändes nästan lite väl lätt att ändra, men det kan nog vara en vanesak. Den manuella fokuseringen som är "fly-by-wire" var inte roligare än på X100, men om man använder t.ex. Leicaobjektiv med adapter lär det gå betydligt bättre att fokusera manuellt. Jag hann inte testa så mycket, men autofokusen är klart rappare i X-Pro1 än i X100 och verkar sätta skärpan där den ska.

ISO 3200, 35 mm, 1/125, f/5,6 (klicka här för att se bilden i full storlek)

I skymningen och med blandljuset i butiken var det uppenbarligen inte så lätt för kameran att sätta vitbalansen rätt, men det hade nog varit svårt för andra kameror också.

ISO 3200, 35 mm, 1/320, f/2,8 (klicka här för att se bilden i full storlek)

Bruset från kameran ser väldigt bra ut för att vara ISO 3200 och brusreduceringen i jpg-motorn verkar inte allt för aggressiv. Ska bli mycket intressant att se hur råfilerna ser ut när Lightroom väl lyckas läsa in dem.

ISO 3200, 35 mm, 1/300, f/3,6 (klicka här för att se bilden i full storlek)

35:an på full bländaröppning verkar helt ok och ger en i mitt tycke snygg bakgrundsoskärpa. Här kan vi konstatera att UFK jämför sina priser med konkurrenterna på nätet :)

ISO 3200, 35 mm, 1/2500, f/1,4 (klicka här för att se bilden i full storlek)

Det känns som att det här är en klockren kamera för gatufoto och annan lite mer stillsam fotografering, precis som X100. De förbättringar som gjorts jämfört med lillebror märks väl och det är ju trevligt att kunna byta objektiv :)

ISO 3200, 35 mm, 1/240, f/5,6 (klicka här för att se bilden i full storlek)

Jag står i valet och kvalet mellan den här kameran och Sony NEX-7. Sonyn har en massa roliga funktioner jag aldrig kommer använda, är mycket bättre på att filma (vilket jag aldrig gör), är billigare och det finns adaptrar för att montera i stort sett vilket objektiv som helst på den. Det finns dock i stort sett inga originalobjektiv till Sonyn som jag är intresserad av ännu (fast kitzoomen lär vara rätt bra). Fuji har från början levererat en trevlig uppsättning fasta objektiv (till bra pris), och har betydligt trevligare kontroller än Sony - åtminstone för mig som gillar bländarringar och slutartidsrattar :)

ISO 3200, 35 mm, 1/220, f/4,0 (klicka här för att se bilden i full storlek)

Som tur är har jag inte råd att köpa ett nytt kamerasystem innan jag kan inkassera en skuld från pappa staten, så jag behöver inte bestämma mig ännu. Det som för mig förmodligen kommer vara avgörande är hur väl det går att konvertera råfilerna i Lightroom när Adobe väl får till stödet för X-Pro1. Jag tänker inte under några som helst omständigheter använda Fujis råkonverterare ...

Jag ska försöka få till att testa kameran på stativ och under något mer kontrollerade former för att bättre kunna testa skärpa och upplösning, men det hänger förstås på att UFK inte säljer kameran innan jag hinner med det (och att de går med på det) :)

Postat 2012-03-22 21:31 | Läst 19015 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Stor bil - liten ...?

En del väljer att köpa en väldigt stor bil av någon anledning. Jag tycker det verkar rätt opraktiskt när man ska parkera ... :)

Postat 2012-03-22 10:27 | Läst 11230 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Tittat för djupt i glaset?

I en kommentar till dagens tidigare blogginlägg fick jag höra att jag kanske tittat för djupt i glaset, så jag tänkte att jag gör det igen - fast denna gång i ett glas som inte är fullt så djupt (ett Whiskyglas från Ittala).

Ittala

Den här är också fotograferad med en iPhone, men all efterbehandling är gjord i Lightroom 4. Den fåniga inbyggda "blixten" användes för fotograferingen.

För övrigt tycker jag det vore kul om det var enklare att blogga på FS direkt från en iPhone eller iPad. Som det är nu går det ju inte att ladda upp bilderna direkt (fast i det här fallet hade det inte hjälpt eftersom jag gjort massor i Lightroom) ...

Postat 2012-03-20 21:19 | Läst 9454 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Ett glas för mycket

Efter att sett Lena Pesulas fina bilder av vardagsföremål kände jag för att testa själv med min iPhone.

Tycker det blev rätt ok :)

Postat 2012-03-20 15:34 | Läst 10438 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera
1 2 Nästa