EMAKS BETRAKTELSER

Nystart med bloggande på fotosidan från hösten 2013. Dessförinnan relativt inaktiv sedan våren 2012. Rensade då bort allt från mitt tidigare medlemskap som startade 2003. Här kommer fortsättningen. Men vänta dig inte dagliga blog-poster, det har jag inte tid med.

EMAKS BETRAKTELSER 318/ Julaftonskväll i Svedala...

Inte mycket folk ute vid 22-tiden på Julafton. En och annan bil passerade och någon som rastade sin hund. Annars var det ganska lugnt när jag med kameran fastskruvad på stativhuvudet gick ner mot centrum i hembyn för att ta några nattbilder. Det var ändå lite bakgrundsreflektion från molnen på kvällen så det kanske skulle fungera utan allt för stora kontraster? Exponeringstiderna blev upp mot minuten när jag bländade ner lite, så jag fick ställa kameran på B (eftersom A-läget "bara" medger exponering upp till 30 sek på min X-T2). Nu hade jag inte speedbostern/brännviddsförkortaren utan en vanlig adapter, så 1,8/80mm Pancolaren från Zeiss Jena DDR som satt på huset förvandlades till en 120mm ekvivalent glugg istället. Det blev några bilder och batterierna i kameran verkade inte förbrukas mera än som om det varit +20 istället för de 4-5 minusgrader det faktiskt var, trots att kameran satt på stativet i kylan minst två timmar och flera exponeringar med slutaren öppen upp till ett par minuter gjordes.Ganska kul med nattfoto när man kan använda de moderna redskapen och slippa det svåra med hur man ska exponera och framkalla filmen för att få ett optimalt resultat. Nu ser man mera direkt i den elektroniska sökaren hur slutresultatet kommer te sig. Och när det fungerar så pass bra som det ändå ser ut att göra även på mindre orter, där allmänljuset inte är så massivt och dominerande som i storstäder, då blir man inspirerad att ta mera nattbilder även på hemmaplan. Får bli mera experimenterande med detta nu när vintern lagt sitt mörker över Svedala tror jag :-).
//


Postat 2018-12-25 14:01 | Läst 2118 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

EMAKS BETRAKTELSER 317/Kvällsfoto i stan och på landet

Hämtade sonen i stan (Växjö) ikväll. Passade på att ta några kvällsbilder med Ultronen + Speedboostern. Första bilden från Kungsvägen, andra bilden på hemvägen från stan då vi passerade Strömbergshyttan, glasbruksbyn där jag växte upp. Den kinesiska manicken gör en kamera med APS-C sensor till en fullformatskamera när man använder optik för fullformat/24x36mm. Ett kort tele på 50mm blir alltså en motsvarande 35mm i APS-C. Här var det den gamla Zeiss-Ultronen från 1960-talet, med konkav frontlins, som fick bekänna färg igen. Inte lika bra antireflexbehandling som på Zeiss-gluggarna från 1970-talet och framåt, med den 6-skitiga T*. Här blir det mera flare (överstrålning) i den närmaste gatlyktan. Tror knappast det hade blivit det om jag använt en Planar T* 50mm istället?

De båda bilderna visar väl annars vad skillnaden mellan nattfoto i stan och nattfoto på landsbygden är. I stan har man en fin bakgrundsstrålning/reflektion av allmänljuset, som mjukar upp kontrasterna och som också inverkar mera när det är molnigt. Då reflekteras nämligen ljuset i molnen och himlen blir också betydligt ljusare än vad den blir när man fotar nattbilder i en liten by som Strömbergshyttan. Fast här var det fin allmän julbelysning ändå, vilken lättar upp det hela, samt att det tunna snötäcket också ger ett mjukare ljus.
Ha det fint!
//

Postat 2018-12-23 23:42 | Läst 2336 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

EMAKS BETRAKTELSER 316/Tomtar och stativ...

Jag får väl instämma i julbloggandet med åtminstone en julbild. Den andra bilden på mitt egentillverkade stativ (förutom stativhuvudet). Bilderna tog jag mest för att testa min "superoptik" Carl Zeiss Ultron 1,8/50mm tillsammans med den kinesiska brännviddsförkortaren/speedboostern Zhongyi Lens Turbo II, som ju används istället för en vanlig adapter på kameror med APS-C sensorstorlek för att få full brännvidd utan croopfaktor 1,5 när optik för ff/24x36mm används. Jag körde på full glugg och det verkar fungera fint även med denna västtyska Zeiss/Voigtländerkonstruktion. Som jag kunnat konstatera tidigare vinjetterar det inte speciellt mycket med speedboostern. Däremot får man stå ut med att det blir lite kuddformig distorsion. Skärpan på full glugg verkar klara sig bra även längre ut åt kanterna med Ultronen, och tomen ser ut att ha det gött när han vilar inför morgondagen.
Ha en fin Julhelg!

//

Postat 2018-12-22 22:59 | Läst 1551 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

EMAKS BETRAKTELSER 315/15.00 2018 12 18Fick några minuter över vid 3-rasten idag. Eftermiddagsljuset gav lite färg när solen gick ner. Meyer-favoriten Primoplan 1,9/58mm med macro-adapter på  kamerahuset, ger härlig oskärpebokeh. Just denna gluggen tillhör dom som det nyligen konkursdrabbade "nya" Meyer-bolaget nytillverkade under de sista två åren. Nu läste jag nånstans att en annan aktör ska fortsätta tillverka Meyer Trioplan 2,8/100mm i alla fall. Vi får se hur det går med de andra godbitarna? Men de gamla fungerar fortfarande fint.
//

Postat 2018-12-18 22:39 | Läst 2475 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

EMAKS BETRAKTELSER 314/ Brännviddsförkortare som även "speedar" upp ljusstyrkan.

När man som jag ofta använder gammal optik på en kamera som X-T2, vilken har en sensor i stl APS-C, så får man en förlängningsfaktor på 1,5. En normaloptik 50-55mm i ff 24x36,  blir då i praktiken motsvarande en kort tele kring 75-80mm. Nu har det dock kommit adaptrar som gör att brännvidden förkortas och samtidigt får man ett stegs snabbare ljusstyrka. Om skärpedjupet också förkortas till det som blir vid ett bländarsteg ljusstarkare är väl dock tveksamt, kanske nån här har svar? Den Speed Booster jag använt är en kinesisk Zhong Yi Lens Turbo II och den verkar fungera riktigt bra ihop med flera av mina gamla M42-objektiv.Jag har i veckan provat den på en högpresterande Zeiss Jena Pancolar 1,8/80mm med väldigt bra och fullt godkänt resultat även fullt öppen och i kanterna. Idag var det en annan fin glugg som fick sitta på speedboostern under shoppingturen i stan, Meyer-Optik Görlitz Primoplan 1,9/58mm.  Nu får jag alltså ut full brännvidd 58 mm, istället för den 85mm som den annars skulle motsvara med T2:ans sensor i stl APS-C. Samtidigt förbättras ljusstyrka ett steg. Bilderna här är väl inte direkt några mästerverk att skryta med, men jag tycker de visar att det här med en speed booster kanske ändå inte är så dumt ändå om man vill få ut den brännvidd som anges på optiken, när man inte kör fullformat? Båda bilderna är tagna på full öppning och med 1600 ISO, den sista svartvita är lite mera redigerad vad gäller kontrast och ljus. Vid nedbländning förbättras resultatet (som vanligt) men jag tycker inte att full glugg skäms för sig alls. Som synes verkar den inte direkt  vinjettera speciellt mycket heller.

Edit: Lägger in en mindre redigerad bild färg av den sista också.


//

Postat 2018-12-15 23:39 | Läst 3039 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
1 2 Nästa