Nystart med bloggande på fotosidan från hösten 2013. Dessförinnan relativt inaktiv sedan våren 2012. Rensade då bort allt från mitt tidigare medlemskap som startade 2003. Här kommer fortsättningen. Men vänta dig inte dagliga blog-poster, det har jag inte tid med.

Emaks betraktelser 81/ Sommarblog V - Inte för varmt att framkalla film och arbetet med Bornholmsboken fortskrider....

Jag fortsätter med att konsolidera sommarens aktivitéter under semestern. Hade tyvärr inte möjlighet att komma till det ypperliga Gnesta-planket i år heller (jag var ju vänligen inbjuden av Bengan annars) men det ser ut att ha klarat sig utan mig även denna gång. Jag får satsa på nästa sommar istället, då jag även ska ha en bok klar för försäljning att visa upp. Har egentligen inte varit "ledig" mer än en vecka den här sommaren då de fotografiska aktiviteterna för mig som vanlig industriarbetare och amatörfotograf brukar öka vid frihet från ordinarie arbete. Det är vid dessa ledigheter (sommarsemester och juluppehåll) som man har lite mera tid över för att göra något rejält om man så säger. Nu har detta bestått i att ta fram nya vykort till Café Mejeriet samt att fotografera, framkalla film och scanna mina bilder från Bornholm, som ju är tänkta att vara underlag till den tidigare omtalade boken. Mycket nattarbete har det blivit (man vill ju va ute lite i solen också) men det är varmt nog ändå att framkalla film.

De sista tre filmerna från Bornholm är färdigframkallade och väntar på scanning. Annars är just nu 55 bilder slutredigerade och klara i datorn. Som det ser ut kan det säkert bli kring 90-100 bilder i boken och den blir nog ganska tjock då papperet planeras till lite bättre och tjockare kvalitét. Det är annars lite problematiskt att framkalla film i sommarvärmen. Jag kollade temperaturen i framkallaren när den hälldes i dosan, den var då exkt 20,0 grader. När den hälldes ur efter 7 min hade temperaturen stigit till 22,2 grader. Normalt skulle framkallningstiden legat på 8 minuter men jag kompenserade nu med kortad tid för temperaturändringen (som jag av erfarenhet vet ändras när det är 25-28 grader varmt där man står).  Negativen har blivit skapligt bra. Även om några filmer varit lite täta har scanningen fungerat. De sista filmerna på Fomapan 100 blev superfina.


Snogebaek, Bornholm - juli 2014.

Jag vill inte visa för många bilder från den planerade Bornolmsboken innan den är klar, så du som eventuellt är intresserad att köpa den får vänta ytterligare några veckor, då jag tror den ska vara färdig att leverera. Jag har skaffat ett ISBN-nummer från Svenska ISBN-centralen på Kungliga Bilblioteket och kommer även få leverera två pliktexemplar av boken dit. Priset kommer som sagts bli minst 360 kronor, förmodligen kring 400 och lite till då jag inte vill ha billigast möjliga (med mjukt och sladdrigt omslag) utan vill göra en bok som ser lite mera "proffsig" ut. Dessutom kommer jag skicka med en handgjord och signerad mörkrumskopia med ett av motiven i boken, vilket jag tror kommer öka attraktionen att köpa en så pass "dyr" bok. Normalt brukar jag sälja enbart en sån mörkumskopia för kring en tusenlapp, men nu kan du alltså få den för ca halva det priset, inklusive en fotobok med bortåt 100 bilder! Hoppas det ska locka åtminstone några flera att köpa boken. Jag planerar att trycka en förstaupplaga på 50 böcker och sedan får man trycka upp efterhand, om det går att sälja flera?


Bornholm Kunstmuseum - juli 2014.

Det här blir inget jag kommer tjäna något på, om någon nu skulle tro det. Bokförsäljning är egentligen dödfött idag och priset kommer inte överstiga de kostnader jag har för att ta fram trycket samt materialkostnaden för mörkrumsprinten. Man har haft foto som stort intresse genom livet och vill göra något vettigt av detta helt enkelt. Roligare än så blir det nog inte för en oetablerad amatörfotograf  som saknar både dokumenterad fotoutbildning, rätt kontakter och gräddfiler in i kulturetablissemanget. Man får ta saken i egna händer om det ska hända någonting. "Du ska ta ledningen och makten!" Var det inte någon vänster-politiker som yppade detta uttryck och även skrev en bok med samma titel en gång i tiden?

Ha det bra!
Nils/

Inlagt 2014-07-27 10:49 | Läst 2876 ggr. | Permalink
Ser ut att bli en väldigt vacker bok. Och priset är ju väldigt lågt om du inkluderar en print i din bok.
Svar från Nils Bergqvist 2014-07-27 11:11
Ja kanske är man dum som säljer till självkostnadspris? Men som sagt, man håller inte på med sånt här för att tjäna kosing. Utan man vill bara göra något vettigt av det man älskar. Och ju fler som kan ta del av det utan att man själv förlorar ekonomiskt (vilket jag ändå befarar) desto bättre.
Blir säkert en fin bok. Det var mycket bra fotografi på Gnesta-Planket i år, synd att du inte kunde komma.

Ett tips, som du säkert redan testat är att spola upp 20° vatten i diskhon och ställa dosan i detta mellan agiteringarna. Vet att jag gjort det själv när det blivit för varmt inne.
-affe
Svar från Nils Bergqvist 2014-07-27 11:15
Det var ju ett fint tips, som jag inte provat. Men som sagt har det fungerat skapligt att korta ned framkallningstiden. Gnesta verkar ha varit intressant också, och nästa år ska jag defenitivt försöka komma.
Fina kvadrater, Nils. Lycka till med boken!

Jag brukade också göra så som Alf beskriver, då vårt fotolabb var varmt när man skulle framkalla filmen. Funkade alltid bra. Det skvätte lite vatten vid agiteringen bara.
Svar från Nils Bergqvist 2014-07-27 12:17
Jo tack! Hoppas den går att sälja. Får fundera på hur den ska marknadsföras på bästa sätt? Har en del kontakter på gallerier och annat, som nog kan vara intresserade. Får även skicka ett tips om boken till lokaltidningens kulturredaktion.
Jag förhandsbeställer gärna ett exemplar.
Svar från Nils Bergqvist 2014-07-27 12:57
Låtrer fint, tackar! Tror den ska vara klar att leverera med print om ca 3 veckor.