EMAKS BETRAKTELSER

Nystart med bloggande på fotosidan från hösten 2013. Dessförinnan relativt inaktiv sedan våren 2012. Rensade då bort allt från mitt tidigare medlemskap som startade 2003. Här kommer fortsättningen. Men vänta dig inte dagliga blog-poster, det har jag inte tid med.

EMAKS BETRAKTELSER 673/Visst är det något speciellt med analogt foto även i färg.

Första 120-rullen diapositiv på nästan 40 år hämtad idag på Ernstson Foto i Växjö. En Ektachrome 100 som Kodak återupptog tillverkningen av för några år sen, efter att den varit borta ett tag innan dess. Ett par rutor från filmen här, som jag digitaliserat med sonen Antons geniala 3D-utskrivna anordning för avfotografering på ljusbord med digitalkamera och macro-optik. Visst är det något speciellt med analogt foto även i färg. Har annars bara tagit de färgbilder jag gör med digitalkamera tidigare. Men det här ger mersmak. Så nu ska de fyra återstående Ektachrome-rullarna exponeras också är det tänkt.





Bilderna här är från det jag håller på med nu. Jag har tagit bilder av detta med småbild i svartvitt nu i vår, och håller på för fullt att ta fram silvergelatinkopior i fiber av dom negativen. Det kommer bli något 50-tal bilder i slutändan som det ser ut. Men här var det alltså min Pentax 67 som fick bli redskap, tillsammans med en rulle Ektachrome 100. Den första bilden är lite beskärd men den sista är i princip som diapositivet blev utan beskärningar.
//

Postat 2022-04-28 20:57 | Läst 612 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

EMAKS BETRAKTELSER 672/Hälsning från Öland i april.

Sticker emellan med lite blomster från Öland. En svartvit HP5+ i mellanformat gick också åt för andra bildtyper. Men här är det vårfloran fotad med mobilen. Backsippor vid Stora Frö och blåsippor, vitsippor, gulsippor och vårradonis vid Albrunna Lund. Lunden vid Stora Vickleby givetvis också, men där blev det bara svartvitt som väntar på framkallning. Den traditionella turen till ön i månadsskiftet april-maj avklarad.









//

Postat 2022-04-24 00:18 | Läst 590 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

EMAKS BETRAKTELSER 671/Från en serie...

Den sista jag visar från den här serien. Det kan nog bli ett 30-tal bilder till slut. Fotograferade på samma ställe, ett litet område ca 100x100m. Jag ska dit en gång till, har inte betat av allt ännu. Så någon film till blir det nog, utöver de fyra jag redan tagit. Två filmer av dom är genomgångna och de jag valt från dom är färdigkopierade. Det som sedan blir tillräckligt bra kan nog hamna på Fotogalleriet till hösten, då jag öppnar upp portarna igen. Mer om detta senare.



//

Postat 2022-04-18 13:04 | Läst 533 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

EMAKS BETRAKTELSER 670/På slak lina, eller att ta det som bjuds…





Som jag skrev i en tidigare bloggpost så balanserar man mera på slak lina när man inte har några formmässiga variationsmöjligheter att svänga sig med, typ hålkameror, toycams, optik med speciella egenskaper, märkliga skärpesläpp återgivning etc. Eller för den skull lithkopiering i mörkrummet, eller de enorma verktygen i ett digitalt bildprogram mm. Bara Straight Photography i färg eller svartvitt, utan överdrifter eller konstlade tillägg/uttrycksformer. Då blir det mera det enkla fotografiet som får tala, utan åthävor i  det tekniska uttrycket. Man får ta det som bjuds kanske man kan säga, och då får man lita helt på den känsla för bild och komposition som man utvecklat under alla år man hållit på med det här. Inga genvägar som drar uppmärksamhet från bildens innehåll/komposition till förmån för något spektakulärt. Man får helt lita till sin förmåga att se och komponera.

Bilden här är vanlig rak svartvit silvergelatin från mörkrummet, gjord  igår kväll. Och nummer 33 i ordningen för 2022. Kopierad till normal kontrast. Idag fortsätter det manuella arbetet med resten av de filmer jag fotograferat under de senaste dagarna och veckorna. Det hinns varken med glasbruksutställningar eller andra konstrundor, vilka det finns en uppsjö att välja mellan i påsktider. Jag står över sånt den här gången och får ta det när det egna bildmakeriet ligger lite på sparlåga istället.

//

Postat 2022-04-17 08:13 | Läst 817 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

EMAKS BETRAKTELSER 669/Det rullar på i bildmakarens mörkrum...

Ett par bilder till som nyligen kommit till. Förutom dessa nytagna från ett par tidigare framkallade filmer som jag jobbar med, hänger ytterligare två filmer med liknande kompositioner, på tork i duschrummet. Tagna under några timmar idag på förmiddagen. Småbildsfilm Orwo UN54+ och fotograferade med Zeiss Jenas Pancolar 1,8/50mm på en av mina Praktica M42-kameror. Jag har väl några rutor 24x36 kvar från dom första filmerna att kopiera, innan jag ger mig på dessa två nytagna filmer.  Är dom bara skarpa så ska det nog kunna bli något 15-tal bilder till att maka fram i dunkelkammaren.



Pancolaren är perfekt för dessa närstudier. Man kommer riktigt nära med 35cm närgräns. De flesta andra normaler ligger kring 0,6m. Även Jenas vidvinklar har lite bättre närgräns än andra. Dom blir nästan som lite macro. De två filmerna dessa bilder kommer från och även dagens två filmer, har jag tagit på ett litet område på bara 100x100m här hemma i byn. Har funderat på det tidigare men det har inte blivit av förrän nu att jag gett mig i kast med det. Först fick jag fråga ägaren av företaget att det var ok att ta bilder där, och det var inga som helst problem. Jag tycker man ska vara på rätt sida lagen när man går in på privat mark. Annars är det lätt att bli misstänkliggjord för både det ena och det andra om man går omkring med en kamera och letar bildkompositioner.



//

Postat 2022-04-15 18:48 | Läst 800 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
1 2 3 Nästa