En återuppväckt plåtslagare

Lite prylar, lite text och alltid bilder

Var det verkligen bättre förr?

En dag som denna är det många som beklagat sig över det eländiga aprilvädret, och det med rätta. Den här utsikten från fönstret på kontoret var inte sååååå himla kul.

SEB, Forumhuset och långt bak gamla Tempo (som de tänker byta ut den fina betongfasaden på).

Jag kollade lite i gömmorna och arkiven, men hittade inte så mycket från exakt samma tid på året, men den 21 april 2008 såg det ut så här.

Son och nyfriserad hund inför kvällspromenad. Hunden har ungefär samma frisyr idag (då vi alltid väntar för länge med frisörbesöket).

Honkatten Pekka på samma promenad - hon gillade att gå långt, men fick en stroke eller nåt julafton 2011 och finns inte längre.

Det ser inte ut som om det var så jättevarmt och mysigt 2008 heller, och jag hittade inte så många andra aprilbilder som visar annat heller. Den här är från 2005 ...

Den inte allt för välstädade baksidan av tomten ...

Så nej - det var nog inte så mycket bättre förr - kanske inte fullt så mycket hagel, snö och regn som idag, men det ser inte så mycket varmare ut ...

Postat 2012-04-20 21:48 | Läst 8531 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Släng inte dina gamla bilder!

Under den gamla mörka analoga tiden tappade jag bort många bilder. Jag har fortfarande gömmor med oframkallade filmrullar som jag inte har en aning om vad de innehåller - dessa hanterar jag som i TRISS-reklamen - jag kanske har den perfekta bilden :)

Nu för tiden plåtar jag bara digitalt, och då kan man tycka att bilder inte borde trilla mellan stolarna. Förmodligen gör de inte det om man alltid går igenom sina bilder i fullskärm, men så är inte alltid fallet. Jag satt och bläddrade bland mina egna bilder och hittade nedanstående som jag glatt sorterat bort i grovgenomgången efter min resa till NYC 2009. Tur att jag inte slänger bilder om de inte är uppenbar skit - det här är nog min bästa bild från New York, och jag tycker det är en bra gatufotobild också.

Jag gick igenom ytterligare en massa gamla bilder och konstaterade att de faktiskt blir klart bättre när jag råkonverterar dem med Lightroom 4 än när jag gjorde samma sak i LR1, LR2 eller Rawshooter.

Ugglan här var ganska brusig och innehöll en hel del bandning i bakgrunden när jag först konverterade den från råfilen ur min EOS 20D (gammal konvertering finns att beskåda här). Skillnaderna må vara subtila, men enligt mig värda att kolla.

Postat 2012-04-13 01:17 | Läst 17588 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Konstig nummerplåt

På vägen hem från Stockholm passerade jag denna högerstyrda Porsche Cayenne. Jag tycker nummerplåten är lite märklig :)

Olympus ZX-1, ISO 100, 1/800s, f/2,5

Postat 2012-04-12 19:37 | Läst 16396 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Mitt nya fotoprojekt - bakgrundsbilder

Eftersom jag är som jag är kunde jag förstås inte avhålla mig från att köpa den senaste iPadmodellen från Apple. Något den mojängen är riktigt duktig på är att visa bilder, och det gjorde att jag förstås ville ha mina egna bilder som bakgrund i paddan.

Pinnar fotograferade med en Canon EOS 20D för en massa år sedan.

Jag började med att rota bland mina gamla bilder i Lightroom och hittade en del bilder som fungerade bra som bakgrunder. I och med att skärmen är så högupplöst på paddan (2048 x 1536 pixlar) ville jag ha bilder som har många skarpa detaljer som verkligen utnyttjar skärmen. Bilderna måste göras i 2048 x 2048 pixlar för att fungera bra i både stående och liggande format, och tålas att beskäras på båda ledderna.

Dörr till bergrum, fotograferad med Fuji X100 2011.

Det är förstås lite trist att bara återanvända gamla bilder, så jag tyckte det kunde vara kul att försöka hitta nya motiv som passar som bakgrund.

Kullersten, fotograferad igår med en Fuji X-Pro1.

Jag insåg raskt att kameran i min telefon inte riktigt alltid håller måttet för att få till snygga bakgrunder. I bra ljus och på vissa avstånd fungerar den bra, men när målet är att få fram en bild på fyra megapixlar som är skarp över hela bildytan så ville jag ha en lite bättre kamera som ändå är lätt att alltid ha med.

En gammal handduk på tork, fotograferad idag med en Olympus ZX-1.

En kollega till mig köpte för några månader sedan en Olympus ZX-1 och är väldigt nöjd med den - framför allt för att den har ett ljusstarkt zoomobjektiv som är hyfsat skarpt också i kanterna. Jag velade en stund mellan Olympusen och Canon S100, men bestämde mig raskt för att jag vill ha ljusstyrkan för att åtminstone ha vissa möjligheter att påverka skärpedjupet (vilket inte alltid är så lätt med en kompaktkamera).

Ett väderbitet bord fotograferat idag med Olympus ZX-1.

Som tur var hade grabbarna på Uppsala Fotokompani en Olympus hemma, men det var deras demoexemplar. När man torkat av lite kladd på display och frontlins var den dock i utmärkt skick, och jag fick den för 3500:- och fick med ett extra batteri. Tyvärr visade det sig att man laddar kameran med USB-kabel, så extrabatteriet måste laddas i kameran - dessutom är den eländiga kabeln inte försedd med en standardkontakt, så det gäller att inte slarva bort den.

Det är ett kul projekt att leta motiv som går att använda som bakgrunder i paddan i och med att det ställer specifika krav på hur bilden kan komponeras (samma bild ska fungera i höjd- och breddformat och beskäras kvadratiskt). Det går att ställa in kameran att fotografera i kvadratiskt format, men jag vill hellre kunna välja vilken del av bilden jag ska använda i efterhand. Många bilder av den här typen vinner (enligt mig) på att man drar i spakarna ganska rejält i råkonverteringen för att få lite mer stuns i dem.

Nästan vilket motiv som helst kan användas för detta - det gäller bara att hitta dem, så om ni ser en stor fuling som smyger omkring i Uppsala och fotograferar konstiga saker på nära håll kanske det är jag :)

Alla mina bilder som är anpassade för skärmen på nya iPad hittar ni här om ni är intresserade. (Inte alla är tänkta som bakgrundsbilder, utan bara skalade till rätt upplösning.)

Postat 2012-04-04 19:50 | Läst 23771 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

En liten promenad med Fuji X-Pro1

Idag var jag in på Uppsala Fotokompani för att köpa en ny putsduk (i 18% grå förstås), och då visade det sig att de fått in ytterligare ett objektiv till Fuji X-Pro1 - 18 mm f/2. Förra gången jag var där hade de bara 35:an inne, och jag var förstås lite nyfiken på vidvinkeln då den fått ganska blandad kritik på nätet.

Objektivet är klart mindre än 35/1,4 (vilket förstås inte är så konstigt), och kändes ungefär likadant vad gäller fokus- och bländarring. Vad gäller byggkvaliteten har jag alltså inget att klaga på.

Den mycket upptagne Hasse på UFK. Fuji X-Pro1, 18 mm, ISO 1250, 1/600 sekund och f/2,8. Klicka här för att se bilden i full storlek.

Då Hasse inte hade tid att prata massa strunt om kameran och objektivet tyckte han att jag skulle gå ut och testa i stället, så jag dumpade D3:an och tog en liten promenad med Fujikameran i stället. Tog med 35:an också för att se hur den beter sig i lite bättre ljus än förra gången jag testade den.

Forumtorget. Fuji X-Pro1, 18 mm, ISO 400, 1/1250 sekund och f/5,6. Klicka här för att se bilden i full storlek.

Fujis 18 mm (motsvarar 27 mm på småbild) har fått en del kritik för sin kant- och hörnskärpa, och där är jag beredd att hålla med. Det finns också en del CA i hörnen vilket förstås kan vara störande. För reportage- och gatufotografen är detta nog inget större problem, men det är nog inte den mest lämpade gluggen för exempelvis arkitekturbilder.

Lite korv till kvällsmat? Fuji X-Pro1, 18 mm, ISO 400, 1/340s och f/4. Klicka här för att se bilden i full upplösning.

Något Fujikameran är väldans bra på är det dynamiska omfånget. Jag fotograferade i rå+jpg i och med att jag inte kommer överens med Silkypix (den råkonverterare Fuji levererar med kameran) och Lightroom förstår sig ännu inte på råfilerna från kameran. Trots jpg-formatet gick det bra att lyfta skuggorna utan att bränna ut högdagrarna i bilden helt.

En inte alltför välbesökt telefonkiosk. Fuji X-Pro1, 18 mm, ISO 400, 1/1500s, f/2. Klicka här för en oförminskad bild.

Trots att 18 mm har vissa brister i hörn och kanter, så är den fullt användbar på full öppning, och riktigt skarp i de delar av bilden som oftast är viktigast. Jag är själv inte säker på om jag skulle välja den om jag köper en X-Pro1 dock, då jag gärna vill ha något vidvinkligare än 18 mm. Tyvärr är 18 mm det vidvinkligaste som fungerar med den optiska sökaren i Fujikameran, men med EVF:en går det förstås att använda vilket objektiv som helst.

Undrar om alla dessa cyklar verkligen är borta i morgon ... Fuji X-Pro1, 18 mm, ISO 400, 1/680s och f/2. Fullstor bild här.

Efter att ha tagit några bilder med 18 mm bytte jag till 35:an i stället. Detta normalobjektiv har fått synnerligen goda omdömen i de tester jag läst, och jag håller med. Det är ett väldans bra objektiv, och klart värt de sex tusenlappar det kostar.

Till skillnad från övriga bilder i blogginlägget är denna beskuren. Detta för att den är tänkt att användas som bakgrund i min iPad :) Fuji X-Pro1, 35 mm, ISO 800, 1/180s och f/5,6. Om du klickar på den här länken får du se bilden i en storlek som är gjord för att fungera som bakgrund i iPad3.

Jag nämnde att det dynamiska omfånget i den här kameran är bra, och konstigt vore annars med tanke på att den i grunden har samma sensor som sitter i bland andra Nikon D7000 och Sony NEX-5N. Bilden nedan är exponerad efter högdagrarna och sedan har jag lyft skuggorna i Lightroom. Resultatet hade förstås blivit bättre om jag utgått från en råfil, men även från en jpg går det utmärkt att göra rätt mycket med bilder från den sensorn. Det brus som blivit i skuggorna tycker jag inte är så hemskt trots att det är ganska mycket lyft.

Svavagallerian. Fuji X-Pro1, 35 mm, ISO 800, 1/2700s och f/5,6. Länk till en fullstor bild.

Jag körde med samma inställningar i kameran för alla bilder vad gäller bildstil, skärpning och brusreducering - allting på standardinställningar utom brusreduceringen som jag ställde ner till ett minimum. Ingen ytterligare brusreducering är gjord i efterbehandlingen.

Jag tänkte inte på att testa hur svartvitt blir direkt från kameran, men Lightroom 4 har en del presets för sånt som kan bli rätt bra.

Mot bolaget! Fuji X-Pro1, 35 mm, ISO 800, 1/350s och f/5,6. Gissa vad som händer om du klickar här.

35:an går förstås också att använda på full glugg, och med ett bättre resultat än 18 mm. Resultatet blir lite mjukt, vilket ibland är önskvärt men det går utmärkt att lägga på lite mer kontrast i efterhand som synes.

Gångfartsområden förstår sig vare sig fotgängare eller bilister sig på. Fuji X-Pro1, 35 mm, ISO 200, 1/950s och f/1,4. Det ser skarpt ut även om du klickar här för fullupplöst bild.

Jag tycker att tegelväggar är trist, så jag hittade ett annat motiv för att se hur det blir nerbländat med 35:an. Vete tusan om det var så jättebra motiv dock, men det funkar kanske :)

Anslagstavlan! Fuji X-Pro1, 35 mm, ISO 200, 1/120s och f/4. Hörn och kanter ser helt ok ut även om man pixelpeepar.

Jag avslutade promenaden med ytterligare en bild i ett ganska svårhanterligt ljus. Trots det hårda ljuset finns det mycket detaljer i både solljus och skugga.

Lite skuggor. Fuji X-Pro1, 35 mm, ISO 200, 1/680s och f/4. En större bild!

Har jag då kommit till någon slutsats vad gäller den här kameran vad gäller om den är något för mig eller inte? Nä ... Jag vill testa hur den fungerar för porträtt med 60 mm, och jag vill framför allt se hur Lightroom kommer att hantera råfilerna från kameran. Det går som synes att få ett braresultat med jpg också (tekniskt sett), men jag föredrar råformat och inväntar LR-stöd innan jag bestämmer mig.

Det är hur som helst en mycket kompetent kamera med bra objektiv (de två jag testat). Visst skulle vidvinkeln kunna vara bättre i hörnen, men det är trots allt ganska sällan jag behöver kolla på mina bilder i den storlek att det märks i praktiken. Det finns snabbare kameror (i alla avseenden), men för mig räcker den bra för nästan allt jag fotografera. Om Lightroom kommer kunna konvertera råfilerna på ett bra sätt och om porträttgluggen på 60 mm är bra så finns det viss risk att D3:an får pensioneras till förmån för den här kameran :)

Om någon av någon anledning skulle vara intresserad av råfilerna från min lilla promenad (eller obehandlade jpg) så är det bara att höra av sig så löser jag det.

Postat 2012-04-03 21:17 | Läst 9516 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera