En återuppväckt plåtslagare

Lite prylar, lite text och alltid bilder

Vacker Vit Vinter med X-Pro 2 och 23 mm

Idag skippade jag Fotomässan och tog en liten promenad på byn med X-Pro 2 och 23:an i väntan på att hämta sonen Felix på stationen.

Det omdebatterade Uppsala Konsert och Kongresshuset. Jag tycker det är fint :)

Det gamla godsmagasinet har fått nya grannar

Olika val av skodon. Jag tror damen i rött valt rätt ...

I huset till höger huserade förut Postverket. Nu är det påbyggt och posten borta.

Och här kom tåget med sonen, så nu blev det inga fler bilder!

Alla bilder är tagna med Fuji X-Pro 2 och XF 23mm f/2. Jag har sett att en del har synpunkter på hörnskärpan med det objektivet, men jag har inte sett några som helst problem med det ...

Delförstoring av nedre högra hörnet från första bilden i inlägget

Ha en fortatt trevlig helg, och händerna på täcket!

Postat 2016-11-12 17:05 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Ljus är bra - särskilt när det är ont om det!

För oss som fotograferar är ljuset förstås mycket viktigt - utan det blir det ju inga bilder alls. För oss som gillar att fotografera nattbilder i stadsmiljö är det dock bra när det inte är så mycket ljus, och så här års är det ju inte det.

Idag startade den sporadiskt återkommande ljusfestivalen Allt ljus på Uppsala. Ett trevligt evenemang som lyser upp delar av centrala Uppsala i novembermörkret. Jag promenerade runt alla objekt och dokumenterade (fast alla kom inte med här). En del av dem var bildmässiga - andra inte - bedöm själva :)

Radisson Blu - jättestrålkastare från takvåningen

Vretgränd (med Radissons strålkastare i bakgrunden)

Hamnspången från östra sidan av Fyrisån

Hamnspången från västra sidan av samma å

Stadsträdgården

Svandammen och Uppsala Slott (med Dagnyfiket Fågelsången i högerkanten av bilden)

Jättelång laserstråle över Carolinabacken

Carolina Rediviva

Martin Luther Kings Plan med övertäckt konstverk (och Universitetet till höger)

Demonstration i Universitetsparken

Universitetsparken

Upplandsmuséet och Lilla Vita Huset

Celsiushuset med lite halvhjärtad blå belysning i takkanten

Rådhuset med en hejdundrande blå belysning som var omöjlig att få vettig på bild

Drottninggatan och laserstrålen från Carolina

Bredgränd med passande dekoration med tanke på restaurangutbudet i kvarteret

Alla bilder är tagna med Sony A6000 på stativ och ISO 100 med Sigma 19mm f/2,8 (utom den näst sista som är gjord med 35 mm f/1,8 OSS)

Det var allt för idag. Ha en trevlig helg, och tack för titten!

Postat 2014-11-07 21:37 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Förändring, är det verkligen så himla farligt?

Många människor motsätter sig förändringar av alla de slag, och så har det alltid varit. I Stockholm är Slussen ett hett diskussionsämne, och här i lilla Uppsala är det många som ondgör sig över att den "fina" tårtpappersfasaden på Åhlénshuset ska bort (trots att den under många år var utskälld som en skamfläck för Uppsala). Arkitekten som ritade huset (och två snarlika Tempohus i Borås och Farsta) verkar själv ta ganska lätt på saken, och han om någon borde väl bry sig ...

Maskinerna tuggar i sig bit efter bit av Åhléns

Det är fortfarande många som ser rött när UKK (Uppsala Konsert och Kongress) kommer på tal, och där är det främst politiska skäl till ogillandet, men det är många som också talar om hur illa det passar in i den gamla fina miljön runt Vaksala Torg. De som använder sig av det argumentet nämner då passande nog bara husen på västra sidan av torget, då östra sidan är typiska betongklumpar i bästa öststatsstil.

Vackert?

Detta ogillande av förändringar finns inom alla områden. Maten var bättre förr, bilarna var snyggare förr, jag var snyggare för och ungdomen nu för tiden är inte mycket att hurra för. Det man minns är det som var bra förr, och inte att det i många fall också var mycket sämre. Visst var bilarna snygga förr i tiden, men de var inte direkt miljövänliga och det var inte kul att krocka med dem (det är det i och för sig inte nu heller, men det är i alla fall säkrare).

Svista Värdshus

När jag och kamraterna hade nytagna körkort var det populärt att åka till Svista Värdshus och fika vid alla möjliga konstiga tidpunkter. Efter omläggningen av E4 förbi Uppsala gick det snabbt utför och lades ner. När jag postade dagens bilder av värdshuset på Facebook fick jag många reaktioner från folk som nostalgiskt minns sina egna nattmåltider på haket, och en del beklagar sig över att det numera bara är snabbmat utan kvalitet överallt. Som jag minns det var det mest bränt kaffe och flottiga köttbitar av suspekt ursprung som på vilken vägkrog som helst. Minnena är godare än maten helt enkelt ...

Svista Värdshus

Ja, visst kan det vara trist att miljöerna omkring oss förändras och att allt inte längre är som vi minns från förr, men utvecklingen går hela tiden framåt och vi måste följa med för att inte bli bittra gamla gubbar och tanter som sitter och tycker illa om allt och alla på nätet (och innan nätet var det via insändare till lokalblaskan).

Dragarbrunnsgatan

Också många fotografer är synnerligen konservativa i sitt tänkande. Kameror ska fungera som de alltid gjort och inte innehålla en massa Kalle Anka-funktioner. När det kom motordrivna kameror som gjorde det möjligt att ta flera bilder per sekund var det fusk, när Minolta kom med den första systemkameran med autofokus som var ekonomiskt möjligt för hobbyfotografer att köpa var det fusk, och när digitalkamerorna började komma var det förstås också fusk.

Information om "det nya city" framför Rådhuset i Uppsala

Det finns förstås många som har goda skäl att använda sig av gammal teknik inom både fotografi och annat, och det är inte alltid bättre med nytt. I många fall uppväger dock fördelarna med det nya, och då tycker jag det är synd att förkasta det just bara för att det är nytt. Man behöver inte göra allt på samma sätt som det gjordes förr, men man får förstås göra det om man föredrar det (och om det är praktiskt möjligt).

Se förändringar som möjligheter, och inte hinder :)

Tack för idag!

Postat 2014-04-01 21:36 | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera

Nu får det ta mig tusan vara nog med vädersvammel!

I mitt förra inlägg skrev jag om hur bra det är att ta till väder i allehanda sammanhang, men nu får det räcka! Alla mina Facebookkontakter, diverse bloggare och inte minst den samlade presskåren tycks inte ha något bättre för sig än att kommentera att det minsann var snöstorm, inställd kollektivtrafik och snudd på världens undergång i Mälardalen i förrgår och nu är det vår.

Lite bibliotek, lite hus och lite torn (som såg lite annorlunda ut i förrgår)

Varje år är det likadant, vädret ska ältas till förbannelse i bloggar, på Facebook och till och med i tryckta papperstidningar och etermedia. Det är ju inte direkt så att vi kan göra något åt det! Nä, lägg ner det där väderdaltandet och återgå till att diskutera något väsentligt, som t.ex. att det var bättre förr för både fotografer och vanligt löst folk!

Jättestor maskin som äter upp Åhléns

Idag när vi hade ätit en god och närande lunch på restaurang Edenbergs Steak (förstår inte varför de bytte namn när det är samma personal och mat) tyckte vi att det var ett så fantastiskt skönt väder att vi tog en liten extrapromenad runt Åhlénshuset där tårtpapperfasaden ska bort, baksidan ska erättas med annat och alla Uppsalas gnällspikar beklagar sig om hur fint och annorlunda den där fasaden är/snart var.

Också jättarna Glufs-Glufs tar helg

Men hallå! En del av er gnällspikar var säkert med och klagade redan när det eländigt hemska huset uppfördes, och det har ju inte blivit bättre av att alla dessa hål måste täckas med hönsnät och förses med spikar så att inte duvjävlarna kan sitta där och bajsa sönder fasaden. Enligt uppgift är det inte ens samma fasad nu som när huset uppfördes (den var ännu ömtåligare). Och nu ska det klagas när det byggs om? Det känns nästan t.o.m. vettigare att klaga på eller skriva om vädret om man ska hålla på så.

Nybron

När jag lägger upp mina Uppsalabilder på Facebook (i en grupp om just Uppsala) är det garanterat folk som klagar. Antingen postas det för få bilder, för nya bilder eller för många bilder. Alldeles nyss fick jag följande kommentar från en av gnällspikarna: " Lägg ner A. F. E.. alla dina bilder är redan tagna. och komentarerna ger inget nobelpris i år heller." Vad tror ni, ska jag lägga ner min fotografering för att andra har tagit liknande bilder? Gissar att han som skrev kommentaren är missnöjd med den alltför tidiga våren, även om det nu var sluttjatat om det där jävla vädret. Jag har dock inga planer på att gå honom till mötes och lägga ner ...

Güntherska

När man går runt och fotograferar så här dagen efter ett av årtiondets värsta snöbomber (det var UNT som lanserade uttrycket - inte jag) funderar man på hur tanken är med en uteservering, men det var säkerligen fullt med folk där på lunchen, och det är svårt att tänka sig att där var två decimeter snö igår vid samma tid när man ser den här bilden. Det har dock med väder att göra, och det skulle ju inte det här inlägget handla om ...

Hotell Uplandia

Fast nu är det ju så att man får skriva om nästan vad som helst, både här på Fotosidan, på Facebook, på Twitter eller i andra sociala medier (om man inte råkar bo i Turkiet där de på nåt sätt lyckats stänga av Twitter). Man får tycka bra eller illa om det andra skriver, men det är ju bra att vara medveten om att det man själv tycker och skriver kan komma att censureras. Det är få sociala medier som är demokratier, och det gäller också Fotosidan. Skriver man saker här som bryter mot de regler som satts upp av ägarna kan det tas bort (jag har fått en hel del inlägg borttagna ur forumen under åren). Postar man en bild av en tutte på Facebook så har de robotar som hittar inlägget utan att någon ens behöver rapportera det, och bilden försvinner.

Censur finns i sociala medier, och det lär inte försvinna. Trollen finns också och försvinner garanterat inte. Det är fortfarande så att de där med allmänt tillgängliga diskussioner inte kan ersätta diskussioner ansikte mot ansikte, och det är något många skulle behöva inse. Det är mycket lättare att skriva något man aldrig skulle säga om man sitter och tittar mottagaren i ögonen ...

Gamla Torget

Avslutningsbilden får bli en som garanterat tagits förr, men just den här är från idag och det har aldrig sett ut precis så tidigare.

Ha en fortsatt trevlig helg :)

Postat 2014-03-21 22:23 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Våga älska Facebook och sluta gnäll!

Visst, ni får gärna vägra Facebook om ni vill, men för mig har Fejjan blivit en ovärderlig källa till inspiration och kontakt med gamla släktingar, vänner och bekanta jag sällan eller aldrig träffar personligen. Det har också blivit en informationskanal när jag nu fotograferar diverse Uppsalamiljöer där jag inte vet eller minns historian bakom.

Svartbäcksgatan

När jag kommer hem efter avslutad promenad postar jag mina bilder i en FB-grupp som befolkas av drygt 6000 nuvarande eller tidigare Uppsalabor, och får raskt ett antal kommentarer som inte alltid är rätt, men åtminstone kan peka mig åt rätt håll vad gäller de byggnader jag fotograferat i min strävan att dokumentera min närmiljö :)

Café Linné

Bilderna i den här bloggen tog jag idag efter jobbet, och de är ju på intet sätt några fantastiska bilder, men de är intressanta för de som vill veta hur Uppsala ser ut idag, eller vill veta historien bakom en del av byggnaderna. Den nedklottrade byggnaden i här inrymmer det café som var först i Uppsala med att servera jättestora kanelbullar och jättestora bullar är ju aldrig fel :)

Cykelmarodörer

Det som är kul med att posta såna här bilder på Fejjan är förutom att man får en massa omotiverade likes, att de genererar en hel del kommentarer som är både intressanta och roliga att läsa. Många av de som ser bilderna minns hur det var förr i dessa miljöer, och berättar.

Dragarbrunnsgatan

Jag noterade till exempel att Dragarbrunnsgatan börjar (eller slutar beroende varifrån man kommer) med numren 12-10 och 13-7 (enligt skyltarna), och det kändes lite märkligt eftersom jag bakom ryggen bara hade Linnéträdgården så där finns liksom inte mer gata. Jag fick dock raskt förklaringen att där ligger en liten sned gatstump som var ursprunget till gatan :)

Idyll på Linnégatan

Än så länge vet jag inte historien bakom det här huset, som jag lyckats undgå att se under hela mitt liv i Uppsala. Jag fick dock veta att där troligen bott en professor som också var inspektor på SNärkes och att många liksom jag är avis på denne Åström som bor där nu (enligt skylten på dörren).

Kyrka? Nope - kontor

Den gamla Missionskyrkan på Kungsgatan är numera en Mammons byggnad - endast företag bor här nu för tiden. Enligt uppgift (från Fejjan förstås) var där tidigare en bassäng under golvet där folk döptes. Jag gissar att den inte längre finns kvar (fast det vore ju kul om den gjorde det).

Hakonbolaget

En bild av en trist industribyggnad från 50-talet trodde jag inte skulle vara så intressant, men det var den visst det! Här höll Hakonbolaget till en gång i tiden (distributionscentral för ICA), och massor av bolag har bott i lokalerna sedan dess. Det hittills mest intressanta jag fått veta var ett företag som sålde datorer och prestentartiklar - intressant kombination :)

"Philipsons"

I huset i den här bilden såg jag min första Mercedes 190E 2.3 16V, som var en riktigt ball bil när det begav sig (ungefär när jag tog mitt körkort). Endast den här delen av huset finns kvar, men jag tycker de gjorde ett snyggt jobb när de rev och byggde nytt ihop med det gamla :)

Vaksalagatan

De här gamla 60-talshusen (eller vad de nu är) är fula och trista, men det visade sig att många har minnen från dem. Någon har bott i huset, någon annan har jobbat på Posten eller Konsum, och många har besökt Walters Krog eller efterföljarna som fanns i huset till vänster. Inte alla minns dock dessa krogbesök.

UKK

Jag avslutar inlägget med en bild av huset som Uppsalabor antingen hatar eller älskar. Jag tycker det är jättefint, men många kräks på det (av antingen politiska eller estetiska skäl). Det är ett hus som kan få trådar att stängas i den FB-grupp där jag postar mina bilder, men det väcker i alla fall reaktion.

Kontentan är att FB faktiskt kan vara användbart. Det är jättemånga äldre (alltså äldre än jag) som är med i gruppen där jag visar dessa bilder, och bilderna väcker minnen och uppskattning hos många. Det är också mycket gnäll om hur mycket bättre det var förr, men så är det ju här också. Leta rätt på en Facebookgrupp som handlar om ditt närområde, och om det inte finns - starta en. Jag lovar att det kommer att uppskattas om du postar aktuella bilder även om en del snobbar här på FS inte tycker det duger. Det kan också motivera dig att fotografera sådant du inte tidigare ens sett :)

Postat 2014-03-18 22:51 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera
1 2 3 ... 5 Nästa