EMAKS BETRAKTELSER

Nystart med bloggande på fotosidan från hösten 2013. Dessförinnan relativt inaktiv sedan våren 2012. Rensade då bort allt från mitt tidigare medlemskap som startade 2003. Här kommer fortsättningen. Men vänta dig inte dagliga blog-poster, det har jag inte tid med.

EMAKS BETRAKTELSER 595/Ett avfotograferat negativ.

En bild från Öland.

Postat 2021-05-08 20:25 | Läst 791 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

EMAKS BETRAKTELSER 594/Vårutflykten till Öland avklarad.

Måndasskiftet april/maj gör vi en utflykt till Öland och går och andas in den friska havsluften. Att havet kyler Öland på våren det märkte man av. Här hemma i Lessebo var det klart varmare än när vi klev ur bilen vid lövskogen i Stora Vickleby. På hösten är det tvärtom, då värmer havet Öland. En bild på min äkta hälft blev det vid vårt "bullträd". Inget märkvärdigt men det är kul att se hur Biometaren på 120mm och ljusstyrka 2,8 får det man ställt focus på vid stora bländaöppningar att poppa ut och frilägger det mot bakgrunden. Här var det ändå bl 4 (tiderna räckte inte till för 2,8 med HP5plus). Full glugg hade gjort effekten ännu mera tydlig. Det är det avfotade negativet jag visar här.



Efter Vickleby blir det Albrunna och lunden samt en tur på alvaret. Bilden här är en scanning av mörkrumskopian som jag tycker blev ganska skaplig. Jag har några bilder till fråm Ölandsturen i Valborgshelgen, men det får räcka med att visa dom här två nu. Även den fotograferad med Biometar 120mm/2,8 och Pentacon Six TL laddad med HP5plus. Den är kopierad på Fomabrom Variant 112 papper i stl 20,5x20,5cm men jag ska även göra den i stl 27x27cm senare är det tänkt. Som synes ganska stor skillnad på det digitaliserade negativet och den digitaliserade kopian. Tonen i första bilden är den som blev efter inverteringen till positiv, bara lite tillbakahållen. Kontrast och liknande har jag fixat till i Ps Elements. Den scannade kopian är precis som originalet. Mycket mjukare och finare toner blir det när man slutför bilderna analogt i mörkrummet, istället för att  göra dom digitalt med datorprogram. Så upplever jag det. Men det går ju också att fixa till sånt precis som man vill ha det i datorn. Men jag upplever ändå att det blir ganska vasst och distinkt när man jobbar digitalt med bilderna, i jämförelse med mörkrummet. Upplevde samma skillnad när jag såg Petersens bilder i Hishult. Mörkrumskopiorna var mycket mjukare och behagligare i kontrasten än hans digitalt redigerade bilder.



Postat 2021-05-04 15:50 | Läst 938 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

EMAKS BETRAKTELSER 593/Utökat sökområde - Stora Sjö.

Bildsökandet fortgår och denna veckan har jag letat mig in i vildmarken vid Stora Sjö. Silvergelatin från mörkrummet i kvadratiskt format 20,5 x 20,5 cm. Jag gör inte så stora bilder. Sällan eller aldrig större än på papper 30x40cm. Jag tycker det räcker. Håller inte bilderna i mindre format så håller dom inte som stora kopior heller.









Postat 2021-05-01 19:35 | Läst 911 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera