** Idag gör vi arbeten på vårt system, kortare störningar och nedtid kan förekomma. **

En återuppväckt plåtslagare

Lite prylar, lite text och alltid bilder

På mässa i dagarna två, och kattjäveln tycker till om Samsung NX1

Jag har som en himla många andra människor varit på Fotomässan i Stockholm, men i år var jag inte där som besökare utan stod i Fotosidans monter och krängde prenumerationer och böcker. Jag har ingen aning om hur många böcker och prenumerationer det blev, men jag tror resultatet var ganska gott.

I och med att jag mest stod i montern blev det förstås inte så mycket tid att titta på annat, så jag har inte så många bilder från själva mässan, men några bilder har jag fått ihop under dessa två dagar.

Martin Afors sålde också prenumerationer under fredagen

Alla bilder utom den av katten är tagna med Samsungs nya NX1. Samsung begick ett litet misstag och hade inte räknat med att de skulle ha något kul att visa på mässan, så de hade inte någon monter. Vi på FS fick dock låna ett rykande färskt exemplar av kameran, och Samsung lyckades klämma in ett litet hörn i Scandinavian Photos monter så de i alla fall kunde visa kameran.

Samsungs lilla hörna

Eftersom som årstiderna är som de är hade jag bara möjlighet att testa kameran i dåligt eller sämre ljus, men jag tycker det fungerade rätt bra ändå. Kameran brusar en del på höga ISO, men låter man bli att titta på dess 28MP-bilder i 100% är det helt ok.

Det var jobbigt att köra hem igår efter en dag i montern, så idag tog jag pendeln

Nåt slags tåg (ztenlund m.fl. kommer säkerligen att berätta vad det heter)

För mig som mest kör Sonys spegellösa kameror var NX1:ans mycket tystare slutare en angenäm överaskning. Det är inga som helst problem att smygfotografera med den här kameran :)

Smygfoto på pendel

Jag fick bara låna kameran över en dag, eftersom Martin behöver den för att göra en omfattande test av den, så jag hann förstås inte testa särskilt mycket. Jag konstaterade dock att det är en rapp och responsiv kamera, och den startar upp i princip lika snabbt som en DSLR - rätt imponerande av en manick som lär ska köra något slags Linux som operativsystem :)

Lämmeltåget i Älvsjö

Ett hotell (tror jag) och lite moiré på sina håll

20 minuter kvar tills portarna öppnas

Har ni sett den förr? (Sigmas monter)

David, Bengt och Christer

En välkänd FS-profil från Dalarna

Alla bilderna med Samsungkameran är tagna med 50-150/2,8 OIS, utom den av Samsungs hörna - den är tagen med 16-50/2-2,8 OIS (OIS är Samsungs benämning på stabilisering).

Vad tyckte då kattjäveln om kameran? Han ser kanske lite skeptisk ut, men på det hela taget gav han den väl godkänt. Lyckas Samsung bara kränga den här kameran kan de bli starka på den mer avancerade marknaden. Kameran konkurrerar dock i både pris och funktion med Canon 7D Mk II, och det är nog generellt mycket lättare för folk att välja Canon ...

Kritisk granskning av NX1

Bilderna är tagna i råformat och konverterade i Lightroom 5.7. De finns att pixelpeepa på https://flic.kr/s/aHsk6f4ozQ

Det var allt jag hade att förtälja om helgens förlustelser. Ha det gott och tack till alla som hälsade på i montern - om jag verkade stressad eller ofokuserad berodde det nog på att jag var det. Man blir lite mosig i skallen efter några timmar i en mässmonter. Jag är dock lite besviken att ingen av de som brukar beklaga sig över moderering behagade hälsa på trots att en del av dem bevisligen besökte mässan :)

Postat 2014-11-22 23:19 | Läst 11750 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Hur får man en katt att sitta i en hatt och se sur ut?

Man fuskar såklart :)

Till att börja med behöver man en katt, en tyrolerhatt (det kan möjligen fungera med andra typer av hattar, men jag törs inte lova något), en tonårsson (och där kan det möjligen fungera med en dotter, men inte heller det har jag haft möjlighet att testa) och slutligen ett bord.

Kameran placeras så stadigt som möjligt på ett stativ framför bordet, varefter man placerar hatten på bordet och tar ett knippe bilder medans sonen (eller eventuellt då dottern) håller katten i tyrolerhatten (eller annan hatt). Det underlättar om man inte har en fullt så sprattlig katt som Nony, men å andra sidan gör sprattlandet att det blir roligare poser :)

 

I det här fallet tog jag fem bilder av katten i hatten och bestämde mig för att den näst sista bilden passade bäst för det tänkta slutresultatet.

Du behöver också en bild av bordet utan vare sig katt, tyrolerhatt (eller annan hatt) och son (eller dotter):

När du har dessa bilder ser du till att justera dem så att de blir så lika som möjligt i din råkonverterare (jag kör med Lightroom 5.6) och öppnar dem sedan som lager i Photoshop.

Här har jag bilderna som två lager och har lagt en lagermask på det lager som innehåller son och katt, och sedan helt enkelt målat bort son och allt annat jag inte vill ha med.  När detta är klart är det bara att spara filen och exportera ut den till lämpligt visningsformat :)

Lätt som en plätt, och vips har man en sur katt i hatt :)

Postat 2014-11-12 11:55 | Läst 25288 ggr. | Permalink | Kommentarer (21) | Kommentera

Katt i Hatt - till Maggan (och alla andra) :)

Maggan ifrågasatte varför inte kattjäveln fick någon tyrolerhatt i förra inlägget, så jag släpade ut både katt och hatt i trädgården och såg till att fixa det :)

Postat 2014-11-11 16:00 | Läst 19157 ggr. | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera

Du borde köpa dig en tyrolerhatt!

Så skaldade Östen Warnebring en gång i tiden. Jag köpte mig en tyrolerhatt i Österrike under en skidresa på 80-talet, och den har jag förstås fortfarande kvar. Tyvärr har jag ingen tillhörande rakborste eftersom de var så rackarns dyra ...

Jag har också en fin tweedkeps köpt i Skottland ungeför 20 år efter tyrolerhatten - den använder jag oftare - både bakvänd och framvänd (bakvänd mest vid fotografering) :)

Kattjäveln fick också vara med på en bild idag igen.

Ha det gott!

Postat 2014-11-11 12:48 | Läst 21385 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Ljus är bra - särskilt när det är ont om det!

För oss som fotograferar är ljuset förstås mycket viktigt - utan det blir det ju inga bilder alls. För oss som gillar att fotografera nattbilder i stadsmiljö är det dock bra när det inte är så mycket ljus, och så här års är det ju inte det.

Idag startade den sporadiskt återkommande ljusfestivalen Allt ljus på Uppsala. Ett trevligt evenemang som lyser upp delar av centrala Uppsala i novembermörkret. Jag promenerade runt alla objekt och dokumenterade (fast alla kom inte med här). En del av dem var bildmässiga - andra inte - bedöm själva :)

Radisson Blu - jättestrålkastare från takvåningen

Vretgränd (med Radissons strålkastare i bakgrunden)

Hamnspången från östra sidan av Fyrisån

Hamnspången från västra sidan av samma å

Stadsträdgården

Svandammen och Uppsala Slott (med Dagnyfiket Fågelsången i högerkanten av bilden)

Jättelång laserstråle över Carolinabacken

Carolina Rediviva

Martin Luther Kings Plan med övertäckt konstverk (och Universitetet till höger)

Demonstration i Universitetsparken

Universitetsparken

Upplandsmuséet och Lilla Vita Huset

Celsiushuset med lite halvhjärtad blå belysning i takkanten

Rådhuset med en hejdundrande blå belysning som var omöjlig att få vettig på bild

Drottninggatan och laserstrålen från Carolina

Bredgränd med passande dekoration med tanke på restaurangutbudet i kvarteret

Alla bilder är tagna med Sony A6000 på stativ och ISO 100 med Sigma 19mm f/2,8 (utom den näst sista som är gjord med 35 mm f/1,8 OSS)

Det var allt för idag. Ha en trevlig helg, och tack för titten!

Postat 2014-11-07 21:37 | Läst 24669 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera
1 2 Nästa