En återuppväckt plåtslagare

Lite prylar, lite text och alltid bilder

Nationaldagsfirande med ny kamera

Vad gör man den 6 juni om man har ett nytt kamerasystem (Sony A7R5 med 24/1,4 och 85/1,8)? Jo, man sätter sig på motorcykeln och åker till Bälinge och käkar glass och tar sedan en tur ned på byn.

Svelato Gelatolabb & Café utanför Bälinge rekommenderas å det varmaste. De experimenterar hela tiden med nya smaker, och alla jag testat hittills har varit fantastiska. Det är inte jättebilligt (75 spänn för en bägare med tre smaker, men då får man å andra sidan riktigt mycket glass).

Dagens smaker fick bli aprikossorbet, blodapelsinsorbet och trocaderosorbet (den var över förväntan).

Inne i stan var det också många som ville ha glass, men de fick nöja sig med trist GB-glass och standardsmaker. Här är kön till glasskiosken vid Nybron som alltid är välbesökt vid fint väder.

De här två damerna delade ut Sverigeflaggor till hugade förbipasserande, vilket verkade uppskattas av många.

Den här bilden tog jag väl mest bara för att ytterligare testa den nästan magiska ansikts- och ögonföljningen i A7R5:an. Riktar jag kameran mot ett ansikte (även på rätt långt avstånd) och trycker ner avtryckaren halvvägs följer kameran den personen oavsett vad som kommer mellan eller hur jag rör kameran. Tekniken har helt klart gått framåt de senaste åren, och skillnaden mot den första A7R som jag testade för snart tio år sedan är enorm. Även kameran är enorm i jämförelse med första versionen, men är fortfarande en tämligen liten kamera ...

Alla bilder är tagna med Sony A7R5 och Sony 24mm f/1,4 GM. De är efterbehandlade i Adobe Lightroom (molnversionen) som också fått många nya användbara funktioner i år (t.ex. masker som blir nästan som lagerhantering och en mycket bra brusreduceringsfunktion). Alla bilder jag tar med kameran och tycker är värda att visa upp finns att beskåda i full upplösning här: https://adobe.ly/3Ce89tg

Postat 2023-06-06 16:01 | Läst 1270 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Gin är ett djävulens påfund!

Under nästan hela mitt vuxna liv har jag tyckt att gin är något av det otäckaste man kan hälla i sig. Kanske har det att göra med att jag som tonåring hade en klasskompis vars mor var väldigt förtjust i Star Gin och grape tonic, och vi kanske vid något tillfälle stal lite av dessa hemskheter (vilket förstås är preskriberat nu).

På senare år har det blivit väldigt stort det där med gin & tonic (fast inte grape tonic då), och det har kommit en massa nya tonicvarianter förutom Schweppes. Jag fick tipset att prova whisky & tonic, vilket inte alls var så dumt med lite olika varianter av tonic. Whiskyn ska vara irländsk eller skotsk blended och inte allt för smakrik för att det ska fungera.

Eftersom det var gott, och det dessutom finns en massa fin gin på marknaden vågade jag mig på att testa också gin igen efter alla dessa år. Det är bara att konstatera att jag haft fel, och gin är gott! Favoriten hittills efter mina tester är Hernö Dry Gin (den med blå etikett på bilden) tillsammans med Fevertree Indian Tonic (en kombination som vunnit pris som bästa GT).

Bilden gjorde jag nu ikväll genom att hälla ut ett stort isblock från en vattentunna på tomten som användes som bord. Belysningen är en hjälmlampa för MC med en jäkla massa lumen som är placerad i isblocket. Kameran är en Samsung Galaxy S20 Ultra och bilden är efterbehandlad i Apple Photos.

Ha en fortsatt trevlig helg, och man kan ha roligt utan sprit också (men det är inte lika gott).

Postat 2021-01-23 17:48 | Läst 4459 ggr. | Permalink | Kommentarer (13) | Kommentera

Meningslösa bilder - varför det?

Jag har haft semester och hållit mig borta från datorn och bloggen så mycket så möjligt (fast jag har tjuvläst via paddan), men läste ett inlägg av Martin Hertsius som jag tyckte stämmer rätt bra in på min fotografering.

Bra bilder behöver inte betyda något, skrev Martin, och jag håller med. Om de sedan är bra eller inte är förstås upp till betraktaren.

Min klocka, fotograferad med NEX-7 och 50/1,8 OSS.

Jag gillar bilder av klockor av någon anledning, och de är i allmänhet tämligen meningslösa (bilderna alltså - inte klockorna). De flesta är nog fullständigt ointresserade av såna bilder, som för dem blir meningslösa. För mig är de alltså inte det, även om de inte egentligen betyder något.

Ett gammalt bergrum fotograferat med NEX-7 och kitzoom.

Gamla trasiga föremål, hus, bunkrar och annat är det många som gillar, men egentligen betyder väl inte de heller något, eller? Jag gillar klottret på den här dörren.

Gatsten med Fuji X-Pro1 och 35/1,4

Mönster är ytterst betydelselösa, men vackra att se på och är trevliga att använda som bakgrundsbild på datorn eller paddan. Är bilden dålig ändå? (Möjligen tråkig för oinsatta ;))

Gitarr fotograferad med Nikon D3 och 45/2,8P

Musikinstrument tycker jag ofta är mycket vackra att se på, både i verklighet och på bild. En bild av en gitarr betyder väl inte heller så mycket, men jag tycker ändå om den.

Jag tycker om att fotografera väldigt många olika typer av motiv, men just dessa för många totalt betydelselösa bilder tilltalar mig ofta. Det behöver inte alltid finnas en massa dolda budskap i en bild, utan den kan helt enkelt vara trevlig att se på.

För att inte bara ha meningslösa bilder i det här blogginlägget avslutar jag med min galna kattfavorit.

Ha det bra! :)

Postat 2012-07-18 20:33 | Läst 19185 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera