En återuppväckt plåtslagare

Lite prylar, lite text och alltid bilder

En liten kvällspromenad runt Fyrisån med ny glugg

Ikväll när jag åkte hem från jobbet tyckte jag det var så vackert ljus och vackra moln, så jag parkerade fordonet bredvid Fyrisån och tog en liten promenad för att dokumentera. Just där jag var finner man både vackra byggnader och diverse flytetyg i varierande skick ...

Det mest påtagliga just nu är förstås Restaurang Skeppet, som tidigare låg i Visby under namnet Graceland. Gotlänningarna förstod redan då att det skulle gå åt skogen och under tämligen spektakulära omständigheter bogserades skroten hit (googla om ni vill veta mer). Den kalla vintern och isen i år gick hårt åt Skeppet, som tog in vatten och fick kraftig slagsida för en tid sedan. Det kommer nog ta ett tag att få bort eländet ...

Det ser inte bättre ut från andra sidan ån, och bakom Skeppet ser vi två andra fartyg som inte heller är så kul att se. Det här är Uppsalas gästhamn, även om den ytterst sällan får besök av båtar utifrån (rätt bökigt att ta sig hit), och diverse vrak och halvvrak pryder åkanten ...

Roligare är det med minsveparen Saga och de andra husbåtarna som ligger här. Ägarna till dessa verkar åtminstone bry sig om att hålla fartygen i skick (fast minsveparen är visst till salu har jag för mig).

Det finns förstås också gamla fina hus i de här trakterna. Det kantiga Tullhuset är en av mina favoriter. Nu finns förstås inte längre någon tullverksamhet i huset, utan det inrymmer kontor och café tror jag.

Bostadshusen längs med Östra Ågatan inrymmer lägenheter som brukar ligga i topp vad gäller pris, vilket förstås är väntat med tanke på läget. Här tyckte jag bara det var så snygg ljus med skuggorna från alla träd.

Alla bilder är tagna med Fuji X-Pro 2 och Fujinon 16mm f/1,4 (fast nedbländad till f/5,6). Det kommer fler inlägg med exempel på större bländaröppningar, och det jag kan avslöja redan nu är att det ser riktigt bra ut :)

Ha det gott!

Postat 2018-04-26 21:04 | Läst 21494 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Vacker Vit Vinter med X-Pro 2 och 23 mm

Idag skippade jag Fotomässan och tog en liten promenad på byn med X-Pro 2 och 23:an i väntan på att hämta sonen Felix på stationen.

Det omdebatterade Uppsala Konsert och Kongresshuset. Jag tycker det är fint :)

Det gamla godsmagasinet har fått nya grannar

Olika val av skodon. Jag tror damen i rött valt rätt ...

I huset till höger huserade förut Postverket. Nu är det påbyggt och posten borta.

Och här kom tåget med sonen, så nu blev det inga fler bilder!

Alla bilder är tagna med Fuji X-Pro 2 och XF 23mm f/2. Jag har sett att en del har synpunkter på hörnskärpan med det objektivet, men jag har inte sett några som helst problem med det ...

Delförstoring av nedre högra hörnet från första bilden i inlägget

Ha en fortatt trevlig helg, och händerna på täcket!

Postat 2016-11-12 17:05 | Läst 20270 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Ljus är bra - särskilt när det är ont om det!

För oss som fotograferar är ljuset förstås mycket viktigt - utan det blir det ju inga bilder alls. För oss som gillar att fotografera nattbilder i stadsmiljö är det dock bra när det inte är så mycket ljus, och så här års är det ju inte det.

Idag startade den sporadiskt återkommande ljusfestivalen Allt ljus på Uppsala. Ett trevligt evenemang som lyser upp delar av centrala Uppsala i novembermörkret. Jag promenerade runt alla objekt och dokumenterade (fast alla kom inte med här). En del av dem var bildmässiga - andra inte - bedöm själva :)

Radisson Blu - jättestrålkastare från takvåningen

Vretgränd (med Radissons strålkastare i bakgrunden)

Hamnspången från östra sidan av Fyrisån

Hamnspången från västra sidan av samma å

Stadsträdgården

Svandammen och Uppsala Slott (med Dagnyfiket Fågelsången i högerkanten av bilden)

Jättelång laserstråle över Carolinabacken

Carolina Rediviva

Martin Luther Kings Plan med övertäckt konstverk (och Universitetet till höger)

Demonstration i Universitetsparken

Universitetsparken

Upplandsmuséet och Lilla Vita Huset

Celsiushuset med lite halvhjärtad blå belysning i takkanten

Rådhuset med en hejdundrande blå belysning som var omöjlig att få vettig på bild

Drottninggatan och laserstrålen från Carolina

Bredgränd med passande dekoration med tanke på restaurangutbudet i kvarteret

Alla bilder är tagna med Sony A6000 på stativ och ISO 100 med Sigma 19mm f/2,8 (utom den näst sista som är gjord med 35 mm f/1,8 OSS)

Det var allt för idag. Ha en trevlig helg, och tack för titten!

Postat 2014-11-07 21:37 | Läst 24748 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Förändring, är det verkligen så himla farligt?

Många människor motsätter sig förändringar av alla de slag, och så har det alltid varit. I Stockholm är Slussen ett hett diskussionsämne, och här i lilla Uppsala är det många som ondgör sig över att den "fina" tårtpappersfasaden på Åhlénshuset ska bort (trots att den under många år var utskälld som en skamfläck för Uppsala). Arkitekten som ritade huset (och två snarlika Tempohus i Borås och Farsta) verkar själv ta ganska lätt på saken, och han om någon borde väl bry sig ...

Maskinerna tuggar i sig bit efter bit av Åhléns

Det är fortfarande många som ser rött när UKK (Uppsala Konsert och Kongress) kommer på tal, och där är det främst politiska skäl till ogillandet, men det är många som också talar om hur illa det passar in i den gamla fina miljön runt Vaksala Torg. De som använder sig av det argumentet nämner då passande nog bara husen på västra sidan av torget, då östra sidan är typiska betongklumpar i bästa öststatsstil.

Vackert?

Detta ogillande av förändringar finns inom alla områden. Maten var bättre förr, bilarna var snyggare förr, jag var snyggare för och ungdomen nu för tiden är inte mycket att hurra för. Det man minns är det som var bra förr, och inte att det i många fall också var mycket sämre. Visst var bilarna snygga förr i tiden, men de var inte direkt miljövänliga och det var inte kul att krocka med dem (det är det i och för sig inte nu heller, men det är i alla fall säkrare).

Svista Värdshus

När jag och kamraterna hade nytagna körkort var det populärt att åka till Svista Värdshus och fika vid alla möjliga konstiga tidpunkter. Efter omläggningen av E4 förbi Uppsala gick det snabbt utför och lades ner. När jag postade dagens bilder av värdshuset på Facebook fick jag många reaktioner från folk som nostalgiskt minns sina egna nattmåltider på haket, och en del beklagar sig över att det numera bara är snabbmat utan kvalitet överallt. Som jag minns det var det mest bränt kaffe och flottiga köttbitar av suspekt ursprung som på vilken vägkrog som helst. Minnena är godare än maten helt enkelt ...

Svista Värdshus

Ja, visst kan det vara trist att miljöerna omkring oss förändras och att allt inte längre är som vi minns från förr, men utvecklingen går hela tiden framåt och vi måste följa med för att inte bli bittra gamla gubbar och tanter som sitter och tycker illa om allt och alla på nätet (och innan nätet var det via insändare till lokalblaskan).

Dragarbrunnsgatan

Också många fotografer är synnerligen konservativa i sitt tänkande. Kameror ska fungera som de alltid gjort och inte innehålla en massa Kalle Anka-funktioner. När det kom motordrivna kameror som gjorde det möjligt att ta flera bilder per sekund var det fusk, när Minolta kom med den första systemkameran med autofokus som var ekonomiskt möjligt för hobbyfotografer att köpa var det fusk, och när digitalkamerorna började komma var det förstås också fusk.

Information om "det nya city" framför Rådhuset i Uppsala

Det finns förstås många som har goda skäl att använda sig av gammal teknik inom både fotografi och annat, och det är inte alltid bättre med nytt. I många fall uppväger dock fördelarna med det nya, och då tycker jag det är synd att förkasta det just bara för att det är nytt. Man behöver inte göra allt på samma sätt som det gjordes förr, men man får förstås göra det om man föredrar det (och om det är praktiskt möjligt).

Se förändringar som möjligheter, och inte hinder :)

Tack för idag!

Postat 2014-04-01 21:36 | Läst 14195 ggr. | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera

Nu får det ta mig tusan vara nog med vädersvammel!

I mitt förra inlägg skrev jag om hur bra det är att ta till väder i allehanda sammanhang, men nu får det räcka! Alla mina Facebookkontakter, diverse bloggare och inte minst den samlade presskåren tycks inte ha något bättre för sig än att kommentera att det minsann var snöstorm, inställd kollektivtrafik och snudd på världens undergång i Mälardalen i förrgår och nu är det vår.

Lite bibliotek, lite hus och lite torn (som såg lite annorlunda ut i förrgår)

Varje år är det likadant, vädret ska ältas till förbannelse i bloggar, på Facebook och till och med i tryckta papperstidningar och etermedia. Det är ju inte direkt så att vi kan göra något åt det! Nä, lägg ner det där väderdaltandet och återgå till att diskutera något väsentligt, som t.ex. att det var bättre förr för både fotografer och vanligt löst folk!

Jättestor maskin som äter upp Åhléns

Idag när vi hade ätit en god och närande lunch på restaurang Edenbergs Steak (förstår inte varför de bytte namn när det är samma personal och mat) tyckte vi att det var ett så fantastiskt skönt väder att vi tog en liten extrapromenad runt Åhlénshuset där tårtpapperfasaden ska bort, baksidan ska erättas med annat och alla Uppsalas gnällspikar beklagar sig om hur fint och annorlunda den där fasaden är/snart var.

Också jättarna Glufs-Glufs tar helg

Men hallå! En del av er gnällspikar var säkert med och klagade redan när det eländigt hemska huset uppfördes, och det har ju inte blivit bättre av att alla dessa hål måste täckas med hönsnät och förses med spikar så att inte duvjävlarna kan sitta där och bajsa sönder fasaden. Enligt uppgift är det inte ens samma fasad nu som när huset uppfördes (den var ännu ömtåligare). Och nu ska det klagas när det byggs om? Det känns nästan t.o.m. vettigare att klaga på eller skriva om vädret om man ska hålla på så.

Nybron

När jag lägger upp mina Uppsalabilder på Facebook (i en grupp om just Uppsala) är det garanterat folk som klagar. Antingen postas det för få bilder, för nya bilder eller för många bilder. Alldeles nyss fick jag följande kommentar från en av gnällspikarna: " Lägg ner A. F. E.. alla dina bilder är redan tagna. och komentarerna ger inget nobelpris i år heller." Vad tror ni, ska jag lägga ner min fotografering för att andra har tagit liknande bilder? Gissar att han som skrev kommentaren är missnöjd med den alltför tidiga våren, även om det nu var sluttjatat om det där jävla vädret. Jag har dock inga planer på att gå honom till mötes och lägga ner ...

Güntherska

När man går runt och fotograferar så här dagen efter ett av årtiondets värsta snöbomber (det var UNT som lanserade uttrycket - inte jag) funderar man på hur tanken är med en uteservering, men det var säkerligen fullt med folk där på lunchen, och det är svårt att tänka sig att där var två decimeter snö igår vid samma tid när man ser den här bilden. Det har dock med väder att göra, och det skulle ju inte det här inlägget handla om ...

Hotell Uplandia

Fast nu är det ju så att man får skriva om nästan vad som helst, både här på Fotosidan, på Facebook, på Twitter eller i andra sociala medier (om man inte råkar bo i Turkiet där de på nåt sätt lyckats stänga av Twitter). Man får tycka bra eller illa om det andra skriver, men det är ju bra att vara medveten om att det man själv tycker och skriver kan komma att censureras. Det är få sociala medier som är demokratier, och det gäller också Fotosidan. Skriver man saker här som bryter mot de regler som satts upp av ägarna kan det tas bort (jag har fått en hel del inlägg borttagna ur forumen under åren). Postar man en bild av en tutte på Facebook så har de robotar som hittar inlägget utan att någon ens behöver rapportera det, och bilden försvinner.

Censur finns i sociala medier, och det lär inte försvinna. Trollen finns också och försvinner garanterat inte. Det är fortfarande så att de där med allmänt tillgängliga diskussioner inte kan ersätta diskussioner ansikte mot ansikte, och det är något många skulle behöva inse. Det är mycket lättare att skriva något man aldrig skulle säga om man sitter och tittar mottagaren i ögonen ...

Gamla Torget

Avslutningsbilden får bli en som garanterat tagits förr, men just den här är från idag och det har aldrig sett ut precis så tidigare.

Ha en fortsatt trevlig helg :)

Postat 2014-03-21 22:23 | Läst 15978 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
1 2 3 ... 5 Nästa