En återuppväckt plåtslagare

Lite prylar, lite text och alltid bilder

Lucka 18 - peppar, habanero och julhandel

Julhandeln tilltar i intensitet, och det är många jäktade människor nere på byn med stora shoppingkassar. Själv är jag måttligt road av allt julstök, men det är förstås gott med skinka.

Här kunde man köpa sylt och annat gott(?). Nex-7 och Sigma 30/2,8

Det ser ut som om snön kommer ligga kvar och vi får en vit jul. Jag tycker det är skönt när det är snö under denna mörkaste del av året så att det blir åtminstone lite ljusare.

Fyristorg och Domkyrkan. Nex-7 och Sigma 30/2,8

Efter jobbet idag var det middag för att vinka av vår kontorschef som går på föräldraledighet nu och inte är tillbaks förrän i september. God mat är alltid trevligt, och slipper man betala själv är det ännu trevligare :)

Först laddade vi upp med dessa vansinnigt starka chips (köpta på Teknikmagasinet av alla ställen). De rekommenderas varmt till alla älskare av chili (chipsen alltså - inte Teknikmagasinet).

Habanerochips - mums! Nex-7 och Sigma 30/2,8

Middagen intogs på restaurangen Peppar Peppar som har ett lite knepigt läge, men fantastisk mat. Den enda restaurang i Uppsala som kan klå dem är förmodligen Villa Anna, men där har jag inte ätit så jag vet inte.

Bilderna av maten gör den inte rättvisa, då det var ganska dunkelt i restaurangen och jag är inte så bra på att hålla stadigt på långa slutartider. Ni kanske åtminstone ändå kan ana det vackra upplägget :)

Carpaccio. Nex-7 och Sigma 19/2,8

Carpaccio är en mycket enkel rätt som rätt utförd kan vara fantastiskt god. Den på Peppar Peppar var rätt utförd!

Pepparfilé. Nex-7 och Sigma 19/2,8

Pepparstek är en rätt som finns på alla köttrestauranger med självaktning. Den här var nog den bästa jag ätit.

Tack för idag, från en mätt och belåten afe!

Postat 2012-12-18 21:48 | Läst 11924 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Dagen jag nästan fick vara med på mitt första releaseparty ...

Fredagar är ofta en trevlig veckodag. En helg är i antågande, liksom kanske lite god mat, fredagsmys och en eller annan film på dumburken.

Förra fredagen fick jag ett handskrivet kuvert i brevlådan - något jag inte direkt är bortskämd med nu för tiden. Jag trodde det var ett tidigt julkort eller nåt, men det visade sig vara en inbjudan till utställning och releaseparty för A DAY IN THE WORLD - ett projekt som gick ut på att fotografer från hela världen tog bilder den 15 maj i år och en del bilder valdes ut för publicering i en bok och att ställas ut.

Eftersom jag hade turen att få med en bild i boken trodde jag att jag skulle få boken hemskickad, och blev glatt överraskad att bli inbjuden till utställningen och få mat, dryck, bok och träffa folk, så jag tackade förstås ja! Jag tyckte det vore utmärkt att kombinera det med det arbete jag gör på vårt Stockholmskontor varannan vecka.

Jag började fredagen med att försova mig, fundera en stund på om jag skulle orka släpa en dator eller inte och bestämde mig för inte. Det var frostigt ute, så jag tog stora tjocka dunjackan och tyckte att jag kollade noga så att plånboken inte låg i den tunna jackan. I och med att det vankades vin och mat lämnade jag bilen hemma och knallade iväg till bussen.

Väl framme i Uppsala centrum skulle jag köpa en rulle snus, och när jag skulle betala den insåg jag att plånboken förvisso inte låg i den tunna jackan, men den låg heller inte i väskan där den borde befunnit sig. Att åka hem och hämta den skulle ta åtminstone någon timme extra (eller mer om jag missar tåget), så det blev vare sig arbete i Stockholm eller releaseparty idag :(

Nåväl, jag hoppas att jag får en bok hemskickad i stället och får vara glad för det :)

Bilden som trycktes i boken då? Det var denna (första bilden jag tog den dagen):

Kaffevagnen - kom med i kategorin Generations

Det hade nog varit kul att vara med på ett releaseparty för den första (och troligen enda) bok där jag fått med en bild, men shit happens :)

Postat 2012-11-09 23:40 | Läst 14320 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Semester, kan det verkligen vara nåt att ha?

Idag började min fyra veckor långa ledighet, vilket känns lite konstigt då jag inte haft längre sammanhängande semester än tre veckor sedan evigheter (eller så långt jag kan minnas i alla fall). Jag har inga som helst planer för semestern, förutom att jag hoppas på att fotografera en del och kanske ge mig ut på en eller annan dagsutflykt nånstans. Det känns rätt skönt att inte ha något planerat utan ta dagarna som de kommer.

I fredags var det midsommarafton, så egentligen tjuvstartade semestern väl redan då. Det blev inga andra aktiviteter än grillad god mat och ett par pilsner, och så tog jag och jycken en promenad ner på byn i det vackra vädret för att se om något hände där. Det gjorde det inte ...

Artillerigatan i Kåbo låg helt öde. NEX-7 och Sigma 19 mm. Större bild finns här.

När jag närmade mig Akademiska Sjukhuset hörde jag att det faktiskt försigick en del byggarbete. Jag gissar att det var inhyrda byggjobbare från baltikum eller så, då vi svenskar är synnerligen arbetsovilliga på midsommar.

Psykiatrins hus under arbete. NEX-7 och Sigma 19 mm och stor bild här.

Jag har inte sett det där huset förut, men det ser ut att bli fint. Några fler midsommarbilder än så blev det inte, då jag inte hittade något mer jag hade lust att fotografera.

Idag började som sagt semestern på riktigt, och i och med det kom också semestervädret ...

Ett knippe ryska turister på gågatan. De såg inte Uppsala från dess bästa sida ... NEX-7 och Sigma 19 mm. En jättestor bild hittar ni här.

Jag besökte webhallen för att köpa en kylare till mitt grafikkort som börjat bete sig illa, men tyvärr hjälpte inte den nya kylaren så det blev en tur till Alina för att köpa ett helt nytt grafikkort :(

För några veckor sedan beställde jag ett Sigma 30 mm till NEX som jag hoppades skulle komma innan semestern, men när jag nu kollar på de sajter som säljer objektivet verkar det som det dröjer till mitten av juli. Lite trist, men jag får roa mig med de objektiv jag redan har så länge. Min NEX fortsätter i alla fall att imponera, och jag blir mer och mer säker på att jag aldrig mer kommer köpa en ny tjockkamera :)

Mitt avstannade projekt med bakgrundsbilder till iPad ska jag nog återuppta, då jag upptäckte att det uppskattades på iPad Insight :)

Justja, jag har förresten en sak planerad, och det är Dagnys AW på torsdag den 28 kl. 17 på Katalin!

Postat 2012-06-25 19:55 | Läst 15580 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Synnerligen illa vald flyttdag ...

Jag förstår att man som nybakad student, eller anhörig till sagda student, tycker att det är oerhört viktigt och roligt att få stå och vifta med fåniga skyltar och spruta champagne. Jag förstår dock inte hur en skola kan tillåtas hålla sin utspringning på ett torg som dels innehåller parkeringsplatser för handikappade, eller det som drabbade mig, är infart till ett garage jag var tvungen att köra in i med en massa datorprylar.

Man kan tycka att jag borde valt ett annat tillfälle att köra till garaget, men jag hade inte en aning om att där låg ett gymnasium över huvud taget, och det råkade vara samma dag som vi bytte kontor ...

Jag kom en bit in på torget innan folk vägrade flytta på sig någon meter så jag kom till garaget, så jag fick sitta i bilen och ta emot en hel del både sura och glada kommentarer. En del tyckte att min lilla bil var praktisk som avlastningsplats för champagneglas och annat, så de var nog mest glada :)

En del var arga och otrevliga, men jag fotograferade inte dem. De visste nog inte att jag borde få köra där :)

Postat 2012-06-07 19:23 | Läst 8752 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Spretig och planlös fotografi!

Torbjörn Olsson skrev ett inlägg om att hitta hem i sin fotografering, och visst kan det vara så att man för att få till bra bilder måste fundera på vad man egentligen vill fotografera och vad man är bra på. Jag är själv en ganska "spretig" fotograf som försöker fotografera det mesta, med mer eller mindre lyckat resultat.

Jag är nog lika intresserad av själva tekniken bakom fotograferandet som slutresultatet vad gäller mina egna bilder, och det kan säkert vara en av orsakerna till spretigheten. I och med att jag nyligen köpt en ny kamera har det kanske blivit mer planlöst fotograferande än vanligt, men framför allt mer fotograferande över huvud taget (som det ofta blir med nya prylar - åtminstone för mig).

I söndags fotograferade jag en massa snabba cyklister i centrala Uppsala. Jag är intresserad av cykling, och ville också testa om det går att fotografera dylikt med en liten NEX-7. Passade också på att prova ett par lånade Canonobjektiv på Sonykameran.

Det här var tredje varvet tror jag. De såg tröttare ut i slutet av de trettio varven ... NEX-7 med Canon FDn 200 mm f/4

Sportfoto är ganska roligt, och något jag tycker mig vara rätt bra på. Det är dock inte helt enkelt att ägna sig åt med den typ av utrustning jag nu föredrar (med så liten utrustning som möjligt).

Tisdagen ägnades fotografiskt åt att försöka få ihop tio bilder till aday.org - ett världsomspännande projekt där vem som helst kunde deltaga. Jag hade tänkt försöka ta lite bilder på jobbet, men det blev inte av (mina arbetskamrater är rätt less på mig och mina kameror ...).

I stället för att plåga mina kollegor gick jag en promenad på stan efter jobbet och gav mig på lite gatufoto. En genre jag gillar, men tycker är svår.

Mobilt café på gågatan i Uppsala med några olika generationer kunder. NEX-7 med 18-55 mm.

Jag knallade vidare till Uppsala Centralstation. Det kanske kan ses som lite lättköpt och klichéartat att ägna sig åt gatufoto på en tågstation, men där finns åtminstone mycket folk som inte har tid att bry sig om folk med kameror :)

I det här elaka ljuset blev det bäst att göra en svartvit bild. NEX-7 med 18-55 mm.

Tisdagskvällen var också årets premiär för veteranbilsträffen på Ulva Kvarn. Där brukar det finnas många intressanta människor och bilar. Den här gången blev det mest bilbilder för mig. Jag pratade med en del folk, men kom mig inte för att fotografera dem. Det är helt klart något jag måste lära mig att göra - be okända människor om att få ta en bild och inte bara smygfotografera.

En fin Saab, en fin bubbla och en rostig bubbla. NEX-7 med Nikkor 105 mm f/2.5

Bilar är något jag är intresserad av och gillar att fotografera. Jag har däremot vare sig tid, pengar eller kunskap att ägna mig åt att själv pyssla om gamla bilar så jag nöjer mig med att ha dem på bild :)

Idag var det mer prylnörderi än fotografering. Jag köpte en Sony 50 mm f/1.8 för att ha framför allt som porträttobjektiv, eller i allmänhet när jag vill ha något som är skarpare än kitzoomen. Det finns visserligen många bra manuella alternativ till NEX:en, men för ett sånt här objektiv vill jag gärna ha stabilisering för att kunna göra porträtt i dåligt ljus. Jag har dock ännu inte testat objektivet till just porträtt ... ;)

Börjar med lite smygfoto utanför stationen. Objektivet verkar hyfsat skarpt då det inte är några problem att se vem som skrivit boken hon läser om man pixelpeepar. NEX-7 med 50/1,8 @ f/2.5

Folk som pratar i telefon eller SMS:ar är kanske lite uttjatat vid det här laget. NEX-7 med 50/1,8 @ f/2,5

50 mm på en NEX är egentligen lite för långt för gatufoto i klassisk bemärkelse (men funkar rätt bra för smygfotografering). Jag åkte hem i stället för att se om jag hittade något kul att testa objektivet med där i stället.

Jag hittade min bil (vilket kanske inte var så konstigt eftersom jag just parkerat den). NEX-7 med 50/1,8 @ f/2

Det är inte alltid helt lätt att hitta intressanta motiv i sin hemmamiljö, kanske för att man sett dem för ofta. Djur kan förstås alltid vara kul att fotografera, och jag har sån tur att jag bor granne med ett stall. Om jag hade varit flugfotograf hade jag haft hur många motiv som helst att välja på en stor del av året.

En häst. Blev möjligen lite frontfokus här ... NEX-7 med 50/1,8 @ f/2

Vardagliga saker som väggar, gatubrunnar, rostiga burkar och annat kan vara roligt att fotografera. Jag gav mig på en gammal basketkorg som sitter hemma på gaveln och konstaterar så här i efterhand att den nog inte var så spännande.

Trist faluröd vägg med basketkorg. NEX-7 med 50/1,8 @ f/2,8

När jag tittade upp någon meter ovanför basketkorgen såg jag att vår yngste familjemedlem var synnerligen intresserad av vad jag pysslade med. Katten Nony är ett år gammal och har bott hos oss i en knapp vecka, och har ännu inte vågat sig utomhus (mest beroende på att våra gamla katter inte är så förtjusta i honom).

Fönsterkatt, ganska ordentligt upprätad i efterbehandlingen då jag stod ett par meter lägre än fönstret. NEX-7 med 50/1,8 @ f/5,6

Makrofotografering är ytterligare ett fotografiskt område jag kan tycka är lite kul. Inget av de objektiv jag har tillgängliga till NEX:en är dock gjorda för sådant, men jag testade i alla fall en närbild för att se hur oskärpan beter sig.

Vindruvor som inte ser helt aptitliga ut. NEX-7 med 50/1,8 @ f/5,6. I bakgrunden en produkt vi gör av med hiskeliga mängder av (framför allt sonen). Oskärpan funkar bra :)

Jag har som ni kanske anar inte riktigt bestämt mig för någon speciell motivtyp, men jag tycker det är roligt att fotografera och visa upp det jag gör. Någon gång emellanåt blir det bra bilder också, men jag vete tusan om det är det viktigaste ...

Jag fortsätter nog spreta på och plåta allt möjligt! :)

Ni som vill pixelpeepa hittar bilder i jättestort format här.

Postat 2012-05-18 20:46 | Läst 21068 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera
Föregående 1 ... 11 12 13 Nästa