EMAKS BETRAKTELSER

Nystart med bloggande på fotosidan från hösten 2013. Dessförinnan relativt inaktiv sedan våren 2012. Rensade då bort allt från mitt tidigare medlemskap som startade 2003. Här kommer fortsättningen. Men vänta dig inte dagliga blog-poster, det har jag inte tid med.

EMAKS BETRAKTELSER 318/ Julaftonskväll i Svedala...

Inte mycket folk ute vid 22-tiden på Julafton. En och annan bil passerade och någon som rastade sin hund. Annars var det ganska lugnt när jag med kameran fastskruvad på stativhuvudet gick ner mot centrum i hembyn för att ta några nattbilder. Det var ändå lite bakgrundsreflektion från molnen på kvällen så det kanske skulle fungera utan allt för stora kontraster? Exponeringstiderna blev upp mot minuten när jag bländade ner lite, så jag fick ställa kameran på B (eftersom A-läget "bara" medger exponering upp till 30 sek på min X-T2). Nu hade jag inte speedbostern/brännviddsförkortaren utan en vanlig adapter, så 1,8/80mm Pancolaren från Zeiss Jena DDR som satt på huset förvandlades till en 120mm ekvivalent glugg istället. Det blev några bilder och batterierna i kameran verkade inte förbrukas mera än som om det varit +20 istället för de 4-5 minusgrader det faktiskt var, trots att kameran satt på stativet i kylan minst två timmar och flera exponeringar med slutaren öppen upp till ett par minuter gjordes.Ganska kul med nattfoto när man kan använda de moderna redskapen och slippa det svåra med hur man ska exponera och framkalla filmen för att få ett optimalt resultat. Nu ser man mera direkt i den elektroniska sökaren hur slutresultatet kommer te sig. Och när det fungerar så pass bra som det ändå ser ut att göra även på mindre orter, där allmänljuset inte är så massivt och dominerande som i storstäder, då blir man inspirerad att ta mera nattbilder även på hemmaplan. Får bli mera experimenterande med detta nu när vintern lagt sitt mörker över Svedala tror jag :-).
//


Postat 2018-12-25 14:01 | Läst 2134 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

EMAKS BETRAKTELSER 317/Kvällsfoto i stan och på landet

Hämtade sonen i stan (Växjö) ikväll. Passade på att ta några kvällsbilder med Ultronen + Speedboostern. Första bilden från Kungsvägen, andra bilden på hemvägen från stan då vi passerade Strömbergshyttan, glasbruksbyn där jag växte upp. Den kinesiska manicken gör en kamera med APS-C sensor till en fullformatskamera när man använder optik för fullformat/24x36mm. Ett kort tele på 50mm blir alltså en motsvarande 35mm i APS-C. Här var det den gamla Zeiss-Ultronen från 1960-talet, med konkav frontlins, som fick bekänna färg igen. Inte lika bra antireflexbehandling som på Zeiss-gluggarna från 1970-talet och framåt, med den 6-skitiga T*. Här blir det mera flare (överstrålning) i den närmaste gatlyktan. Tror knappast det hade blivit det om jag använt en Planar T* 50mm istället?

De båda bilderna visar väl annars vad skillnaden mellan nattfoto i stan och nattfoto på landsbygden är. I stan har man en fin bakgrundsstrålning/reflektion av allmänljuset, som mjukar upp kontrasterna och som också inverkar mera när det är molnigt. Då reflekteras nämligen ljuset i molnen och himlen blir också betydligt ljusare än vad den blir när man fotar nattbilder i en liten by som Strömbergshyttan. Fast här var det fin allmän julbelysning ändå, vilken lättar upp det hela, samt att det tunna snötäcket också ger ett mjukare ljus.
Ha det fint!
//

Postat 2018-12-23 23:42 | Läst 2351 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

EMAKS BETRAKTELSER 303/Vägen hem...Jag brukar inte skriva titlar på bilder, men den här fick ända namnet "Vägen hem". Jag lägger in bilder från Lessebo i en grupp på facebook för just Lessebo ibland, och där fick jag den kommentaren på den här bilden "Vägen hem". Så slående och vackert, enkelt och poetiskt. För det är precis vad det är för mig och många andra i Lessebo som bor i "stadsdelen" Djurhult. Så här ser det ut vid den här årstiden när man är på väg hem efter jobbet, festen, kvällskursen, eller vad det nu kan vara. En bild ur den vardagliga och grå verkligheten i en by i sydöstra Småland...

Postat 2018-11-08 22:58 | Läst 1576 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

EMAKS BETRAKTELSER 302/Funkar fint efter 60 år...

Ja Trioplanens grundkonstruktion är ju ännu äldre än så, Harold Dennis Taylors Cooke-Triplet lanserades redan 1893. Meyer-Optik Görlitz Trioplan kom sedan 1916 och Trioplan 2,9/50mm för småbildskameror 24x36 kom under de sista åren av 1950-talet om jag läst historien rätt? Vid samma tid såg deras Telefogar 3,5/90mm dagens ljus, vilken ju är en förenklad Sonnar-konstruktion. Meyer-Optik Görlitz hamnade efter WW2 i den ryska intressesfären av Tyskland och kring 1970 införlivades företaget med östtyska Pentacon-koncernen, varvid de flesta optikkonstruktioners namn försvann och ersattes med nya namn. Trots att både Trioplanen och Telefogaren är 60 år gamla så funkar dom fint att använda.


Vildparken på Öster i Växjö. Telefogar 3,5/90mm.

Sonen och jag tog en promenad (efter dagens motions-träning) från Öster ner till Växjösjön där en superb lördagsmiddag spisades på restaurang 4 Krogar. Blev tillfälle att ta en del bilder på vägen också, samt några efter maten då solen gått ner. Med de fina kameror som tillverkas idag behöver man heller inte bekymra sig så mycket för att ljuset inte ska räcka till. Bara att skruva upp ISO-ratten några steg och fortsätta knäppa utan stativ.


Växjösjön. Trioplan 2,9/50mm.

Växjö är egentligen en ganska vacker stad, trots rivningshysterin på 1960-talet. Det finns många fina små inkilade naturparker och trädgårdsparker. Och Växjösjön samt sjön Trummen vid Teleborg ligger centralt och bjuder på fina miljöer som kan bli fina motiv för den som är intresserad av att fånga dom med sin kamera. Det är ingen slump att vårt stolta hockeylag Växjö Lakers heter just Lakers. Växjösjön ligger i princip mitt i centrum, och bara nån halvkilometer sydostöver ligger Trummen. Ytterligare nån kilometer åt sydväst ligger Bergundasjöarna och några kilometer norrut finns den stora Helgasjön med Kronobergs slottsruin. Hoppas kunna ta lite bilder i Växjö framöver, för jag besöker stan rätt ofta då sonen bor där och vi motionerar en gång i veckan tillsammans. Idag blev det en extra tur ner mot centrum för att äta en bit och tillfälle till lite snabbfotande.
//

Postat 2018-11-03 22:31 | Läst 1675 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

EMAKS BETRAKTELSER 264/Blood Moon


Lessebo - Friday, July 27th, 22.30.

Postat 2018-07-27 23:16 | Läst 2045 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera
1 2 Nästa