EMAKS BETRAKTELSER

Nystart med bloggande på fotosidan från hösten 2013. Dessförinnan relativt inaktiv sedan våren 2012. Rensade då bort allt från mitt tidigare medlemskap som startade 2003. Här kommer fortsättningen. Men vänta dig inte dagliga blog-poster, det har jag inte tid med.

Emaks betraktelser 86/Agfaphoto APX400 - några bilder från första provfilmerna.

Eftersom jag aldrig använt den här nya filmen förut gick jag efter rekommendationen på digitaltruth vad gäller framkallningstid. Där stod det 21 min för APX400 New i Rodinal 1+50 (vilket är min normalspädning). Vill alltid sträva efter att få kring 10 minuter så jag valde istället spädning 1+25 som skulle kräva 11½ minut. Fast när jag öppnade dosan och kollade hur de färdigframkallde filmerna såg ut förstod jag att jag istället skulle gått efter de tider som rekommenderades för Fomadon R09 och gamla Agfa APX400. Jag kör ju med denna Rodinal-variant från Foma och där stod 10 minuter. Mina filmer var nämligen lite överframkallade och de hade varit mera lättscannade om de inte varit det. De verkade även lätt överexponerade. Nu var det ganska grått och då brukar det vara rekommendabelt att exponera lite snålare, tror att denna film skulle må bra av att köras efter 500-640 ASA när motivkontrasten är lägre, som det ser ut av de här negativen.

     

    




Detaljbilder av två scanningar i 100%:

  

Eftersom jag inte använt den här spädningen av Rodinal/R09 förut blir det svårt att uttala sig säkert om kornigheten. Det faktum att kornigheten även kan variera beroende på hur man scannar negativen gör det också svårt att uttala sig. Liksom att överexponering (en lätt sån har de här negativen) också påverkar kornigheten. Det behövs nog även en titt med focuskopet och negativet i förstoringsapparaten, samt en mörkrumskopia, för att kunna uttala sig bra.

Filmerna blev helt plana diret efter torkningen, en egenskap som även Fomas småbildsfilmer har. Något som skulle kunna tyda på att det KAN vara tjeckiska Foma som gör den här filmen? Har även hört att någon menade att det var Fomapan 400 som såldes som APX400 New? Jag ska prova att framkalla nästa APX400-film i R09 samma tider som jag kör Fomapan 400 i R09 1+50, så får jag nog ett ganska bra svar på den frågan. Men jag tvivlar lite grand efter det jag ser redan nu...

Jag tycker annars det ser ut att vara en väldigt fin 400-film som säkert kan tilltala många. Tror inte det spelar någon större roll vad man väljer, bara man kör in sig på en film och lär sig hur man ska handskas med den så brukar det mesta lösa sig. Personligen skulle jag nog utan vidare kunna tänka mig att använda den här APX400-filmen. Få se vad som händer när lagren börjar sina, och om man kan få garantier för att det är samma film som ligger i kasetten nästa gång?



Postat 2014-09-24 22:06 | Läst 5441 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Emaks betraktelser 85/En ny film fick slita kameran idag...

Åter lite bloggande efter sommaruppehållet, som dock bröts av några sommarbloggar i månadsskiftet juli-augusti.

En svartvit "klassiker" fick slita kameran idag. Agfa APX400 i ny tappning (New Emulsion) och med namnet Agfaphoto. Agfaphoto är ett nytt produktnamn som Lupus Imaging & Media i Tyskland använder under licens från Agfa Gevaert. Vem som tillverkar filmen är dock okänt, men den är gjord inom EU står det på paketen. Ska bli intressant att se resultatet. Kör ju annars mest med tjeckisk film från Foma i småbild numera.



Passade även på att ta samma motiv med mina två normaler, Summarit M 50mm/2,5 och Nickel Heliar 50mm/3,5 för att jämföra dom praktiskt. Tegelväggstestet var  annars tämligen lika för båda på samtliga bländare. Är nu mest intresserad av jämförelse i bokehn på stora bländareöppningar, där Heliaren (som är en äkta Heliar ) i en del bilder har utmärkt sig med ett märkligt abrupt skärpesläpp, påminnande om storformatsoptik. Filmen är ännu inte framkallad men bilder ska komma vad det lider.

//

Postat 2014-09-21 20:37 | Läst 2727 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera