En återuppväckt plåtslagare

Lite prylar, lite text och alltid bilder

Lekte lite med stativ och ficklampa

Ett klassiskt sätt att fotografera motiv i mörker är att ställa in slutaren på Bulb och belysa motivet med en ficklampa - det om något är väl att måla med ljus :)

Jag har testat det tidigare, men insåg idag att jag aldrig gjort det med en digitalkamera, så Lilla Bilen fick agera testobjekt.

Vispade runt lite med ficklampan mot fronten av bilen.

Det som är lite lurigt med att fotografera på det här sättet är att ha kontroll över effekten och exponeringen, men det gick rätt bra att köra på känn och f/8.

Färgtemperaturen är också lite bekymmersam. LED-lampan jag använde och bakgrunden blev som synes på följande bild ganska olika, så bilderna gör sig klart bäst i svartvitt tycker jag ...

Här kommer ljuset från lite andra håll, och bakgrunden blev ordentligt orange ...

Det är lite kul att leka med ljus på det här sättet, och det går att använda på de flesta stillastående motiv. Helst kanske omgivningarna ska vara lite mörkare än de var när jag testade ikväll, men jag tycker det blev ett rätt kul resultat ändå.

Ljus bara mot fronten och baken

Så, fram med stativet och ficklampan och ge er ut och lek! :)

(Bilderna är gjorda med en Nex-7, Sigma 30/2,8 och en LED-lampa från Clas i sjön.)

Postat 2013-01-17 20:07 | Läst 15201 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Kvällsfotografering med NEX i Uppsala

Lördagen bjöd på en kall natt som under dagen övergick till töväder och duggregn. Inte det mysigaste fotovädret man kan tänka sig, men då jag var sugen på att rasta kameran tog jag Lilla Bilen en sväng ner på stan för att se om jag hittade något att fotografera.

Det blev bara två vettiga bilder som jag är nöjd med, men man behöver ju inte ta så himla många bilder varje dag :)

Vattentornet i Boländerna. Nex-7 med Sigma 30/2,8 @ f/5,6, ISO 100 och en halv sekunds exponering..

Först hamnade jag i Boländerna bland elektronikladorna, då jag på långt håll tyckte vattentornet såg vackert ut i det disiga ljuset. Jag tycker det gjorde sig bra ganska tajt beskuret på bilden ovan.

Mitt lilla Slikstativ är lätt att ha med sig, men tyvärr ganska lågt - då är det synnerligen trevligt med den utfällbara skärmen på Nexen när bilden ska komponeras. Stativet är inte heller så värst stadigt, men det fungerar bra med den lätta kameran.

Efter Boländerna åkte jag in mot centrum, och då hade det börjat duggregna lite lätt. Väl där fick det bli ett ganska uttjatat motiv, som dock är så pass bildmässigt att det tål att upprepas tycker jag :)

Botaniska Trädgården fotograferad med Nex-7 och Sony 50/1,8 OSS, ISO 100, 2,5 sekunders exponering och f/5,6

Den lilla Nexen gör bra ifrån sig för den här typen av fotografering tycker jag. Kameror med fast skärm känns trist när man vant sig vid en vinklingsbar dylik. Något jag saknar är dock en fjärrutlösare - det finns ingen kontakt för en sådan, så man måste använda en IR-utlösare och någon sådan har jag ännu inte lyckats få tag i.

Jag avslutar det här inlägget med en bild av julens godaste godis. Vad ska man med choklad till när det finns finlakrits? :)

Habanerolakrits fotograferad med Nex-7, Sigma 30/2,8 och ljussatt med en iPad. ISO 1600, 1/15 sekund och f/3,2.

Alla bilder finns som vanligt på min flickr.

Postat 2012-12-29 18:06 | Läst 21633 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Idag blev det bara sudd ...

... men jag lägger upp en bild ändå :)

Stora Wäsby, NEX-7, ISO 100, Sigma 30 mm f/2,8 @ f/5,6, 0,6 sekunder

Postat 2012-10-25 19:40 | Läst 13419 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera
Föregående 1 ... 3 4