EMAKS BETRAKTELSER

Nystart med bloggande på fotosidan från hösten 2013. Dessförinnan relativt inaktiv sedan våren 2012. Rensade då bort allt från mitt tidigare medlemskap som startade 2003. Här kommer fortsättningen. Men vänta dig inte dagliga blog-poster, det har jag inte tid med.

EMAKS BETRAKTELSER 292/Svartvit söndag

Med lite toning i svärtan också, precis som jag brukar göra i mörkrummet. Lite mera struktur i några av bilderna beror på att ISO sattes upp i den mörka skogen. Blir som med småbild och och Tri-X ungefär. Undrar du varför det swirlar i bokehn så är det bara en rysk Helios som satt på kamerahuset. Närmare bestämt en Helios 77M-4 50mm/1,8. En Zeiss Biotar-formula som har just denna egenhet. En del Petzval-moddar sina Helios, som jag fattar det vänder man på frontlinsen och lägger i en 3d-utskriven distans för att det ska fungera.  Då blir swirlet extremt och man får en drömsk look i bilderna. Det kan se ganska speciellt ut och rätt utnyttjat kan det bli väldigt bra också.  Jag har en vanlig Helios 44-2 58mm/2 också och funderar att prova med den. Problemet lär bli att få en distansring i rätt tjocklek när man vänt på frontlinsen?

Som jag skrev i förra blogposten, är det 10 år sen jag började visa bilder på Fotogalleriet i Skruv. Och en jubileéumsutställning för att fira dett kommer visas under hösten och vintern. Vernissage lördagen den 20 oktober, alltså om tre veckor. Har du vägarna förbi så titta gärna in! Öppet 11.30-15.30 vernissage-helgens lördag och söndag. Därefter må-fre under ordinarie arbetstider vid JGA Emballage i Skruv, där fotogalleriet finns.
//

Postat 2018-09-30 21:13 | Läst 1886 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

EMAKS BETRAKTELSER 291/En av de sista...

Att ha en egen trädgård är inte alla förunnat. Hos oss är det hustrun som sköter det mesta, förutom gräsklippning och lite till som faller på min lott. Nu är vi inga trädgårdsfanatiker men det finns en del fint att plåta i alla fall. Luktärt t.ex, som blommar hela sommaren. Idag tog jag några bilder på en av de sista blommorna. Blåsten ställer till det, kanske inte för slutartiderna då, utan för det korta skärpedjupet som blir när man fotar på full glugg. Man får ta lite extra skott för att vara säker på att få en ruta där man lyckats få focus där man vill ha det.Det har blivit en del närbilder på full glugg sista veckorna, och  nu är en beställning på 12 printar från Crimson gjord. Kanske det kan bli några till innan det är dags för jubiléumsutställningen POST X ANNOS (Efter 10 År) på mitt Fotogalleri i Skruv. Ska välja ut de bästa av de här nytagna att visa då. Men det blir en hel del annat också. En varierad utställning med olika bildtyper kommer det bli, både vad gäller motiv och teknik. Har du vägarna förbi Sydöstra Småland fr.om vernissagen lördagen den 20. oktober och framåt så är du hjärtligt välkommen att titta in i på galleriet i Skruv. Öppet lördag och söndag vernissagehelgen samt därefter under ordinarie arbetstid vid JGA Emballage, där galleriet finns. Utställningen kommer att finnas för beskådande under hela hösten och vintern.
//

Postat 2018-09-29 21:42 | Läst 1679 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

EMAKS BETRAKTELSER 290/ Bokeh monsters!

Skaffade en gammal Primoplan 1,9/58mm red V från Meyer-Optik Görlitz. Blev så fascinerad av denna att jag även köpte en Primotar 3,5/135mm. Nu är även en Trioplan 2,8/50, en Primagon 4,5/35mm och en Telefogar 3,5/90mm på väg. Funderar även på att sälja av mina nya AF-gluggar från Fujifilm samt en del annat, för dessa gamla Görlitz-objektiv är riktiga bokeh monsters som jag tror jag kommer använda ganska mycket. Jag gillar den mjuka och krämiga karaktären som bildfilerna får. Det jag ser i den elektroniska sökaren och på bilderna, tilltalar mitt fotografiska seende. Vilket kanske inte överensstämmer med det som moderna objektivtillverkare med mera perfektionistiska mått, ser som tilltalande? Men vad spelar det för roll? Objektiven verkar fungera även på full glugg, men med kontrastrika motiv (i motljus) får man räkna med en del kromatiska färgfel. Fast det kan jag leva med. Här en bild som jag tog idag i trädgården när jag kom hem. Primotar 3,5/135 på full glugg. Inspirationen flödar och man bara njuter av det som man får ut från de här gamla konstruktionerna.//

Postat 2018-09-28 19:45 | Läst 1994 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

EMAKS BETRAKTELSER 289/Kall natt...

Termometern stod på -4 när jag kom ner till jobbet i morse efter en kall natt. När solen stigit så högt att den kunde vila sina strålar i det frostiga gräset, så tog jag helt enkelt en egenbeslutad paus i arbetet (givetvis kompenserad genom att jobba extra på ordinarie rast). Det gäller att ta bilderna innan solen smälter bort frosten, och det kan gå ganska fort i slutet av september.

Kameran är med på jobbet för det mesta och jag fick väl ett 20-tal bildfiler som man kan arbeta vidare med. Det gäller att träna med de här lite speciella objektiven från Meyer-Optik Görlitz för att lära sig hur de fungerar  med ljusreflektionerna och bokehn. Jag blir nog bara mer och mer förälskad i dom ju mer jag använder dom, det ska erkännas. Bilden nedan på hustrun tog jag dock inte idag utan i helgen. Primoplanen som jag använt är också en fin porträttoptik som det verkar. Bubblorna över huvudet kanske inte passar, men ville ändå visa hur det kan bli.


//
Postat 2018-09-25 21:34 | Läst 2038 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

EMAKS BETRAKTELSER 288/En av dagens bilder...

Jag brukar ha kameran med på jobbet, och ibland blir det en och annan bild. Idag blev det flera stycken och det här är en av dom.//

Postat 2018-09-24 23:57 | Läst 1662 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
1 2 3 ... 4 Nästa