En återuppväckt plåtslagare

Lite prylar, lite text och alltid bilder

På tur med gubbarna och en mobilkamera

Den här veckan har jag hemester, och då jag inte hade något bättre för mig hängde jag med gubbarna i MC-klubben (Östra Aros MCK) på en liten kulturtur då vi besökte en gammal kvarn/sågverk, Wiks Slott och Biskops Arnö. För närvarande äger jag ingen "riktig" kamera, utan får klara mig med mobilen - en Samsung S20 Ultra.

Jag har använt Samsungs egna kameraapp och sedan redigerat bilderna i Apple Photos i datorn. Förmodligen hade jag kunnat få ett bättre resultat om jag använt råformat, men jag gjorde det så enkelt som möjligt för mig och det blev helt ok tycker jag.

Om någon skulle vara intresserad har jag efter kameraförsäljningen två Godox V860ii med två extra batterier och XPro-sändare för Fuji till salu för 3000:- för hela paketet :)

Ha en fortsatt trevlig sommar!

Postat 2020-07-15 17:58 | Läst 6821 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Vardagsdokumentation - nog så viktigt, om än inte så sexigt!

Det är (som alltid) mycket snack om gatufoto! Det är egentligen inte så konstigt, då begreppet gatufoto innehåller diverse oskrivna regler varav många endast verkar förstås av de som är invigda i sällskapet. Det är lite mystiskt exakt vad som omfattas av begreppet, och som utomstående kan det vara lite som att försöka förstå sig på vad frimureri egentligen går ut på. Jag gillar själv att fuska inom genren, med varierande resultat. Någon gång händer det att det blir en lyckad bild, men ofta blir det bara "mjo, fast om du gjort så ..."

Jag ägnar mig också, som så många andra, åt att dokumentera min vardag. Det är egentligen roligare än gatufoto och det finns inga som helst regler som säger att man inte får använda det ena eller andra objektivet, eller att man inte får vara delaktig i situationen. Man får t.o.m. känna de man fotograferar och arrangera bilder om så behövs :)

Här på FS finns det såvitt jag vet inte någon grupp för oss som vill dela med oss av just den här typen av bilder. Kanske är det så att såna här bilder passar bäst i personliga bloggar, eller för publicering på sociala medier för närmast sörjande, men jag tror inte det; vardagsdokumentation kan förstås oftast tyckas trist när det handlar om färska bilder (annat än för de som var med då), men efter några år kan såna här bilder bli riktigt intressanta.

Jag har medvetet valt att inte skriva några beskrivande bildtexter för att inte leda tankarna åt något håll, utan låter dig som läsare tolka bilderna själv :)

Bara lite svammel från mig så här en vacker måndagkväll i maj! Ha det gott!

Postat 2019-05-06 19:44 | Läst 15267 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Svaret är alltid N+1!

Där n står för antalet man redan äger, och frågan är Hur många kan man äga?. Det kan gälla kameror, kameraväskor, skor och nästan vad som helst. I mitt fall gäller det åtminstone kameraväskor (även om jag bara använt en de senaste åren) och nu senast då motorcyklar.

Jag äger sedan tidigare en jättestor KTM 1290 Super Adventure, och det är en underbar motorcykel för långresor, ordonnansuppdrag på idrottsevenemang och mycket annat. Jag har också använt den för att köra till och från jobbet, och det fungerar förstås också. Den är dock inte jättesmidig i stadstrafik och den dricker rätt så mycket bensin, så idag bestämde jag mig för att komplettera den med något mindre.

Valet föll på en mattgråmetallic Honda SH300i. En liten scooter i nästan mopedstorlek, fast med mycket större motor (3oo kubikcentimeter). Det är en hel liter mindre än i min KTM, men den väger också rätt mycket mindre och är tack vare variatordriften riktigt kvick både i stan och på landsvägen.

Körde ungefär tio mil med den lilla "moppen" idag, och det var riktigt skoj. Tror storhojen kommer få det lugnare framöver, och bensinkortet behöver inte längre jobba så hårt. Den här mojängen drar ett par deciliter per mil :)

KTM:en kommer jag förstås att behålla för det den är bäst på, och frågan är vad nästa N+1 kan tänkas resultera i ...

Alla bilder är tagna med Fuji X-Pro 2 och XF 56mm f/1,2 och redigerade i Lightroom CC Classic.

Ha en fortsatt trevlig helg!

Postat 2018-09-22 20:27 | Läst 10724 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

En liten kvällspromenad runt Fyrisån med ny glugg

Ikväll när jag åkte hem från jobbet tyckte jag det var så vackert ljus och vackra moln, så jag parkerade fordonet bredvid Fyrisån och tog en liten promenad för att dokumentera. Just där jag var finner man både vackra byggnader och diverse flytetyg i varierande skick ...

Det mest påtagliga just nu är förstås Restaurang Skeppet, som tidigare låg i Visby under namnet Graceland. Gotlänningarna förstod redan då att det skulle gå åt skogen och under tämligen spektakulära omständigheter bogserades skroten hit (googla om ni vill veta mer). Den kalla vintern och isen i år gick hårt åt Skeppet, som tog in vatten och fick kraftig slagsida för en tid sedan. Det kommer nog ta ett tag att få bort eländet ...

Det ser inte bättre ut från andra sidan ån, och bakom Skeppet ser vi två andra fartyg som inte heller är så kul att se. Det här är Uppsalas gästhamn, även om den ytterst sällan får besök av båtar utifrån (rätt bökigt att ta sig hit), och diverse vrak och halvvrak pryder åkanten ...

Roligare är det med minsveparen Saga och de andra husbåtarna som ligger här. Ägarna till dessa verkar åtminstone bry sig om att hålla fartygen i skick (fast minsveparen är visst till salu har jag för mig).

Det finns förstås också gamla fina hus i de här trakterna. Det kantiga Tullhuset är en av mina favoriter. Nu finns förstås inte längre någon tullverksamhet i huset, utan det inrymmer kontor och café tror jag.

Bostadshusen längs med Östra Ågatan inrymmer lägenheter som brukar ligga i topp vad gäller pris, vilket förstås är väntat med tanke på läget. Här tyckte jag bara det var så snygg ljus med skuggorna från alla träd.

Alla bilder är tagna med Fuji X-Pro 2 och Fujinon 16mm f/1,4 (fast nedbländad till f/5,6). Det kommer fler inlägg med exempel på större bländaröppningar, och det jag kan avslöja redan nu är att det ser riktigt bra ut :)

Ha det gott!

Postat 2018-04-26 21:04 | Läst 21202 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Slutfestat!

I Uppsala har vi sedan några år en synnerligen risig partybåt - Skeppet. Tidigare var båten tydligen på Gotland, men där fick den inte vara kvar. Jag gissar att den nu äntligen försvinner för alltid ;)

Fujifilm X-Pro 2, Fujinon 23mm f/2 WR  @ f/5, 1/15 sekund, ISO 200

Ha det gott!

Postat 2018-03-20 19:29 | Läst 13718 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera
1 2 3 ... 23 Nästa