En återuppväckt plåtslagare

Lite prylar, lite text och alltid bilder

Det är positivt att skanna negativ positivt!

I någon av alla miljarder forumtrådar om att skanna, fotografera av eller på andra sätt digitalisera sina gamla bilder som är gjorda med film skrev nestorn i sammanhanget, Stefan Ohlsson, att det blir bäst att skanna sina svartvita negativ som färgpositiv. Jag snokade runt lite på nätet och fann att en av förklaringarna till att det blir bättre är att skannern då använder alla tre färgkanaler, medans skannerprogrammen annars antingen kör med något slags automatik eller bara använder en av röd, grön och blå.

Jag tyckte detta lät intressant, så jag testade med de två rullar Tri-X jag tagit med lånad Leica M6, och precis fick tillbaks från framkallning. Jag har använt Vuescan för själva skanningen, och där har jag i princip bara valt Color Positive, med något slags generell färgprofil. Bilderna är alltså skannade i färg (med Profoto RGB som omfång tror jag).

Efter skanningen importerade jag TIFF-filerna till Lightroom, och då ser det ut så här:

Genom att sedan vända tonkurvan i Lightroom blir det lättare att se hur bilden ser ut, fast det blir lite klurigt när man drar i histogrammet, eller reglagen för högdagrar eller svärta eftersom allt blir tvärtom ...

Som ni ser blir det en ganska kontrastlös bild, och i mitt fall blev de flesta bilder rätt så ljusa utan någon djupare svärta. Jag gjorde en grundjustering av bilden som jag sedan kunde använda på alla importerade bilder, och då såg det bättre ut (tycker jag).

Slutligen redigerade jag bilden i Silver Efex där all färginformation tas bort, och lade på en svag sepiatoning och så här blev resultatet:

Jag tycker arbetsgången fungerar bra, och det tar inte särskilt lång tid när man har presets i både LR och Silver Efex. Jämfört med att låta Vuescan vända negativen tycker jag att jag får ett större omfång att jobba med i bilderna på det här viset.

Ha en fortsatt trevlig helg!

Postat 2016-04-22 21:43 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

29/100 Man kan naturligtvis dra i spakarna själv också!

En del tycker att det går lika bra att själv dra i spakarna i Photoshop eller Lightroom, som att använda hjälpmedel som Silver Efex (som nu är gratis). För mig är det dock mycket enklare att få det resultat jag vill ha genom att använda just sagda hjälpmedel :)

Ha det!

Postat 2016-03-29 12:56 | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

20/100 färg som inte syns men ändå finns där

Många saker i naturen innehåller en massa fina färger, men vi ser dem inte med blotta ögat. Genom att fotografera i råformat går det att förstärka dessa färger och få fram något vackert.

Pinnarna i den här bilden är torra och tråkiga, men med uppdragen saturation och vibrance i Lightroom blev de fina tycker jag :)

Det går förstås att göra det ännu mer dramatiskt, men här tyckte jag det räckte.

Ha det gott!

Postat 2016-03-20 18:52 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

3/100 Himmel och pannkaka och panorama!

Låt oss börja den tredje bloggen i utmaningen #blogg100 med pannkakan. Jag och ett gäng likasinnade fotografer har då och då månadvisa utmaningar på Facebook där vi varje dag ska ta en bild på ett förutbestämt tema. Idag var temat pannkaka. Jag kunde förstås gett mig iväg till valfritt lunchhak och fotograferat färdiga pannkakor, men jag valde att tolka det lite annorlunda ...

Pannkaka (och jag vet att proportionerna inte är sådär himla rätt mellan ingredienserna) :)

På eftermiddagen skulle jag hämta ut mina nya glasögon på Specsavers i Gränby Centrum, men jag hade ett par timmar att slå ihjäl innan dess så jag körde iväg mot Ulva Kvarn i dimman för att se om där var några vackra isformationer i fallet.

Jag valde att inte åka kana ner för den här stigen och trappan ...

Vädret var grått och trist, och isformationerna mest skitiga. Däremot pågår där ett intressant arbete med stora maskiner, som visade sig vara ett bygge av en asptrappa (eller möjligen någon annan fisk).

Bygge av asptrappa

Något jag också fick uppleva på Ulva Kvarn och som jag som flygintresserad uppskattar mycket är mullret av startande JAS 39 Gripen. Under loppet av några minuter startade fyra stycken från det närliggande flygfältet Ärna (som numera är krigsbas och därför kommer ha mycket mer flygrörelser än tidigare framöver). Tyvärr gick det inte att se planen på grund av dimma ...

I brist på flygplan att fotografera tog jag mig in till byn för att se om jag kunde hitta något spännande att plåta.

Güntherska Hovkonditoriet

Jag noterade att konditoriet ovan fått för sig att våren är här, trots att snön och isen ligger kvar på många håll, men det skadar förstås aldrig att vara optimist.

Gamla Posten

Den mörka delen av den stora byggnaden här var tidigare Postens huvudterminal i Uppsala. Så är inte längre fallet, och byggnaden har nyligen fått två nya våningar. Inte så vackert, men en del av vår stadsbild ...

Lek i rulltrappan på Uppsala C

Brända mandlar

På Stora Torget såldes det brända mandlar. Jag tycker dessa tingestar är synnerligen överskattade; det luktar jättegott men jag avstår helst från att äta eländet.

Edit: bilden ovan kan tolkas som att den förbipasserande kvinnan rynkar på näsan över kvinnan med den färgglada schalen, men så var inte fallet eftersom det var mandlarna hon var ute efter :)

Han fick åtminstone en kund :)

Kärlekslås på Jernbron - lite snålt med lågprislås från Clas i Sjön :)

Åsså var det ju det här med panorama. I senaste versionen av Adobe Lightroom CC har det tillkommit en funktion som kallas "boundary warp" som gör det lätt att fylla ut kanterna i ett panorama så man slipper beskära så mycket när bilderna inte helt passar ihop. Detta underlättar mycket framför allt för handhållna panoramabilder när det är svårt att få någon precision. Jag gjorde två försök med detta idag.

Rivjärnet Åhléns, 55 megapixel som kan ses jättestort på min flickr.

Fyrisån, 86 megapixel som kan ses ännu större på flickr.

Jag tycker resultatet blev bra, även om toppen av Åhlénshuset möjligen ser lite märkligt ut. Hur som helst är det en mycket användbar funktion i Lightroom som gjort det lätt att göra handhållna panoramabilder :)

Hur gick det då med de nya glasögonen? Jotack, det gick alldeles utmärkt. Nu ser jag både bättre ut och ser bättre (framför allt tack vare avsaknaden av repor och trasig antireflexbehandling). Jag passade också på att beställa mina första läsglasögon, vilket jag funderade på att göra redan när jag beställde de jag hämtade idag. Det var tur att jag väntade eftersom Specsavers just nu körde en kampanj så att jag fick en rabattkupong som gav mig 50% rabatt om jag köper nya glasögon inom tre månader, och den gick också att kombinera med andra erbjudanden. Läsglasögonen jag beställde gick lös på hela 547:- inklusive lätta glas och en massa ytbehandlingar - klart överkomligt!

Jag och mina nya och än så länge repfria glasögon

Självporträttet tog jag i ljuset av en skrivbordslampa och komponerade genom att fjärrstyra min A6000 från mobiltelefonen :)

Ha det gott!

Postat 2016-03-03 21:24 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

77 megapixel! Från en liten sketen Sony APS-C!!!

Jodå, rubriken stämmer och så här ser bilden ut:

Jättestor variant av bilden finns på min flickr

Och hur går nu det här till? Fusk förstås! Det är tio bilder som är sammansatta till ett panorama i Lightroom för att testa den nya funktionen "boundary warp". Tidigare har man oftast varit tvungen att beskära de panoramor man sätter samman, då det inte passar ihop i kanter och hörn. Se bilden nedan.

Det här är alltså samma tio bilder, men utan "boundary warp" som alltså stretchar ut bilden på ett sätt som gör att man fyller en större yta och inte behöver beskära. Det här är ett tämligen extremt exempel, och jag var tvungen att dra upp reglaget till max. Det visar också att funktionen inte är så lämplig för alla motiv, då det kan bli lite lustiga effekter.

Lightrooms panoramafunktion genererar DNG-filer, så det går utmärkt att fortsätta efterbehandlingen efter att panoramat är ihopsatt. Filerna blir rätt stora (dessa är 227 respektive 250 megabyte).

Delförstoring av den första bilden

På det hela taget tycker jag dock funktionen verkar vettig, och förmodligen mycket användbar i många sammanhang!

Ha det gott!

Postat 2016-02-11 16:16 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
1 2 3 ... 10 Nästa