** Idag gör vi arbeten på vårt system, kortare störningar och nedtid kan förekomma. **

En återuppväckt plåtslagare

Lite prylar, lite text och alltid bilder

KNIX - bankörning med MC, för säkerhets skull!

Under MC-säsongen kör SMC Uppsala (Sveriges Motorcyklister) så kallade Knixkurser varje vecka (och någon gång emellan också). Mot en smärre avgift får deltagarna öva på bland annat kurvhantering och bromskontroll under ordnade former, och med hjälp av välutbildade instruktörer. Platsen är Rörken Ring, en gokartbana någon mil utanför Uppsala.

Man kör i 15-minuterspass i olika grupper beroende på förkunskaper och körskicklighet (alla börjar i den enklaste gröna gruppen). Det går inte ut på att köra så fort som möjligt, men det går undan rätt bra i den snabbaste röda gruppen.

'

Det ställs inga speciella krav på vilken typ av MC deltagarna kör, men innan de får köra görs alltid en säkerhetskontroll av alla hojar så att de är godkända att köra med. Föraren måste också ha full godkänd skyddsutrustning på sig.

Detta är också ett bra tillfälle för mig att öva med min någorlunda nya kamera. Jag har för närvarande inte någon längre brännvidd än 85 mm, vilket egentligen är lite för kort för att få till snygga panoreringar. Skulle nog också behöva ett gråfilter för att kunna köra med större bländaröppning för att sudda ut bakgrunden bättre. Här fick jag använda f/10 hela tiden för att få till lagom lång slutartid (1/160 sekund på ISO 100).

Min kamera är ingen fartfantom, men kan köra i 10 bilder per sekund (vilket är fullt tillräckligt för mig). Däremot har den oerhört snabb och exakt autofokus, så de bilder som inte blev skarpa berodde på att jag antingen siktat fel eller missat panoreringen. Jag körde enbart med singelbildstagning för att slippa hantera alltför många stora filer i datorn. (Om jag kör i full upplösning och förlustfri komprimering tar råfilerna drygt 70 MB per styck.)

Jag är rätt nöjd med resultatet, och med mer övning kommer det bli bättre (som med allt annat).

Jag har använt en Sony A7R V med FE 85 f/1,8 och efterbehandlat bilderna i Lightroom (molnversionen).

Postat 2023-07-26 18:37 | Läst 1133 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Nypremiär för Dagnyfika på Fågelsången i Uppsala idag!

Vi blev visserligen inte fler än fyra fotografer som fikade, men det var förstås trevligt ändå och vi hoppas på fler under kommande tillfällen. (Vi fikar den första lördagen i månaden på Fågelsången i Uppsala och alla är välkomna).

Jag nöjer mig med att visa en bild av Rauni och ett exempel på mina fantastiska kunskaper som fågelfotograf!

Rauni med gofika, fotograferad med Sony A7R V och 24/1,4 GM

Kajan är plåtad med A7R V och 85/1,8

Ha en fortsatt trevlig sommar!

Postat 2023-07-01 15:47 | Läst 2399 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera