EMAKS BETRAKTELSER

Nystart med bloggande på fotosidan från hösten 2013. Dessförinnan relativt inaktiv sedan våren 2012. Rensade då bort allt från mitt tidigare medlemskap som startade 2003. Här kommer fortsättningen. Men vänta dig inte dagliga blog-poster, det har jag inte tid med.

EMAKS BETRAKTELSER 322/Fotosession i trädgården...

Ibland kommer jag inte längre än utanför dörren med kameran. Det var tänkt att jag skulle gå en sväng på byn idag, men disdroppande lätt duggregn satte stopp för det. Jag kom inte längre än till trädgården. Fast bilder blev det i alla fall. Och det är det viktigaste. Även om kamerahistoria också kan vara kul, så är det ändå bildmakeri som fotografi går ut på.Det var lite frost/snö kvar i vegetationen, även om disduggandet smält bort en del. Det får man givetvis försöka utnyttja som bildelement när man komponerar.

Sen brukar vi alltid låta frökapslar och ställningar sitta kvar, och inte rensa bort för mycket på hösten. Detta för att småfåglarna ska ha lite mat under vintern. Vi matar ju inte fåglarna längre, det drar bara till sig möss. Sen vi slutade med det har vi faktiskt inte haft några möss på vinden eller i garaget. Jag kommer ihåg när man hittade mössbona, fulla med fågelfrön.Sen hittar man ju även en del annat i trädgården under hösten och vintern, som kan bli bilder. Jag brukar säga att bara man ger sig tid och inte stressar iväg utan stannar på en liten plätt och slår sig till ro, så brukar bilderna efter ett tag komma till en av sig själva. Faktiskt är det ofta så för mig. Och det fungerar i princip överallt.

//


Postat 2019-01-13 19:54 | Läst 2243 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

EMAKS BETRAKTELSER 315/15.00 2018 12 18Fick några minuter över vid 3-rasten idag. Eftermiddagsljuset gav lite färg när solen gick ner. Meyer-favoriten Primoplan 1,9/58mm med macro-adapter på  kamerahuset, ger härlig oskärpebokeh. Just denna gluggen tillhör dom som det nyligen konkursdrabbade "nya" Meyer-bolaget nytillverkade under de sista två åren. Nu läste jag nånstans att en annan aktör ska fortsätta tillverka Meyer Trioplan 2,8/100mm i alla fall. Vi får se hur det går med de andra godbitarna? Men de gamla fungerar fortfarande fint.
//

Postat 2018-12-18 22:39 | Läst 2416 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

EMAKS BETRAKTELSER 309/En glasgubbe...

Jag köpte en ljusslinga för 59 kr på Rusta idag. Är det Black Friday så är det.  Givetvis var den tänkt att användas för fotografering. Här blev det en bakgrund och enda ljuskällan vid glasfoto. Hittade tyvärr ingen slinga med vit sladd, men kanske det svarta i bokehn inte stör så mycket ändå? Gubben är en unik figur ur en serie komponerad av Gunnar Nylund under hans tid vid Strömbergshyttans glasbruk, och om jag kommer ihåg rätt från mina båda föräldrar så togs dom fram inför en av disponentparets döttrars bröllop vid slutet av 1960-talet. Även optiken jag använt är tidsenlig (från slutet av 1960-talet).//

Postat 2018-11-23 23:13 | Läst 3081 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

EMAKS BETRAKTELSER 308/Synaps...Kommer ihåg att vi läste om synapser  i skolans biologi (eller var det psykologi). Kom att tänka på det först efter att jag tagit bilden, men insåg att det skulle kunna vara en association man får när man ser den. Jag googlade lite...

Här står individer som förlorat kontakten med verkligheten genom ett brott på någon synaps eller brist på signalämnen.

Varenda synaps från huvudet till tårna förmedlade nu det fruktansvärda budskap som bara en varelse som maktlöst har burits fram på en kraftig jordbävning kan förstå.

Som om min kropp har lagrat dig och applicerat dig kring varje synaps i hjärnan.
//

Postat 2018-11-17 11:52 | Läst 2045 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

EMAKS BETRAKTELSER 301/Så var 300-strecket passerat...

Nystartade på fotosidan med bloggande hösten 2013. Nu har det gått ytterligare 5 år och 300 bloggposter har kommit ut. Det blir lite mer än en per vecka i snitt, och där tycker jag det är lagom att hålla sig. Att producera intressant material med bilder som håller, är nog så svårt, varför jag inte tänker ändra på den takten i bloggandet. Det blir väl ungefär likadant fortsättningsvis. Periodvis kan det komma lite tätare och ibland lite glesare.

För mig är det bilderna som intresserar mig mest. Kameror, optik och teknik är visserligen nödvändiga för att få fram bilderna, men bilden står alltid för sig själv. Jag fotograferar inte för att illustrera något annat, jag fotograferar för att göra en bild som kan tala för sig själv med sitt eget språk. Känsla, upplevelse, komposition, estetik, presentation, ja bildens inneboende element är alla delar i detta språk som är så svårt att behärska. Ingen text i världen kan ersätta bildspråket.

Idag blev det en promenix i skogen och kameran var med som vanligt. När jag ser något som kan bli intressant på bild så försöker jag fånga det på mitt sätt. Ibland ser man inte bilden förrän man tittar i kamerans sökare/skärm, och det är något som fascinerar mig. Kameran kan se sånt som vårt öga inte har förmågan att se. Och med en del äldre optik kan väldigt spektakulära fenomen uppträda. Magiska saker kan träda fram inför fotografens nyfiket betraktande ögon...


//

Postat 2018-10-28 19:54 | Läst 2368 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
1 2 3 ... 4 Nästa