En återuppväckt plåtslagare

Lite prylar, lite text och alltid bilder

Valborg i Uppsala? Nej tack!

Idag har studenterna ockuperat centrala Uppsala, där jag råkar ha min arbetsplats. Alla skolor i Uppsala ger sina elever ledigt på Valborg, men jag arbetade som vanligt så någon forsränning såg jag inte (inte för att jag är så road av den, men ändå).

Hemgång

Räddningsdykarna hade det tydligen lite tuffare än vanligt på grund av det höga vattenflödet, men inga allvarliga incidenter inträffade om jag förstått det rätt.

Jag begriper inte hur flottarna kom under bron, men de gjorde tydligen det ...

En gång i tiden, när jag var ung och vacker, var Valborgsmässoafton en av årets stora händelser, men nu när jag är gammal, tjock och bitter är det inte fullt så spännande. Fast jag kanske knallar iväg till majbrasan en sväng om vädergudarna inte är elaka ikväll :)

Här har de det mysigt (ända tills det började vräka ner vatten från himlen en kvart senare) :)

Inte så inspirerade bilder idag, men det är vad ni får!

Postat 2013-04-30 17:00 | Läst 14973 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Jättestort skärpedjup, som vanligt i framtiden! (focus stacking)

Nu kanske ni undrar varför man skulle vilja ha ett jättestort skärpedjup i sina bilder. Trenden bland en del av oss fotonördar är att ha så stor sensor som möjligt och ett skärpeplan tunt som en rakbladsegg.

Skärpan satt på pekfingersratten - bortre ändan av kameran är oskarp

Ibland händer det dock att vi vill ha ett större skärpedjup än vad som går att åstadkomma just på grund av den där stora sensorn, och det går inte att blända ner hur mycket som helst. Dels har objektiven en begränsning i hur liten bländaröppningen kan bli, och dels drabbas man av diffraktion med små bländaröppningen. Jag tänker inte ens försöka ge mig på att förklara det i detalj, men kortfattat går det ut på att skärpan över hela bilden försämras även om skärpedjupet blir större. Vill ni veta mer om det kan ni leta här i forumen, eller använda valfri sökmotor.

Skärpan satt på bortre hörnet av stolen

På den gamla onda analogtiden var det här ett synnerligen svårlöst problem som lämpligen åtgärdades genom att använda ett shiftobjektiv eller en kamera där fokusplanet går att luta i förhållande till motivet - samma teknik som används för att göra bilder som ser ut som miniatyrer eller modellbyggen. Nu för tiden använder många i stället mjukvara för att få bilderna att se ut så med ett ofta förvånansvärt bra resultat. I det fallet handlar det dock om att göra skarpa delar av bilden oskarp, och det är mycket lättare än att göra tvärtom ...

Jag har länge sett att många fotografer pratar om det där med Focus Stacking - främst i samband med makrofotografering där skärpedjupet oftast är extremt kort oavsett sensorstorlek. Av någon anledning hade jag fått för mig att detta är något som kräver massor av specialprogram och kunskap, men lite googlande visade att det faktiskt går att göra utan vare sig det ena eller det andra (med varierande resultat förstås). Det går dessutom alldeles utmärkt att tillämpa på alla typer av fotografering av motiv så länge de står still :)

Det finns många som är väldigt duktiga på den här tekniken, så jag tänker inte heller här försöka gå in på finlir, men principen är att man tar ett knippe bilder  där man justerar fokus mellan varje bild. I mitt exempel har jag tagit totalt fem bilder, och det är den första och sista bilden i serien högre upp i inlägget.

Klicka gärna på bilden för att se åtminstone någon skillnad :)

När jag smurfade runt på nätet för att ta reda på hur man gör denna magi med skärpedjupet såg det lätt ut, så jag importerade mina bilder till Lightroom och såg till att vitbalans och exponering såg likadan ut (manuell exponering och vitbalansering vid fotograferingen är att rekommendera). Jag använde stativ, vilket nog också är att rekommendera, och trots det ser ni nog i bildserien ovan att bilderna inte är exakt likadant beskurna.

Nästa steg var att öppna bilderna som lager i Photoshop från Lightroom. Mina bilder är gjorda med en sån där spegellös kamera som ger bilder på 24 miljoner pixlar, och fem såna samtidigt tar ganska mycket minne. Jag rekommenderar inte att försöka sig på det här med en dator som har klent med minne och CPU om du inte har väldigt gott om tålamod :)

Tur att minne är billigt nu för tiden ...

När Photoshop väl fått upp bilderna är det lätt (nåja) - bara att markera alla lager och köra Edit/Auto-Align Layers och sedan Edit/Auto-Blend Layers.

Beroende på hur bilden ser ut från början krävs nu mer eller mindre efterarbete för att justera de lagermasker som Photoshop skapat med automagi. I det här fallet ser det ganska ok ut redan från början, men om du detaljskådar framför allt kanterna av bilden ser du nog en del konstigheter.

Fullstor bild finns på min flickr - där syns det rätt bra att det finns en del att pilla på ...

Det var så här långt det var lätt - nästa steg är att få till lagermaskerna så det inte ser konstigt ut, och så långt har jag inte kommit på en kväll med tester av den här funktionen. Enklaste sättet att fåd det något så när vettig är att beskära kanterna med följande reslutat:

Stor variant av den här bilden finns här.

Kontentan av allt detta svammel är att det är relativt enkelt att få till ett kontrollerat skärpedjup med moderna kameror och moderna bildbehandlingsprogram med ett hyfsat resultat. Vill man få det riktigt snyggt krävs dock mycket mer arbete än jag gjort ikväll, men det är en klart intressant teknik jag lär återkomma till när jag fotograferar stillsamma motiv.

Det var kanske inte lika enkelt som det verkade när jag läste diverse tutorials på nätet dock :)

Ni som kan det här på riktigt får gärna komma med tips och synpunkter ...

Postat 2013-04-25 00:23 | Läst 10487 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Kvällen då Uppsala blev gult!

I går kväll när jag kom hem från arbetet och satt i godan ro framför teven och drack en kopp te råkade jag titta ut genom fönstret och såg att världen blivit gul efter ett rejält skyfall.

Det blev tyvärr inte någon fantastisk bild av fenomenet, men den visar i alla fall hur jag upplevde ljuset som uppstod när molnen belystes av den nedåtgående solen :)

Postat 2013-04-24 13:55 | Läst 12987 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Studentajävlar och flugfiskare!

Som en del av er sett antingen på plats eller i media har det varit mycket vatten i bland annat Uppsalatrakten sedan i torsdags. Tåg har ställts in, gator stängts av, och studentjävlarna börjar nog oroa sig för om de kan genomföra sin forsränning nästa vecka.

Fyrisån ser mer ut som en flod än en å just nu ...

Idag har vi dock kunnat läsa i lokalblaskan att vattnet sjunkit undan något, och i och med att tjälen börjar gå ur marken behöver det inte bli så mycket värre som man först befarade. Kommunen har också låtit montera upp vattenbarriärer där det är som värst.

Översvämningsbarriärerna till höger i bild

Jag förstår givetvis att det är oerhört trist för de som drabbas av dessa vattenmängder och får sina hus och källare förstörda, men samtidigt är det lite spännande med en sån här småkatastrof på hemmaplan. Uppenbarligen var jag inte ensam om att tycka det med tanke på att det synts till många fotografer på stans broar :)

Inte så mycket att säga om denna - bara de gamla vanliga kärlekslåsen :)

Inte bara fotografer utnyttjade det höga vattenflödet för sin hobby. Mannen på bilden nedan stod och flugfiskade (jag tror i alla fall det är det han gör). Jag gissar att det var mest för träning eller nåt eftersom han inte verkade medföra någon utrustning för att ta hand om eventuell fångst. Fast det kanske inte är så troligt att han fick nåt i smuts- och smältvattnet :)

Ska inte flugfiskare stå I vattnet?

Nåja - hur spännande det än är med översvämmade åar tycker jag gott det kan få torka upp och bli vår på riktigt nu!

Alla bilder är fotograferade med en Sony NEX-7 och Sigma 30/2,8 och finns som vanligt på min flickr. Efterbehandlingen är gjord i LR4, LR5 beta (för test av automatisk upprätning) och Silver Efex Pro.

Postat 2013-04-22 20:36 | Läst 19879 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Gamla bilar - kul, eller bara ett elände?

Jag besöker gärna bilträffar där folk visar upp sina välputsade gamla bilar. Jag tycker att gamla bilar ofta har en charm och en enkelhet som saknas i de moderna fordonen. Tyvärr gäller detta bara riktigt gamla bilar som är minst 30 år gamla eller så - halvgamla bilar från 90-talet och början av 00-talet är inte alls lika roliga att ha att göra med ...

Skoda Octavia SLXi av årsmodell 2000

Min gamla Skoda som mest används av hustrun har stått oanvänd sedan den första snön, då vi aldrig hann få på vinterdäcken. Om jag hade varit lite smart hade jag satt den på underhållsladdning, men jag var inte smart. Resultatet blev förstås att batteriet var stendött och det gick inte att ladda det.

En tur till Biltema och 799 kronor senare var det dags att montera batteriet, och jag hade förträngt hur besvärligt det var förra gången jag bytte. Den gången blev jag tvungen att också köpa en hylsnyckelsats med en lång förlängsdel, då de onda tjeckiska ingenjörerna tyckte det var en god idé att batteriet låses fast med en bult som sitter väldigt långt ner (och dessutom snett).

Den eländiga bulten i nederkant av bilden ställde till det lite för mig ...

Nåväl - efter en del slit och småsår på händer och fingrar satt i alla fall batteriet på plats och bilen startade snällt på första försöket. Det visade sig dock att en av strålkastarlamporna var trasig, så jag tog en liten tur till Q8 i Gottsunda (eftersom Preemmacken nära mig mest säljer korv och hyr ut filmer - strålkastarlampor lagerför de inte). Bilen har visserligen körförbud då den är obesiktigad, men jag räknar det som körning till verkstad :)

På vägen till Gottsunda hörde jag ett ljud från höger bakhjul som inte lät helt bra, och när jag kom hem igen konstaterade jag att fälgen var nästan täckt av rostdamm från bromstrumman. Antagligen är det något som rostat ihop när bilen stått still så länge. Hustrun hade bokat tid för besiktning i morgon, men den fick ombokas till onsdag nästa vecka då  bilen ska besöka en verkstad på måndag- det känns lite onödigt att besiktiga en bil som man vet kommer få anmärkning och bli tvungen att göra ombesiktning. Verkstaden ska få göra en grundservice också när de ändå håller på. Vätskorna som finns i bilen nu är nog inte helt färska ...

Eländig bil och Liten Bil

En detalj som bilprovningen förmodligen inte har något att säga om är att det möglat i baksätet, men det är ju inte så kul ändå. Det får nog bli en liten sanering i helgen.

Nä, jag föredrar min pyttelilla men nyare bil som går som en klocka :)

Postat 2013-04-19 17:08 | Läst 15081 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
1 2 3 Nästa