En återuppväckt plåtslagare

Lite prylar, lite text och alltid bilder

Välklädda cyklister, blöta cyklar och HDR

Idag kände jag för att prova HDR-funktionen som kom med Lightroom CC 2015, så jag tog mig ner till Domkyrkan (kyrkor är ofta lämpliga för just HDR). Utanför möttes jag av en hel hord välklädda cyklister, som jag inte har en aning om vad de höll på med, men de hade fina stråhattar i alla fall!

Stråhattscyklister

Kyrkan var som vanligt mycket vacker både in- och utvändigt, även om de för tillfället håller på att renovera något så där var en del byggnadsställningar. Bilderna består av tre delexponeringar med två stegs skillnad och är sammansatta med Lightroom. Jag tycker det fungerar bra, och ger ett hyfsat naturligt resultat om man inte drar för mycket i spakarna - filerna blir 32-bitars DNG, så de innehåller rätt mycket information :)

Här bor Gustav Wasa med tant

Hyfsad takhöjd!

På väg därifrån passerade jag Fyrisån där dykarklubben Tumlaren höll på med rensning av gamla cyklar (något de gör två gånger per år). Jag skulle inte välja att parkera en cykel i något av de cykelställen - vissa år fyller de ett par lastbilslass under rensningen (ett par hundra cyklar eller så) ...

Cykeldykare

Sista bilden tog jag mest för att dokumentera stöket på Drottninggatan som ska bli paradgata. Detta innebär att den är avstängd till september eller så, vilket förstås ställer till det en del för buss- och biltrafik ...

Paradgatan

Det var allt för idag. Ha en fortsatt trevlig helg!

Postat 2015-06-27 12:43 | Läst 16665 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Nattfoto i midsommartid är inte det lättaste ...

Jag gillar att fotografera på natten och i mörker, men så här års är det inte det lättaste eftersom det är ljust nästan hela tiden. Detta går dock att utnyttja genom att ta gryningsbilder mitt i natten, och nu inatt gav jag mig ut för att jaga lite dimma i landskapet.

Hågadalen 02:05

Jag startade ganska nära hemmaplan i Hågadalen, och redan strax efter klockan två på morgonen började det ljusna. Det var dock dimmigt så det förslog, men på många håll var det lite för mycket av det goda, och helt jämngrå bilder är ju inte så kul.

Samma Hågadal kl. 02.07 (alltså bara lite annan vinkel)

Jag åkte en vända ner på byn för att se om där fanns någon fin dimma vid Fyrisån, men så var tyvärr inte fallet. I stället gav jag mig iväg till ett vackert kärr väster om stan; ett kärr där min tidigare kollega Henrik tillbringat mycket tid och tagit massor av fina bilder - Dalkarlskärret.

Väl på plats möttes jag av en syn vi tyvärr ser allt för ofta nu för tiden. En sönderkörd bil som lämnats åt sitt öde. Jag konstaterade att polisen markerat att bilen redan var kontrollerad (det satt gulröd tejp på vänstra backspegeln), men tyvärr lär den bli stående ett tag - det brukar ta tid innan skrothögarna forslas bort.

Parkeringen vid Dalkarlskärret kl. 02:46

Nåväl, där fanns i alla fall dimma och ett vackert gryningsljus :)

Dalkarlskärret kl. 02:49

Jag tyckte att bryggan i bilden ovan skulle göra sig utmärkt i bild, men det var inte helt lätt att få en bra bild med lång slutartid där eftersom det var en flytande brygga. Efter ett par försök blev det ändå rätt bra tycker jag.

Dalkarlskärret kl. 02:53 från samma brygga

Efter detta körde jag omkring lite planlöst runt utkanterna av Uppsala, men hittade inget som direkt inspirerade mig att fotografera. Jag såg många rådjur och ett par rävfamiljer, men de var alla för långt borta och för skygga för att låta sig fotograferas, så jag gav mig så småningom hemåt.  Väl hemma i trädgården avslutade jag med en panoramabild från baksidan av tomten.

Hemmavid kl. 03:59

Vid den tiden var det så pass ljust att bilden lika gärna skulle kunna tagits nästan när som helst under dagen.

Totalt blev det inte mer än femton exponeringar (och bilden från trädgården består av fyra stycken sammansatta höjdbilder). Inga fantastiska bilder, men jag är ändå nöjd med utflykten och frisk luft är alltid trevligt :)

Ha det gott!

Postat 2015-06-21 09:28 | Läst 18050 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Trädgårdsfoto med Sony A6000 och Samyang 135/2

Tja, som rubriken säger helt enkelt :)

Kattjävel med kort skärpedjup

Hundloka med kort skärpedjup

Lykta med kort skärpedjup

Trevlig helg :)

Postat 2015-06-12 16:08 | Läst 10735 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Fy sjutton så många bilder från Ulva Kvarn det blev ...

Eller ja, det blev just sjutton bilder. Jag tycker det är kul med gamla fordon av alla de slag, även om jag inte kan så mycket om dem. Det här inlägget är kanske främst intressant för de som delar det intresset :)

Ett tag fick en del biltillverkare för sig att det var en jättebra idé att placera motorn där bak. Det ledde ofta till rätt så "spännande" vägegenskaper, och nu är det väl bara Porsche som fortfarande har det (och deras nya bilar ser ju ut ungefär som de gamla) ...

Fiat 500 och något slags Rolls Royce (den senare har dock motorn framtill)

Renault Floride

Porsche 356 (tror jag)

VW 1200 (inte helt i originalskick). Det är inte farbrorns bubbla, trots den matchande skjortan!

På Ulva Kvarn samlas också varje tisdag en massa jänkebilar, men de kan jag absolut inget om och är inte så intresserad av (fast många är fina att titta på och fotografera).

En himla massa gjutjärn

En del bilar folk släpar dit tror jag inte rent tekniskt räknas ens som veteranbilar, men det är inte alltid så lätt att avgöra. Den trehjuliga Morgan jag fotograferat på bilden nedan kan lika gärna vara helt ny som 40 år gammal (och de bygger väl fortfarande en del bilar på trächassi) ...

Morgan 3 wheeler

Andra tar sig dit med bilar som kanske visserligen räknas som veteraner, men halvrisiga 80-talsbilar är kanske så där himla spännande (ännu) ...

Peugeot 305

Nej, jag föredrar bilar som är lite mer klassiska "på riktigt", som de båda Mercorna nedan. Just 190 SL tycker jag är en av de vackraste cabbarna som skapats, och den brukar kosta därefter. Just den här gräddfärgade (eller vad nu kulören kan tänkas heta) tycker jag mycket om!

MB 190 SL & MB 220 SE

Instrumentpanelen i Mercedes Benz 190 SL

Engelska klassiker är inte heller så dumma; gillar både den röda Austin Healeyn och den blå Bristol jag fotograferat nedan. Bristol kan jag inte ett dyft om, men den var snygg (och rätt ovanlig om jag förstått det rätt).

Austin Healey

Bristol

Ytterligare en tysk klassiker dök upp (med texten Klassiker på sidan för att förtydliga att det är just en klassiker); en osvetsad BMW 1502 med originallack som tillbringat hela sitt liv fram tills nyligen hos en äldre dam på Gotland. Nu ägs den av tidningen Klassiker, och vi får väl se hur länge det tar innan den rostar bort här på fastlandet :)

BMW 1502

Nu för tiden kan man köpa en Volkswagen för över en miljon kronor - en VW Phaeton. Phaeton är dock ett modellnamn som funnits hos flera tillverkare genom tiderna, och är egentligen en karosstyp (http://en.wikipedia.org/wiki/Phaeton_body). Här är en Cheva vackert dekorerad för nationaldagen (fast några dagar för sent).

Chevrolet Phaeton

För att fortsätta med Sverigeanknytningen var det tydligen Volvotema ikväll, så där fanns en massa gamla fina Volvosar. Jag gillar deras nyare bilar också, men gamla Amazon, PV och P1800 är något extra :)

Volvo, Volvo, Volvo, Volvo, Volvo, Volvo och en Volvo

Några gamla moppar var där också förstås, och jag kan inte låta bli att tycka att det ser lite kul ut med modern skyddsklädsel på gammal MC, men å andra sidan skyddar det nog bättre än den antika störtkrukan som bärs av mannen på en Moto Guzzi ...

Monark

Moto Guzzi med sin säregna V-motor

Gamla moppar och gamla gubbar!

Det var allt jag hade att bjuda på från kvällens veteranbilsträff på Ulva Kvarn. Det kanske blir fler under sommaren - de håller på till september eller nåt :)

Ha det gott!

Postat 2015-06-09 21:11 | Läst 24578 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Busig kattjävel och DAGNYFIKA i morgon!

Det går lite upp och ned med mitt bloggande, och just nu har jag inget vettigt att skriva om förutom att påminna om att det som sig bör är fotofika på Konditori Fågelsången i morgon klockan 10:30 (och framåt).

Här får ni några bilder av dagens kattjävel!

Ha en trevlig helg och nationaldag!

Postat 2015-06-05 19:12 | Läst 14342 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera