EMAKS BETRAKTELSER

Nystart med bloggande på fotosidan från hösten 2013. Dessförinnan relativt inaktiv sedan våren 2012. Rensade då bort allt från mitt tidigare medlemskap som startade 2003. Här kommer fortsättningen. Men vänta dig inte dagliga blog-poster, det har jag inte tid med.

EMAKS BETRAKTELSER 322/Fotosession i trädgården...

Ibland kommer jag inte längre än utanför dörren med kameran. Det var tänkt att jag skulle gå en sväng på byn idag, men disdroppande lätt duggregn satte stopp för det. Jag kom inte längre än till trädgården. Fast bilder blev det i alla fall. Och det är det viktigaste. Även om kamerahistoria också kan vara kul, så är det ändå bildmakeri som fotografi går ut på.Det var lite frost/snö kvar i vegetationen, även om disduggandet smält bort en del. Det får man givetvis försöka utnyttja som bildelement när man komponerar.

Sen brukar vi alltid låta frökapslar och ställningar sitta kvar, och inte rensa bort för mycket på hösten. Detta för att småfåglarna ska ha lite mat under vintern. Vi matar ju inte fåglarna längre, det drar bara till sig möss. Sen vi slutade med det har vi faktiskt inte haft några möss på vinden eller i garaget. Jag kommer ihåg när man hittade mössbona, fulla med fågelfrön.Sen hittar man ju även en del annat i trädgården under hösten och vintern, som kan bli bilder. Jag brukar säga att bara man ger sig tid och inte stressar iväg utan stannar på en liten plätt och slår sig till ro, så brukar bilderna efter ett tag komma till en av sig själva. Faktiskt är det ofta så för mig. Och det fungerar i princip överallt.

//


Postat 2019-01-13 19:54 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

EMAKS BETRAKTELSER 321/Tung bok gav lite mera information...

Har precis hämtat ut ett 3,7 kg tungt och 1300 sidor tjockt praktverk från Schenker-ombudet. Och där hittade jag lite mera information (om än bara lite) för Zeiss Ikons sista kamera SL706, innan nedläggningen av deras fabrik i Brunschweig vid slutet av augusti 1971. Där fanns också några rader om den helt anonyma vidvinkeln Carl Zeiss Distagon 4/25mm, men boken är inget register över Zeiss-objektiv, bara kameror från Zeiss Ikon. En del objektiv nämns dock i förtexterna och beskrivningarna av hur företaget utvecklats, t.ex denna 25mm med ljusstyrka f:4. För kameror med utbytbar optik finns i alla fall information om de normalobjektiv som man kunde köpa kameran tillsammans med. SL706 levererades ned antingen Tessar (Color-Skopar) 2,8/50mm, eller Ultron 1,8/50mm (med konkav frontlins).Distagon 4/25mm tillverkades för M42-kamerorna Icarex 35 TM (fanns i två versioner med fast och utbytbart prisma) och SL706, vilken blev den allra sista kameran man producerade i Tyskland innan nedläggningen i slutet av augusti 1971. SL706 gjordes bara under denna första halva av 1971 och den uppskattas ha producerats i 8000 exemplar. Vidvinkeln 4/25mm tillverkades troligen i ännu mindre upplaga (få exemplar enligt uppgift från Camerapedia) och som det verkar också bara under detta första halvår av 1971. Senare fortsatte Zeiss Contarex försäljningsbolag att saluföra det kvarvarande lagret av bl.a denna 4/25mm fram till 1975. Men som sagt var det ett väldigt litet lager och den mera vanliga 2,8/25mm för Contarex-kamerorna gjordes i betydligt större kvantitéter. Exakt hur många Distagon 4/25mm som kom till innan nedläggningen av fabriken i Braunschweig i augusti 1971 finns ingen uppgift om. Hur som helst är det en riktigt bra vidvinkel som verkar fungera utmärkt även med Speed Boostern/Brännviddsförkortaren på min X-T2. Bilderna är färska för dagen och tagna med Distagon 4/25mm, här utan Speed Boostern.

Jag fotograferade tidigare en del landskapsbilder med en Zeiss Contax Distagon T* 2,8/25 (med analog Contax-kamera) men sålde den. Nu är det istället denna Distagon 4/25mm som får sitta på det digitala Fujifilm-huset. Som jag upplever det är denna mindre ljusstarka 25mm-variant ett strå vassare i hörnor/kanter och därför passar den kanske bättre för lite mera "publikfriande" och "tankebefriande" landskapsbilder, som är lätta att ta till sig och smälta ner innaför pannbenet för flertalet betraktare? Det märks väl inte direkt i kvadratiskt format, men med Speedboostern och fullt 3:2 tycker jag att skärpan i kanter/hörnor är överraskande bra, även på full öppning. 2,8-varianten hade som jag upplevde det, en lite sämre hörnskärpa över hela bländarområdet, och kanske är det vad man får på köpet av ett bländarsteg bättre ljusstyrka när det gäller vidvinklar från 25mm och vidvinkligare?
//

Postat 2019-01-12 22:35 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

EMAKS BETRAKTELSER 315/15.00 2018 12 18Fick några minuter över vid 3-rasten idag. Eftermiddagsljuset gav lite färg när solen gick ner. Meyer-favoriten Primoplan 1,9/58mm med macro-adapter på  kamerahuset, ger härlig oskärpebokeh. Just denna gluggen tillhör dom som det nyligen konkursdrabbade "nya" Meyer-bolaget nytillverkade under de sista två åren. Nu läste jag nånstans att en annan aktör ska fortsätta tillverka Meyer Trioplan 2,8/100mm i alla fall. Vi får se hur det går med de andra godbitarna? Men de gamla fungerar fortfarande fint.
//

Postat 2018-12-18 22:39 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

EMAKS BETRAKTELSER 313/Rapport från en frusen vattenpöl

Fyra rutor från dagens lunchrast. Blev ingen lång tur, bar 50 m från lunchrummet fastnade jag vid en frusen vattenpöl. För dagen satt en Trioplan red V 2,9/50mm från Östtyska Meyer-Optik Görlitz på mitt kamerahus.Edit: Ska inte den man väljer som puffbild visas i översikten? Man blir inte klok på detta bloggeriet här på fotosidan helt enkelt???
//

Postat 2018-12-10 21:20 | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

EMAKS BETRAKTELSER 312/Det blir lite nytt varje dag, och kanske det fungerar...?

Mitt bildletande fortgår hela tiden. På middagsrasten senaste tiden har jag tagit en kvart med kameran, i skogen intill jobbet. Och på helgerna har jag också letat i skogen intill där jag bor. Har funnit en del intressant som det kunnat bli bild av med den modifierade ryssen.
Det var lite frostigt i måndags och tisdags, och frosten låg kvar hela dagen. Så det blev några rastbilder från dom båda dagarna också. Men här var det ingen modifierad ryss som användes, utan en helt vanlig östtysk. Visserligen radioaktivt Thorium-glas men det finns det fler som har.Sen har jag också hittat en adapter för Pentax 67 till Pentax K som jag funderar på att införskaffa. Har sedan tidigare en adapter för Pentax K till Fuji XF. Jag är nästan (men inte helt) säker på att mina Pentax 67-objektiv då ska kunna användas på min digitala X-T2 med den kombinationen av adaptrar. Någon som har idéer om det ska kunna fungera eller ej?

För övrigt kan jag fortfarande inte få tumnaglarna bredvid varandra, som i det gamla bloggprogrammet. Synd att det blivit så krångligt.
//

Postat 2018-12-01 20:11 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera
1 2 3 ... 7 Nästa