EMAKS BETRAKTELSER

Nystart med bloggande på fotosidan från hösten 2013. Dessförinnan relativt inaktiv sedan våren 2012. Rensade då bort allt från mitt tidigare medlemskap som startade 2003. Här kommer fortsättningen. Men vänta dig inte dagliga blog-poster, det har jag inte tid med.

Emaks betraktelser 155/SUPERSTARS - George Clooney.

Foto: Harry Langdon jr 1989. Lith print: Nils Bergqvist 2015.
Negativ och copyright övertagen i dec 2014.
Orwo B111 + Fotospeed LD-20. Bildstorlek 27 x 27cm.
Upplaga: 2 (inkl 1 AP).B111 var svårt att lith-kopiera på. Jag fick extremt lång framkallningstid, trots uppvärmd framkallare. Men resultatet blev kanon tycker jag. Ändå så pass svårt att få balans mellan högdager och skuggor, att bara två kopior är gjorda, varav en är min egen arkivbild. Tänker därför inte försöka mig på att göra fler. Jag har bara en påbörjad 50-paket 30x40 av detta för länge sedan försvunna papper kvar. Dom sparar jag för lith-kopiering av andra bilder.

Postat 2016-02-28 18:16 | Läst 2248 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Emaks betraktelser 154/Hemmavid...

Planlösa strövtåg i närmiljön? Ska det verkligen dyka upp upp något nytt som kan vara värt att föreviga där? I den tråkiga vardagliga tristessen? Hemmablindhet brukar man säga, ja det är lätt att bli drabbad av den sjukdomen. Men då finns det ett botemedel: Att stanna upp en stund och bara ställa sig och titta. Försöka se. Fast jag tror ändå att det mesta beror på erfarenhet och träning, och en del medfött bildsinne.

För min egna del så tar jag nog över 50% av bilderna inom en radie av 1 ½km från där jag bor. Nu har jag ju en fin sjö bara 100 meter bort, och intressanta industrimiljöer och samhället åt andra hållet, så jag kanske är lite bortskämd. Bilderna här är från gårdagens vandring, fotade med en sån optik som sitter på den gamla FED-kameran som dyker upp när man loggar in på fotosidan. En Industar 61 L/M 2,8/55mm från Arsenal i Kiev. En fyrlinsig Tessar-variant, radioaktivt glas får man på köpet. Skapligt tekniskt resultat ändå måste jag säga, för en glugg som man kan hitta för under 300 spänn på ebay. Ken Rockwell må vara en kul typ i mångas ögon, men jag tror att det ligger mycket i hans konstaterande: "The more you know about photography, the more you know that lens sharpness doesn,t matter."

För övrigt tycker jag Tetenals Rodinal-variant, Paranol S, ger lite för skarpkornigt resultat med Fomas filmer, i jämförelse med Fomas egen Fomadon R09. Bara att gå tillbaka till den igen, synd att Photax slutat saluföra den och nu bara säljer Paranol. Blir till att beställa utomlands istället. Knappt 4 mil till Nybro från jobbet i Skruv annars. Brukar göra en tur dit några gånger om året på fredagseftermiddan då jag är ledig, för att inhandla förbrukningsmaterial.


Postat 2016-02-28 11:02 | Läst 2654 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Emaks betraktelser 153/Ryssarna har tagit över...

Första promenaden efter influensan igår. Kameran med som vanligt. Längs stranden av sjön Läen hittar man alltid något nytt, trots att man gått samma väg oräkneliga gånger. Och ryssen sitter fortfarande på kamerahuset, den nya Jupiter 3+ måste provas ordentligt. Framkallade förresten filmen med testbilderna av tegelväggen igår också. Och dom bilderna visade ungefär det jag tidigare konstaterat, att fotande av plana saker fungerar bäst från bl 5,6 och uppåt, såvida man inte vill ha lite "ruffigare" kanskärpa. Men kant/hörnskärpan var ändå inte så dålig som man kunde befara på de större bländarna. Och den lätta ruffigheten där ger optiken karaktär. Den kuddformiga distorsionen märktes också, men inte heller den var så stor som jag trodde. Skyltarna i tunnelbanan som jag skrev om i en tidigare post kanske faktiskt hängde lite snett?Idag kom förresten ytterligare 5 st ryss-normaler med post från Ukraina. Alla med Leica 39mm  skruvfattning. Ska bli kul att prova hur dom ter sig. De passar med M-adapter på mina Bessa-hus med M-fattning. Men den ena av de små, den svarta Industar-50 3,5/50mm, verkade sakna mätsökarkoppling och markeringen för bländarinställningen satt fel. Kanske har dom haft isär optiken och monterat ihop den fel? I så fall får man väl själv börja skruva lite. Den andra lilla, en tidig Industar 10 3,5/50mm från 1930-talet, ser ut att vara i nickel (liknar finishen hos Nickel-Heliar 50mm) och den verkar också lite knepig att fota med då skalorna hamnar lite på sidan och är svåra att se. De andra tre, en Jupiter-8 2/50mm, en Industar 61 L/D 2,8/55mm och en Industar 26M 2,8/50mm, är smidiga att hantera och allt verkar fungera perfekt.

Postat 2016-02-22 20:39 | Läst 2626 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Emaks betraktelser 152/Gerry Johansson ställer ut i Berlin.

Gerry Johansson show TOKYO på ONLY PHOTOGRAPHY i Berlin. Vernissage med fotografen lördagen den 27 februari 16-19. Synd att man inte har möjlighet att närvara där. Men kanske någon annan har det? Gerry Johansson är en av Sveriges absolut främsta fotografer. Han fotograferar med film och gör sina bilder i mörkrummet. Bilderna från Tokyo är tagna med en 8x10" storformatskamera och de stora negativen kontaktkopierade i mörkrummet. Samtidigt lanseras en ny bok med samma namn TOKYO. Den finns både som ren bok och i en specialutgåva, numrerad 1-100 med 100 signerade silvergelatin-printar i 5 x 20 ex (5 olika att välja mellan) + 3 AP.
Senare i vår, från slutet av april, kommer du även att kunna se andra bilder av Gerry Johansson utställda på Fotogalleriet i Skruv, i det småländska glasriket. Jag ska lämna mera information om det senare.
http://gerryjohansson.com/index.html


En av Gerry Johanssons TOKYO-bilder. Visas med tillstånd av fotografen.


Postat 2016-02-20 18:23 | Läst 1784 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Emaks betraktelser 151/50 meter och 5 år i rumtid...

Har aldrig kunnat få någon riktig begriplighet i det här med tid och rum. Rumtid används ju av den moderna vetenskapen för att förklara olika fenomen i universum, Einsteins relativitétsteori och sånt finlir. Det enda konkreta bevis jag personligen sett för rumtiden är avståndet mellan bilderna här. 5 år och 50 meters mellanrum. Nu fattar jag. Rumtiden måste ju finnas på något sätt...


2011.2016, 50 meter österut.


Postat 2016-02-19 16:21 | Läst 4530 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
1 2 3 Nästa