EMAKS BETRAKTELSER

Nystart med bloggande på fotosidan från hösten 2013. Dessförinnan relativt inaktiv sedan våren 2012. Rensade då bort allt från mitt tidigare medlemskap som startade 2003. Här kommer fortsättningen. Men vänta dig inte dagliga blog-poster, det har jag inte tid med.

EMAKS BETRAKTELSER 161/Inglinge hög med det mystiska stenklotet

En ovanligt stor och unik gravhög finns i mina hemtrakter Värend. Inglingehög är också med sitt mystiska stenklot unik. http://www.fornguiden.se/download/inglinge_hog.pdf
Har alltid fascinerats av denna plats som varit tingsställe i Konga Härad fram till 1926. Häromkvällen provade jag min portabla blixt när ljuset i solnedgången var lämpligt, och fick några skapliga bilder.Satte blixten ganska mycket från sidorna, för att få fram reliefen i stenarna lite bättre, och försökte anpassa styrkan så att himlen i bakgrunden blev snyggt återgiven.

Mina planer är att ta bilder i liknande ljus på platsen, med en modell som ska gestalta Värends Blenda, vikingakvinnan som tillsammans med kvinnorna i bygden besegrade en hel dansk här med skönhet och list, medan deras män var på krigståg i Västergötland.
https://allmogen.org/blendasagnen-och-varendsratten/

Kvinnor i Värend fick som erkännande för detta bland annat lika arvsrätt som männen, samt senare rätt att resa till kyrkan på sin bröllopsdag klädda i full stridsutrusting, ledsagade av pukor och trummor (den sk Värendstrumman) som efter kristnandet av Sverige annars förbjöds då den ansågs ha hedniska krafter.

Jag såg utställningen med de första fotograferna på Moderna Muséet för några veckor sen, och fascinerades där av Julia Margreth Camerons porträttbilder från 1860-talet, där hon iscensatte tablåer med historiska ämnen. Och om någon är villig att ställa upp (eller har tips hur man kan hitta en lämplig modell) som Värends Blenda vid en sån här fotosession, så får ni gärna höra av er till mig och diskutera förutsättningar (bildrättigheter, publicering etc). Jag är öppen för förslag. Kläder och utrustning kan säkert ordnas via någon förening som sysslar med tidsenliga rollspel eller liknande.

Postat 2017-07-26 11:36 | Läst 1512 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

EMAKS BETRAKTELSER 160/Ny Profilbild

Håller på att lära mig ljussättning för porträtt och modellfoto. Har lite planer och idéer framöver, och då behöver man träna. Det gjorde jag idag i trädgården, med min nya blixt, som är en batteridriven, portabel studioblixt som kan användas "on location". Provade lite olika sätt att belysa och utnyttja det befintliga ljuset. Valde sen en av bilderna som jag tycker blev skaplig. Visserligen kraftigt beskärd men ändå.Här har jag fotat rakt i motljus mot en halvskuggad sol. Blixten slogs nästan rakt framifrån (lite snett från vänster) och ställd på två bländarsteg starkare än det befintliga ljuset, som mättes upp som infallande. Bilden är redigerad avseende ljus och kontrast. Bara en liten reflektor med diffusor på blixten. Jag tror att en softbox monterad över den kan ge något mjukare ljus.

Postat 2017-07-25 21:58 | Läst 1605 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Emaks betraktelser 159/Min digitala halva...

Som en del nog känner till så fotar jag även i färg, men då är det digitalt som gäller. Har en IPhone som funkar bra i skapligt ljus och som jag nu visar kvadratiska bilder från på mitt galleri i Skruv (se föregående bloggpost). Har precis sålt min gamla digitalkompakt Fuji X10 och ersatt den med en ny digital systemkamera X-T2, som jag har lite planer för framöver. Kul att ta bilder i färg också, men som sagt, då är det enbart heldigitalt som gäller. Ett par av de första bilderna jag tog med kameran i förra veckan är från Hammarbyhöjden.

Märker att man får justera inställningarna en del, t.ex är det lämpligt att minska brusreduceringen lite (för att fina detaljer ska framträda bättre) samt att ljusa upp skuggåtergivningen (vid 0-inställning blir de allt för mörka för normala förhållanden). Ja, man lär sig efterhand att hantera de här moderna verktygen med oändligt många inställningsmöjligheter. Skjuta i JPEG verkar fungera utmärkt med den här kameran, har läst att många tycker likadant. Högdageråtergivningen verkar superb även i JPEG, utan utfrätta partier och det gillar jag!

Postat 2017-07-18 11:30 | Läst 1549 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Emaks betraktelser 158 /Ny utställning på Fotogalleriet

Visar en ny utställning på mitt Galleri i Skruv: IPHONE SQUARES. Just nu är det stängt (v 28-31) annars öppet under ordinarie arbetstider vid JGA Emballage där galleriet ligger. Iphone Squares kommer att hänga hela hösten, åtminstone fram t.om november. VÄLKOMNA!

Postat 2017-07-18 10:31 | Läst 1551 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera