En återuppväckt plåtslagare

Lite prylar, lite text och alltid bilder

Tiden går, och vi med den!

Mitt digitala bildarkiv sträcker sig nu drygt elva år tillbaks i tiden. Den 30 december 2005 fotograferade jag uppenbarligen sönerna och en av systersönerna med min EOS 5D. Bilderna är efterbehandlade i Lightroom och Silver Efex.

Felix

Oliver

Martin

Ha ett riktigt gott nytt år!

Postat 2016-12-30 19:39 | Läst 15492 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

En massa gamla bilder som jag inte tagit (fast jag är tyvärr med på någon av dem)

Jag sitter och rotar genom familjens gamla bildarkiv, och konstaterar att far min ibland lyckades få till en eller annan bra bild (och ibland mest pinsamt). Här följer ett urval av dagens skörd.

Ja, det är jag och jag har inte fått någon glöt!

Storasyster hjälper kusin att pinka

Storasyster är allmänt missnöjd

Storasyster dränker sina sorger

Storasyster och gamla Pekka

Min far tog alla bilder (tror jag), och de är kanske roligare för mig än för er :)

Postat 2016-01-17 07:03 | Läst 8128 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Moralpanik!!!

Veckans avsnitt av SVT:s "Alla är fotografer" handlade om fotografering av barn. Barn som i små människor och barn som i avkomma (i det här fallet Johan Rheborgs 20-åriga dotter Josefin). Rheborg valde att fotografera sin vuxna dotter iklädd avklippta jeans och en topp, och det har fått både forumskribenter och andra att gå i taket. Bilden hittar ni på Johan Rheborgs flickr.

Jag fotograferar mina egna söner i alla möjliga situationer och klädsel, och vare sig de eller jag tycker att bilderna är olämpliga för allmänt beskådande, men när det sker i public service på bästa sändningstid blir det uppenbarligen för mycket för många. På expressen.se skriver fotografen Linnéa Pettersson totalt ner programmet och förstår inte hur inslaget kunde visas.

Sönerna på Isle of Mull 2005

Också här på fotosidan.se är det en del som hävdar att det var ett synnerligen olämpligt beteende av herr Rheborg att fotografera sin dotter på det vis han gjorde (och somliga ger också kängor åt den gubbslemmige skolfotografen som var med i avsnittet.

Sonen Felix i november 2005

Varför är det så känsligt med bilder av barn (t.o.m. vuxna barn)? Visst finns det otäcka nätpedofiler och andra sjuka människor som kan tänkas gå igång på bilderna som blivit mycket mer lättillgängliga i och med Internet, men ska vi som gillar att fotografera barn för den skull avstå från att fotografera eller publicera bilderna?

Sonen Oliver med klasskompis jag glömt namnet på. Valborgsmässoafton 2006.

Visst finns det tillfällen där det är olämpligt att fotografera, och alla bilder ska kanske inte läggas upp till allmän beskådan på nätet, men jag tycker inte bilderna som visades i teveprogrammet hör till den kategorin. Det är uppenbarligen väldigt viktigt för PK-maffian att alltid gripa in när det finns minsta misstanke om att någon beter sig på ett oacceptabelt sätt. Att programmet visas av SVT gör det till en ännu tydligare måltavla än om det sänts av någon av betalkanalerna.

Oliver i juni 2006

Efter att första avsnittet av Alla är fotografer sändes var det massor av folk som klagade på det - kanske främst för att två komiker inte under några som helst omständigheter skulle kunna göra något vettigt av ett så känsligt ämne som fotografering (som måste tas mycket seriöst alltid och hela tiden). Tongångarna förändrades lite efter andra avsnittet, men det var fortfarande bara ett underhållningsprogram som inte har så mycket med fotografi att göra.

Felix, april 2010

Onsdagens avsnitt verkat få många att glömma det där med underhållningen, och i stället fokusera på att det faktiskt handlar om bilder. Tyvärr handlar det uppenbarligen om fel bilder och fel fotografer. Skolfotografer är per automatik snuskgubbar, och att be sin vuxna dotter ta av sig tröjan är något helt vansinnigt olämligt att göra.

Felix, februari 2007

Det ska bli intressant att läsa i forumet och diverse krönikor efter nästa avsnitt, och se vad som är fel med programmet då. Själv tycker jag det är intressant och underhållande, men lite för kort - 30 minuter gör att man missar mycket (som att Rheborg gjorde den klandervärda bilden av sin dotter med en analog kamera och inte den Canon han sprayar med i programmet).

Ha det gott!

Postat 2013-11-29 21:18 | Läst 25575 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

En nybliven 16-åring och kattjäveln!

Igår fyllde sonen Felix sexton år, och genast dyker det upp önskemål om att det nog är dags att börja övningsköra. Visst är det kanske bra att ungarna får börja träna på att köra bil redan när de är sexton, men det innebär ju att jag måste skaffa tillstånd också nu för tiden. Det var mycket lättare på min tid - jag började övningsköra när det var tre månader kvar till artonårsdagen, farsan behövde inte nåt jävla tillstånd och var mest bara glad att bli skjutsad till jobbet varje dag, och fem dagar efter att jag fyllde arton hade jag lappen i plånboken.

Felix, fotograferad med NEX-7 och Sony 50/1,8 @ f/1,8

Nåväl - tiderna förändras och vi med dem, så det är väl bara att bita i det sura äpplet och fixa det där tillståndet. Tur är väl att jag har en så liten bil som torde göra det lättare att ta sig fram bland alla eländiga cyklister i byn när sonen ska sätta sig bakom ratten.

Som bonus bjuder jag på ett dagsfärskt porträtt av kattjäveln också:

Nony - med samma pryttlar som bilden ovanför.

Ha det!

Postat 2013-02-15 16:42 | Läst 21827 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Den blomstertid nu kommer

VARNING! Detta blogginlägg innehåller bilder av barn som uppträder på scen!

Nåt slags blomma, för att anknyta till bloggtiteln.

Hoppas att den inledande meningen gått fram, så att de som eventuellt förväntar sig något av större fotografiskt intresse håller sig borta från det här inlägget ...

En massa inledningsvis lite nervösa tonåringar

Sonen berättade att han och några kamrater gjort en kort liten låt de skulle framföra på Uppsala Konsert och Kongress (UKK) vilket först lät kul, men när jag såg att tillställningen hette "Den blomstertid nu kommer" blev jag lite skeptisk. Skolavslutningar var kul att gå på med barnen när de var små, men högstadieelever brukar inte vara så intresserade av att visa upp sig eller särskilt intressanta att se. Det visade sig dessutom att man för att få se och höra dessa hormonstinna tonåringar var tvungen att betala en 50-lapp i inträde ...

Av någon anledning skulle alla ha vit t-tröja på sig.

Texten på ukk.se (och möjligen också ticnet.se där man köpte biljetterna) löd:

"Den blomstertid nu kommer är en slags poetisk fantasi över en skolavslutning. Cirka 350 elever dansar, sjunger, spelar och agerar. Eleverna har gjort musik, koreografi och sånger som blandas med välkända låter av Kent, Svenska Björnstammen med flera."

Den andre av de blå från vänster är sonen Felix.

Det lät hyfsat pretto i mina öron, men jag efter att ha bevittnat arrangemanget är jag förvånad över den talang som finns på Eriksbergsskolan i Uppsala. Sonen och hans tre gitarrkompisar hade kanske inte lagt ner jättemycket jobb på sitt framförande (som var bra), men det var många duktiga dansare och sångare.

Något mindre blå son med kompisar.

Jag slapp dessutom höra de stapplande, rätt fåniga tal, som brukade hållas mellan varje framförande under skolavslutningarna i låg- och mellanstadiet. Här var det bara i slutet som rektor tackade de två musiklärarna och eleverna för utmärka utfört arbete.

Vet inte riktigt vad detta gick ut på, men det var också fint.

Visst är det så att det kanske skulle behövts fler repetitioner för att föreställningen skulle platsa i valfritt talangprogram på teve, men jag tycker det var riktigt bra och blev smått rörd av tillställningen. Det tycker jag att jag får vara när sonen är inblandad, och ni som inte håller med kan ju roa er med annat :)

Nåt slags lite besvärad dans

De sjöng inte om eufori, trots att det är rätt poppis just nu.

De dansade på stolar (jag trodde man skulle dansa på bordet om det ska vara riktigt kul).

Sångegenskaperna var det inget som helst fel på.

Växlingarna mellan olika genrer gick också rätt bra ...

.. och dansnumren var inte alls dumma och imponerande egen koreografi

Den skäggiga farbrorn är inte elev utan musiklärare (även om där fanns en del småskäggiga elever också).

Inget skägg, men bra röst för Bridge over troubled water!

De som körade till snubben i bilden ovanför

De blev gröna efter en stund ...

Det hela avslutades med Den blomstertid nu kommer på fiol och kör. Ganska rörande faktiskt!

Mycket folk var det som betalat en väl värd femtilapp för att se ungdomarna!

Alla bilder utom de vackra blommorna är fotograferade med Sony NEX-7 och Sony E 50mm f/1.8 (blommorna är plåtade med en EOS 5D). Om ni vill nörda ner er i brus och oskärpa så finns bilderna i stort format här. NEX:en fungerade bra, liksom 50 mm med stabilisering, men visst brusar den lite på 1600 ISO (fast det gör inget så länge man inte pixelpeepar).

Om ni orkat läsa så här långt så kan ni här se en helt oredigerad videosnutt av sonens framträdande. Det var första gången jag filmade med NEX-7 med flit (alltså utan att trycka på videoknappen av misstag ...). Inte blev det så bra för det ... :)

Var nog bara de närmast sörjande som uppskattade detta inlägg till fullo, men så kan det vara ibland ...

Postat 2012-05-29 01:10 | Läst 17287 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera
1 2 Nästa