En återuppväckt plåtslagare

Lite prylar, lite text och alltid bilder

Det där med att hålla alla nöjda, det kan man nog glömma (åsså Dagnyfika på lördag) ...

Visst är det väl kul att få klaga lite ibland, och att få ondgöra sig hur fel alla har, som inte gör samma val som man själv. Vi som är medlemmar på Fotosidan har det väldigt bekvämt när det gäller klagandet, då det som publiceras här av både oss medlemmar och redaktionen utgör en outsinlig källa till klagoämnen!

Eddaspången, fotograferad med Sony NEX-7, Sony 35/1,8 OSS och konverterad i Silver Efex

När det skrivs om nya prylar slickar vi oss om munnen, och kommer på alla möjliga själ att beklaga oss. Till att börja med kan är ju det här en FOTOSIDA, och då ska det väl för tusan ändå inte handla så mycket om det där med prylar.  En riktigt fotograf kan göra mästerverk med en kamera han byggt ihop på kafferasten av två diskborstar, silvertejp och framför allt sitt fantastiska bildseende. Om det nu ändå måste skrivas om prylar, så varför ska det skrivas om just DET DÄR ANDRA MÄRKET? Det skrivs minsann aldrig om de prylarna jag använder, men det beror troligen på att redaktionen är köpt av just det märke inte jag använder ...

Ett exempel på att redaktionen är köpta av kapitalet är helt färskt; man kan nu helt gratis också som icke betalande medlem ladda ner en appjävel för att kolla alla miljontals bilder som laddas upp på fotosidan varje timme (eftersom ingen utom jag har någon självinsikt och alla laddar upp vad skit som helst för allmän beskådan). Den där eländiga appen fungerar bara på telefoner och surfplattor med ett äpple på baksidan - trots att 80% av alla mobila enheter som säljs i Europa använder Googles operativsystem. Till skillnad från Äppelskrutten håller i alla fall Google inte på med en massa fånigheter som att låsa in användarna, eller inkränkta på den personliga integriteten. Nä, fy tusan, åsså kommer de med undanflykter som att två tredjedelar av FS användare kör enheter med IOS :/

Forumen ska vi inte ens gå in på för där har i stort sett alla fel i allt utom jag, och för att understryka det gör jag mitt bästa för att få sista ordet i alla diskussioner. Om det någon gång skulle hända att jag skulle komma på att jag har fel (hur nu det skulle gå till) löser jag det genom att stoppa huvudet i cybersanden och låtsas om att diskussionen aldrig ägt rum.

Götgatan, NEX-7 och 35/1,8 OSS

Ibland händer det att redaktionen skriver nyheter som har med bilder att göra, men vad är det för jävla bilder det skrivs om??? Kommersiellt skräp lika lättuggat som aprikospuré, förskräckligt överbehandlat i allsköns bildbehandlingsprogram (och i vissa fall till och med manipulerat)! Ibland skrivs det också om fullständigt obegriplig så kallad fotografisk konst. Fotografisk konst - vad tusan är det? Suddiga bilder gjorda med sån där gammal miljöovänlig film, där man repat negativen med bandslip, kopierat skiten lite så där lagom halvdassigt utan kontrast och avslutat genom att spilla ut en halva Lord Calvert över de färdiga papperskopiorna (det där med utspillandet var nog dessutom inte ens meningen utan olycksfall i arbetet).

Åsså är det ju det där med mängden bilder. Alla visar som sagt allt, inklusive sådant som inte ens Fejsbook skulle ta i med tång. Det är ingen som helst tanke utan det gäller att spy ur sig så många bilder som möjligt på så kort tid som möjligt (det är nog bara därför det finns systemkameror som tar över 10 bilder per sekund). Det är bilder av kattjävlar, lutande horisonter och en sjuhelvetes massa ointressanta pippifåglar!

En s.k. bank (eller rådgivningskontor), NEX-7 och Sigma 19/2,8

Sen så har vi ju bloggarna, och där kan vi verkligen snacka dynga! Det bloggas om allt utom det jag är intresserad av. Det är gamla tyska kameror på köksbord, klockor och massor av påståenden om vad gatufotografi egentligen är. Det jag ägnar mig åt är gatufotografi - alla bilder i det här inlägget är tagna på gatan (eller nåja, en bro i ett fall), och alltså är mina bilder i sammanhanget minst lika intressanta som de så kallade klassiska gatufotografernas. Jag lägger minsann inte ner en massa onödig tid på att göra bilder som inte går att avgöra var de är tagna, eller där man knappt ser vad de föreställer, utan i mitt fall handlar det om ren och skär dokumentärfotografi.

Nä, det där med bloggandet är nog mest en ursäkt somliga använder för att ytterligare få spy ur sig fullständigt ointressanta bilder.

Elisabethsjukhuset, NEX-7 och Sigma 19/2,8

En del fåntrattar håller på att konstra till sina bilder genom att köra dem genom diverse effektprogram. Vad tusan ska det vara bra för? Vill man ha bilden svartvit ställer man antingen in det i kameran, eller så ser man till att lära sig dra i spakarna i Photoshop. Hålla på med en massa tidsbesparande genvägar? Blaha blaha!

Nä, om alla någon gång bara kunde inse att jag har rätt, och ni har fel. Om ni gör som jag kommer alla bli nöjda och glada!

Tack, Fotosidan som ger mig så mycket att klaga på!

Ha för övrigt en fortsatt trevlig vecka i det vackra vårvädret, och gör hur ni vill. Glöm framför allt inte bort att det är Dagnyfika på Fågelsången på lördag den 5/4 kl 10:30 - där kan ni få klaga på mig :)

Postat 2014-03-31 20:40 | Läst 12711 ggr. | Permalink | Kommentarer (20) | Kommentera

Fotopromenaden som började vid lunch och inte tog slut förrän framåt kvällningen ...

Med den rubriken kanske en del av er anar att det är många bilder i det här blogginlägget, och det är det - hela tolv stycken!

Lunch vid åkanten (fast inte Åkanten, för den restaurangen ligger mittemot och har inte öppnat sin uteservering ännu)

Solen har visserligen lyst ett par dagar, men det har varit kallt och blåsigt. Idag var det dock inget av detta så det var ordentligt gott om folk ute på byn. Själv hoppade jag över maten och ägnade mig åt fotografering i stället.

Är UKK mer malplacerat än det här gamla skitiga huset från 60-talet? Detta är dock ritat av Alvar Aalto, och tycks förmodligen mer om p.g.a. detta :)

Bilden av V-Dala Nation tyckte jag gjorde sig bäst i svartvitt, och jag har gjort om den från färg till svartvitt i Silver Efex. Jag har justerat den som jag vill ha den, och inte lagt på några effekter, men det är väl ändå en del fåntrattar som tycker att man inte får använda insticksprogram utan ska göra allt själv i Photoshop eller dylikt.

Güntherskas Schweizeri och Konditori

När jag växte upp fanns knappt några uteserveringar alls i Uppsala. Skulle man nödvändigtvis käka utomhus bland mygg och getingar fick man minsann göra det i sin egen trädgård, då de som bestämde var synnerligen snåla med tillstånd. Nu är det uteserveringar precis överallt - känns lite som nere på kontinenten, om man väljer att bortse från att filtar och infravärme ofta behövs :)

Wayne's Coffee

Jag tycker det är trevligt att vi blivit lite mer inkontinenta kontintinella i det här landet. Det är trevligt att sitta ute ibland, även om jag föredrar en rejäl utomhusbrasa framför infravärme eller gasol.

Jättarna Glufs-Glufs har lunch hela dagen då de tuggar i sig Åhléns

Förändring är bra! Ett samhälle som inte förändras utvecklas inte heller, och även om många tycker att en del saker var bättre förr så är det väldigt få saker som faktiskt var bättre förr.  Alla rivningar och byggen är inte resultatet av politikers storhetsvansinne, och mycket av det som ändras gör staden vi bor i bättre!

Ett numera ganska tomt bankpalats

Nu är det ju så att jag arbetar heltid, så den jättelånga fotopromenaden fick pausas i några timmar och fortsatte framåt kvällningen. Jag hade ingen som helst plan på vilken omväg jag skulle ta till bussen, men det löstes när jag tittade söderut på gågatan och såg en jättelång kö till Lindex/Kappahl. Vad alla dessa människor köade till har jag ingen aning om, men de valde att köa diagonalt över gågatan så att knappt någon annan kunde passera dem. Det var liksom ingen som tänkte på att det kanske skulle vara bättre att köa längs med byggnaden som man oftast gör på kontinenten kring turistattraktioner och dylikt ..

Kan Uppsalabor köa? Nej ...

Promenaden fortsatte söderut, där stora jätten Glufs-Glufs vaknat och tuggade i sig fler bitar av Åhléns. Under lunchen är folk rätt så stressade, men så här efter arbetstid lockade han en del åskådare. Jag upptäckte också att det finns en baby Glufs (på andra våningen och är svår att se) som skyfflade betongbitar åt storingarna. Undrar hur de fick upp den ..

Om nom nom

Det där med stora maskiner och fordon är något som fascinerara många pojkar och män av alla kön och åldrar, och jag kan inte tänka mig något roligare än att få gå lös med en maskin av det här slaget. En kollega som bygger sin egen tomt och hus har en jättestor grävmaskin hemma på tomten, och jag förvånas ständigt över att han inte grävt upp allt som går att gräva (det skulle nog jag gjort) ...

Mamma buss och småttingarna tar en vilopaus

Det är många som fotograferar tåg, bilar och andra transportmedel, och jag har aldrig riktigt insett tjusningen med att specialisera sig på just det. Däremot tycker jag dock att fordon och maskiner i vissa fall kan göra sig rätt bra i bild, som i bilden ovan där hela familjen Buss lutar sig lite avslappnat i väntan på att åka iväg och hämta upp nya passagerare.

Uppsala Resecentrum

Som tur är får man intressera sig för att fotografera nästan vad som helst, man får blogga om och publicera bilder av nästan vad som helst och man får behandla bilder nästan hur som helst (i de flesta sammanhang). Ändå är det så här på FS att många ondgör sig över att det visas för många bilder, de bilder som visas är "för" bildbehandlade eller de är bara allmänt dåliga - något som märks i synnerhet i kommentarerna till nyhetsflödet. Vissa gnäller på nästan allt som publiceras, och en andra gnäller så snart "fel" märke nämns.

Södra entrén till Resecentrum

Vad är det för kul med att klaga på allt man inte håller med om, och varför ska man sänka människors självförtroende som en del gör genom att nedvärdera allt som inte uppfyller de egna normerna? Själv är jag ganska luttrad, men jag tror det är en hel del som aldrig vågat sätta sin fot på FS efter att fått sina bilder, bloggar eller foruminlägg sågade av alla som alltid ska veta bäst eller ha sista ordet.

Trähusen här får inte rivas, förutsatt att de inte brinner ner förstås ...

Senast var det Tommy som gnällde över allt användande av bl.a. Silver Efex (som jag använde för att göra de svartvita bilderna svartvita i de här inlägget. Visst kan det bli för mycket bildbehandling i många fall, men för att man själv föredrar att göra på ett viss sätt innebär det inte att det är bästa sättet för andra.

Nåväl, promenaden fortsatte en bit till efter träkåken ovan men det blev inga fler bilder så nu får ni äntligen sluta läsa.

Ha det gott!

P.S. Ni som gillar Uppsalabilder får gärna gå med i min FB-grupp :) https://www.facebook.com/groups/742146999159026/ D.S.

Postat 2014-03-27 22:47 | Läst 11291 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Det här kommer vi få äta upp!!!

Trots att det bara gått en vecka sedan snöbomben slog ner i byn, och trots snålblåst och en temperatur inte många grader över nollstrecket ser man många gå allt mer lättklädda och huttrande på stan. Restauranger och caféer har släpat fram sina utemöbler, och till och med små jävla tussilago sticker upp nyllet lite varstans.

Jag är fullt övertygad om att denna hybris kommer slå tillbaks mot oss med full kraft, men jag har också bidragit till stacken och både bytt till sommarhjul och låtit lilla bilen genomgå en grundläggande vårrengöring.

Vi får väl hoppas att jag har fel ;)

Toyota IQ3 fotograferad med NEX-7, Sigma 19/2,8 och stativ

Ha det gött!

Postat 2014-03-26 19:27 | Läst 13789 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Vad händer och fötter?

Östra Ågatan, Uppsala den 22 mars 2014

Kortaste inlägget från mig på länge, och enligt en del säkert onödigt efterbehandlat :)

Postat 2014-03-24 21:29 | Läst 11280 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Gatufoto med teleobjektiv? Ja, klart som fan det är gatufoto det också!

Dokumentationen av min hemstad Uppsala fortsätter, och resultatet är ömsom vin ömsom vatten. Det är inte helt lätt att alltid göra bra fotografier i ett sånt här projekt, och ibland blir det mer "kort" av det hela. Här är hur som helst resultaten från dagens fotorunda!

Sunnerstabacken fotograferad med NEX-7 och Nikkor 105 mm f/2.5

Bilden ovan föreställer Sunnerstabacken där jag lärde mig att åka skidor en gång för väldigt länge sedan. Nu heter det dock Uppsala Alpina Center, och jag är för tjock och otränad för att åka skidor; tiderna och människorna förändras och nedfarterna i Sunnersta är en klen utmaning för de som varit i riktiga alper (eller fjäll).

Uppsala - NEX-7 och Nikkor 105/2.5

Jag tänkte också att jag skulle göra en fin översiktsbild av Uppsala från Danmarks Gärde, men tyvärr är det någon elak jävel som smällt upp en massa kraftledningar som hindrade detta. Någon mörk natt ska jag ge mig ut där med vinkelslip och se till att synfältet blir fritt!

Vårglass på gågatan

Nu börjar vi komma in på det där med gatufoto, som enligt en del puritaner inte får utövas med teleobjektiv, för då är det smygfoto. Samma puritaner kör dock gärna med höftskott och hyperfokalfokusering, så jag ser inte riktigt poängen.

Jag tyckte bilden av glassbarnet fungerade bäst i svartvitt, men konverteringen resulterade i att det ser ut som att en av tjejerna i vänsterkanten saknar byxor. Hon har väldigt väldigt tajta jeans på sig, så det är en ren synvilla :)

Kandelabern på torget

Det är känsligt det där med gatufoto. Använder man fel utrustning så förkastas det av de som "vet" hur det ska vara, bara för att det gjordes på ett annat sätt förr i tiden. Det gäller väl i och för sig andra genrer också, men jag tycker det är tydligare i just gatufotografin.

Drottninggatan

Jag kan hålla med om att det ofta blir en större känsla av närvaro i bilder som är tagna på nära håll med vidvinkel, men bilderna blir inte nödvändigtvis bättre för det (i synnerhet inte när de är smygtagna från höften). Jag tycker över huvud taget inte det finns några rätt eller fel inom fotografin, så länge man gör bilder man kan stå för och själv tycker om.

Trafikanter av alla de slag

En del försåsigpåare tycker också att man inte ska visa för många bilder (vilket ni som läser min blogg vet att jag gör hela tiden), utan bara de allra bästa. Visst kan det vara så om man vill uppnå ära och berömmelse, men jag tycker det är kul att visa bilder - också såna som kanske inte alltid är fantastiska. De som ogillar det har väl förmodligen redan lärt sig att inte läsa min blogg, så jag talar nog för döva öron.

Vår på Konditori Fågelsången

För många är det, som bloggats om tidigare, viktigt att använda rätt prylar. Det är viktigt att använda rätt prylar vid till exempel sportfotografering där det krävs långa teleobjektiv och snabb serietagning för att få konkurrenskraftiga bilder, men vad gäller gatufoto går det att fotografera med nästan vad som helst. En del duktiga fotografer klarar sig alldeles utmärkt med en telefonkamera och gör bättre bilder än många som äger horder med tyska kameror med röd prick. Det finns förstås också många som äger de där tyska kamerorna som gör bra bilder, men det har nog inte så mycket med kameran att göra.

Drottninggatan

Jag tog dagens bilder med en Sonykamera; en tillverkare som tidigare mest förknippats med hemelektronik. Skulle bilderna blivit bättre om jag gjort dem med en Leica M? Jag är övertygad om att en del fåntrattar skulle tycka det, men själv tycker jag det inte. Det svindyra tyska vidundret har en fördel, och det är att den fungerar bra med deras egna jättedyra objektiv - vill man komma undan billigare och ändå ha genomsiktssökare är Fuji ett bra alternativ, och deras kameror och objektiv ger nog så bra bildkvalitet (rent tekniskt alltså).

Domkyrkan. Sony NEX-7 och Sigma 19/2,8

Gillar man Leica så är det förstås bara att fortsätta med deras kameror, men försök inte få mig eller andra att tro att de skulle vara så magiska som en del vill göra gällande. Det är de inte. Jag har fotograferat massor av bilder med deras M-kameror en gång i tiden och tyckte mest de var bökiga, och det är förstås en smaksak. De är dock välgjorda och ser bra ut på köksbord :)

Saluhallen med NEX-7 och Sigma 19/2,8

Min poäng med det här inlägget och alla bilder är att jag tycker det är fånigt när det påstås att vissa kameror skulle vara såå mycket bättre än andra för viss typ av fotografering (som t.ex. gatufoto). Det är lika illa i forumen där det ofta hävdas att Canon skulle vara mycket bättre än Nikon för sport- eller fågelfoto för att deras telen är så mycket bättre (och 50% dyrare eller så), eller att Nikon skulle vara mycket bättre på allt annat för att de har större tonomfång och sånt. De som använder sina kameror för att fotografera i stället för att skryta med dem gör bra bilder oavsett tillverkare.

Genomfarten - NEX-7 och Sigma 19/2,8

Det var allt jag hade att beklaga mig över denna lördag, och tack till er som orkat ta er igenom all text och bilder :)

Postat 2014-03-22 20:07 | Läst 12741 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera
1 2 3 ... 4 Nästa