En återuppväckt plåtslagare

Lite prylar, lite text och alltid bilder

Det är inte lätt att skapa profilbilder ...

Till Facebook och sånt alltså! Idag lekte jag lite med fjärrstyrning av min A6000 och skötte avtrycket från en Ipad i ljuset från tre skärmar :)

 

Om ni törs kan ni klicka på bilderna för att se dem i stort format :)

Ha det gott!

Postat 2014-10-30 15:39 | Läst 21247 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Det var bättre förr (2008)?

För mig blev 2008 ett prylår där jag lite halvhjärtat ägnade mig åt yrkesmässig fotografering igen. Dels med porträtt åt jobbet, och dels med diverse sportbilder som såldes (eller inte) till tidningar. Blev helt ok,, men inte tusan vet jag om det blev så mycket bättre för att jag körde med alla dyra prylar (D3, 14-24, 24-70, 70-200 och 300/2,8 med konverters) :)

Erik på Formpipe

Nisse, också Formpipe

Per från samma företag

Hassy, från den hädangångna IRQ-kanalen #foto (husse heter Fredrik)

Kjell och Malin - Fotosidans mosaikbild på mässan det året

Ture jagar fågel

Kattpromenad i Hågadalen

Hundpromenad med Rossi och Felix i samma Hågadal

Min enda bild i Galleri FS (har inte vågat skicka in så många fler) - en ugglejävel på Skansen

Katten Hjalmar i diskmaskin

AW-bowling på Bowlaget (stilstudie av Timo)

Botaniska

Christel i väntan på Fotomässa i Jönköping

Pekka i Hågadalen

Kameraintresserad lemur (med Anna Olsins kamera)

Vidvinkelfelix

Flygande pippifågel (nåt slags gåsjävel)

Willy Korir (2:an) som vann Stockholm Marathon 2008

Någon som inte vann maraton men uppskattade en svalkande dusch

Björn med fin GT

Domarn dömer!

Firmafest på Stureplan (efter Sveriger snöpliga förlust mot Ryssland i fotbolls-EM)

Tror det är Enköping som möter något annat lag här ...

Majja på party

Samma party, men ser kanske inte lika kul ut

Sista matchen för året (2 oktober) fast jag har ingen aning om vilka lag det är eller om det verkligen var sista matchen ...

Fler bilder än så hittade jag inte från 2008 som jag tyckte var något att ha (men det blev en jäkla massa ändå, men kanske mest för närmast sörjande) :)

Ha det!

Postat 2014-10-20 19:21 | Läst 21834 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Det var bättre förr (2007)?

År 2007 använde jag fortfarande Canon (5D) och det funkade ju rätt bra det också tycker jag. Jag fyllde också 40 det året och firade födelsedagen i NYC, vilket ni kan se i de sista två bilderna.

Här är mitt urval från 2007:

Botaniska Trädgården

Oväder

Sonen Felix

Bubblor

Felix

Tage, Anna och hagel

Oliver

Min då nya bil

En surikat

Brand på Eriksbergsskolan

Hugo

Våra stunder är blå?

En grek på Söder

Taxi

ESB

Det var allt för idag. Tack för titten!

Postat 2014-10-19 04:34 | Läst 6890 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Det var bättre förr (2006)?

En del hävdar att fotografin var bättre för när vi som fotograferade var yngre och utrustningen var enklare, men jag är inte så säker. Nu har jag i och för sig inte gått så långt tillbaks i tiden, men jag kan konstatera att det hänt en del rent tekniskt under de åtta år som gått sedan jag tog dessa bilder. Upplösningen har blivit högre, och bilderna tål hårdare behandling från nya kameror.

Något jag också konstaterar är att dessa bilder faktiskt duger alldeles utmärkt också nu, trots att de inte har fullt så många pixlar och att kamerorna rent generellt var sämre. Bildbehandlingsprogrammen har blivit mycket bättre på åtta år, och jag hade förmodligen inte fått till bilderna lika bra när de var färska - ny teknik kan alltså göra nytta på bilder man redan tagit :)

Nåväl - över till bilderna!

Morga Hage

Sonen Oliver med kamrat

Kattjäveln Hjalmar

Hågadalen

Några gamla pinnar

Låtsaskrig på Gärdet

Kattjäveln Smulan

Någonstans i Kroatien

Venedig

Sol och småkryp

Gatulek

Kanelbulle

Snel Hest

Det var allt jag hade att bjuda på från 2006. Jag återkommer med 2007 :)

Postat 2014-10-11 22:33 | Läst 16636 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Arbetsbefriad - vad roar man sig då med?

Som jag skrev i ett tidigare inlägg är jag sedan några veckor uppsagd p.g.a. arbetsbrist och nu arbetsbefriad till början av mars.  Jag har ägnat mig åt en massa ingenting, kollat på diverse teveserier på nätet, gluttat jobbannonser och undersökt möjligheten att starta eget inom foto och IT (eftersom jag har rätt lång erfarenhet inom båda områdena tänkte jag att man kan kombinera dem för att få lite omväxling).

Jag har också fotograferat en del under tiden, fast inte så mycket vettigt (förutom Lidingöloppet men många fotografer skulle nog säga att det är vansinnigt att ge sig på dylika engegemang).

Idag, och ett par dagar tillbaks har jag dock tagit några pauser i mitt tevetittande och ägnat lite tid åt att gräva upp delar av gräsmattan hemma på tomten.

 

Nu grävde jag som synes inte så jättemycket, utan endast ett smalt spår och en grop. Någon frågade om det var dags för fiber, men fullt så roligt var det inte. Vi bor utanför stadsplanerat område, så någon fiber blir det inte, och det innebär också att vi inte har någon gatubelysning (trots att det inte är mer än tre kilometer till centrala Uppsala). Det jag grävt för är helt enkelt för en elledning till en alldeles egen lyktstolpe på tomten (och som bonus också eluttag för motorvärmare vid grinden så jag slipper dra jättelång skarvsladd).

P.g.a. väder och annat har elektrikerna dragit ut lite på tiden (oväntat va?), men idag var de här och kopplade in det sista och såg till att stolpen stod där den ska.

Det där är inte någon liten stolpe - den är tre meter hög, i galvat stål och ser mest ut att höra hemma i en stadspark eller så. När växtligheten runt den är tillbaks tror jag dock man inte tänker på den fullt så mycket, och det är bra att ha belysningen högt monterad jämfört med de flesta trädgårdslyktor som bara lyser upp till knähöjd.

Belysningen är tänd i bilden ovan, men det syns ju inte så jättebra då bilden togs i dagsljus, så jag roade mig med att åka ner på byn och handla snus och en gorillapod att ha till min blixt vid behov. När jag var där passade jag också på att dokumentera ombyggnaden av Åhléns (vilket jag gör då och då) och ta en bild som möjligen kan passera som gatufoto ...

När jag kom hem igen var det fortfarande inte mörkt nog för att dokumentera den nya jättestora trädgårdslampan (som för övrigt är ett knippe LED-lampor som anpassar sig efter rådande ljus), så jag tog till mina vanliga fulknep och lockade ut kattjävlarna.

Som ni ser var Nony inte så där väldans entusiastisk, men man kan ana att lyktstolpen faktiskt är med där i bakgrunden ...

Hjalmar fick stock, men såg inte ett dugg gladare ut för det. Lampjäveln syns åtminstone bättre i den här bilden :)

Så småning om blev det dock som tur var (och inte helt oväntat) becksvart ute, och då gjorde jag två flugor på smällen genom att dels dokumentera hur mycket den jättestora lyktstolpen lyser, och dels testa hur en lite större gorillapod fungerar med långa slutartider (rätt bra som ni kan se om ni förstorar bilderna, vilket ni redan borde gjort om ni inte vill se fult automagiskt nedskalade bilder).

Gorillapod fastklämd på pall stående på högkant - funkar!

Gorillapod fastklämd på grinden - funkar!

Gorillapod stående på taket på Lilla Bilen - funkar!

Gorillapod stående på ranglig halvrutten soffa - funkar!

Slutsatsen är alltså att belysningen fungerar mycket väl (de här bilderna är tagna på ungefär 30 sekunders exponering på f/8 och ISO 100) och att Gorillagrejjen också fungerar, fast med den måste man vara noga med att inte pilla på objektet man ställt den eller satt fast den på - då blir det bara skit.

Kontentan av inlägget är att jag faktiskt lyckats åstadkomma något under den här veckan, även om det inte blev att börja ett nytt jobb eller starta karriär som egen företagare. Det var i alla fall bättre än att bara sitta och kolla igenom alla gamla avsnitt av Top Gear.

Känner ni någon som behöver en IT-tomte med 20 års erfarenhet av serverdrift, support, offentlig sektor, internätet, ärendehantering, och som bonus kan fotografera ibland är det bara att hänvisa till mig :)

Ha en fortsatt trevlig helg!

P.s. Jag vet att bilderna inte är så bra, men de är dokumentära ... D.s.

Postat 2014-10-10 21:10 | Läst 12797 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera
1 2 Nästa