EMAKS BETRAKTELSER

Nystart med bloggande på fotosidan från hösten 2013. Dessförinnan relativt inaktiv sedan våren 2012. Rensade då bort allt från mitt tidigare medlemskap som startade 2003. Här kommer fortsättningen. Men vänta dig inte dagliga blog-poster, det har jag inte tid med.

EMAKS BETRAKTELSER 207/En öl för kvällen...

Det är aldrig fel med öl, speciellt inte när den kommer från Tjeckien. Min favorit är Bud (Budejovicky) från Budvar, en välbalanserad äkta pilsner som smakar som öl ska smaka. I alla fall om jag får bestämma. Tog en svartvit JPEG-bild av densamma (innan den rann ner i strupen) med favoritpreseten Acros på 6400 ASA i min Fujifilmkamera och svängde till det lite efteråt i Elements. Ja det går alldeles utmärkt att redigera JPEG-filer producerade av Fujifilms verktyg. Denna blev lite grådaskig med de inställningarna av högdagrar och lågdagrar som jag använde i kameran, så jag fick trixa lite extra mycket efteråt för att få till det. Men jag fick det som jag ville ha det ändå. Den är redigerad både allmänt och lokalt och för att ni ska förstå att jag fick dona en hel del visar jag både originalfilen ut ur kameran och slutresultatet. Om någon vill veta exakt hur den redigerades går det bra att fråga, men här nöjer jag mig med att visa kamerafilen och slutbilden. Jag lade också på en toning på ett speciellt sätt, som ska efterlikna toning av gelatinsilverpapper i mörkrummet, där tonaren verkar mest i de svärtade partierna och mindre i de  ljusare.

//

Postat 2017-12-30 21:47 | Läst 1560 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

EMAKS BETRAKTELSER 206/ Ett halvår med nya verktyg...

Dom som känner mig vet att jag varit en inbiten analog fotograf som envisats med att göra mina svartvita bilder i mörkrummet. Senaste halvåret har det dock varit mindre bevänt med det. Främst tack vare Fujifilm, som gör så fina grejor att även det svartvita ser bra ut på ett väldigt enkelt sätt. Nu har jag faktiskt fotograferat digitalt sedan 2003, men i svartvitt bara sedan ett halvår tillbaka då jag införskaffade en Fujifilm X-T2. En kamera som ser ut och fungerar i stort sett som mina analoga kameror, med manuella rattar och reglage till de viktigaste funktionerna. Dessutom utmärkta filmsimuleringar, varav den svartvita Acros på högre ISO ger ett resultat som  är "skrämmande likt" scannad mellanformatsfilm. Vad mer kan man begära?

Jag är ingen nostalgisk analognörd som nödvändigtvis bara måste fotografera med film, utan bilden (slutresultatet) har alltid varit det viktiga för mig. Utrustningen är inget annat än redskap att nå målet, inget mål i sig. När nu Fujifilm serverar oss så pass fina digitala saker (som gör att man även som svartvitfotograf blir väldigt glad och inspirerad) så finns det ingen anledning att hålla sig kvar vid det analoga vad gäller den biten. Mörkrummet kommer fortsättningsvis vara en plats mest ägnad till lithkopiering för mig, medan det vanliga svartvita göres mycket enklare och bättre digitalt (färgbilderna har redan långt tidigare varit digitala för min del). Möjligheterna i det digitala mörkrummet är ju så ofantligt mycket större, och när även det svartvita nu blir kalasbra (och som jag vill ha det) så pass enkelt och utan dyra programvaror, då ser jag personligen ingen anledning att dröja mig kvar i det analoga, annat än för just lithkopiering. Något som kan bli så originellt och vackert när man lärt sig behärska det.

För den som vill veta mera om hur det kan fungera alldeles utmärkt att med Fujifilm-kameror få till högklassiga bilder genom förinställning i kameran och genom att fota i JPEG (samt även redigera JPEG-filen), rekommenderar jag att studera hur proffsfotografen Kevin Mullins resonerar. Nu invänder säkert den vise att man kan få till "bättre" bilder från raw-filer, och tycker man det så gör man också så. Inget att invända där. Jag kommer säkert att prova även detta framöver, men just nu räcker det med ett gratis PS Elements för min del. Jag sparar alltid mina redigerade filer i okomprimerat TIFF och använder dessa TIFF-filer när jag skickar bilder till utskrift på högkvalitétspapper. Har heller inget som helst att klaga på vad gäller kvalitén på utskrifterna, och det ska sägas att jag är ganska kräsen vad gäller bilder på papper.

Eftersom 2017 närmar sig sitt slut kan det kanske sitta fint med en tillbakablick på något av det man åstadkommit med de  nya digitala verktygen under senaste halvåret (och detta enbart med JPEG-filer som råmaterial). Som synes ganska varierad kompott, men jag är alltid öppen för att prova nya saker. Jag ska inte uppehålla bloggutrymmet med en massa detaljer om utrustning/redigeringsverktyg eller tillvägagångssätt, vilket jag tycker är ganska meningslöst, utan här kommer bilderna rakt upp och ner i någorlunda kronologisk ordning från juli till december. Om du undrar något så fråga istället! Ha det fint, och så får jag även önska ett GOTT NYTT ÅR!

      

        

        

        

        

        

        

        

     

//

Postat 2017-12-29 23:23 | Läst 1562 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

EMAKS BETRAKTELSER 205/Nu är det så mörkt om dagarna att 6400 ASA knappt räcker för att kunna fotografera på fri hand.

Det märktes under gårdagens eftermiddagspromenad. Gick inte ställa bländaren mindre än 8 då. Med 400 ASA film och analog kamera hade man fått nöja sig med bl 2 för att inte riskera skaningsoskärpa i detta mörka förvinterdunkel. Här har vi en av de stora fördelarna med den moderna digitala fotografin, det fungerar bra även på höga ISO, vilket behövs vid den här årstiden när man fotar i naturligt ljus, utan extra belysning.

Postat 2017-12-11 20:32 | Läst 1416 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

EMAKS BETRAKTELSER 204/Det ryker fortfarande ur pappersbrukets skorstenar...Och det är bra för oss som bor i Lessebo. Visserligen har personalstyrkan de sensate åren minskat betydligt, men ändå är papper en tradition här. Sedan 1693 faktiskt, då man började tillverka karduspapper till Flottan i Karlskrona i handpappersbruket. Och denna handpapperstillverkning finns otroligt nog kvar fortfarande i kontinuerlig drift, fast nu i regi av ett externt företag som tagit över.

Bilden på bruket skulle man kunna tro är tagen med en analog Rolleiflex 6x6 och gammal hederlig Tri-X, men det är min digitala systemkamera Fujifilm X-T2 som jag haft inställd på format 1:1 och svartvit Acros settings på 6400 ISO. Resultatet blir "skrämmande" likt inskannad 400 ISO film i 120-format på dessa höga ISO.


Utsnitt av bildfilen i 100%.
//

Postat 2017-12-10 17:57 | Läst 2592 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera