EMAKS BETRAKTELSER

Nystart med bloggande på fotosidan från hösten 2013. Dessförinnan relativt inaktiv sedan våren 2012. Rensade då bort allt från mitt tidigare medlemskap som startade 2003. Här kommer fortsättningen. Men vänta dig inte dagliga blog-poster, det har jag inte tid med.

Emaks betraktelser 108/SUPERSTARS - Utställningspremiär 24-26/4!

Utställningen SUPERSTARS börjar ta form. Premiär under glasbrukshelgen 24/4-26/4 (Glasrikets visar upp sig sista helgen i april varje år). Har du vägarna förbi så sväng in till Skruv och ta chansen att se utställningen då. Även glasbruket håller öppet. Annars är galleriet öppet vardagar fram till hösten under arbetstid, vid JGA Emballage på Parkvägen 2 i Skruv.De som avporträtteras är Greta Garbo/Ramon Novarro, Helan och Halvan, Ingrid Bergman, Anita Ekberg, Cher, Tom Jones, Priscilla Presley, Diana Ross, Jermaine Jackson, Richard Burton, George Clooney, Johnny Cash, Tori Spelling, Courtney Gibbs, Joan Collins, Patrick Duffy, Sammy Davis Jr och Twiggy (tror jag fick med alla där). Huvuddelen av bilderna är fotograferade av den kände fashionfotografen Harry Langdon Jr. Jag har köpt in negativen inklusive fullständig copyright och även kontaktat fotografen för att undersöka om det var ok att göra en utställning med bilderna. Detta hade iofs inte behövts, men jag ville även kolla att allt var i sin ordning vad gäller övertagandet av copyrighten för bilderna (Harry Langdon är nu facebookvän med mig). Bilderna från de äldre negativen har jag också förvissat mig om ska vara ok att visa. Antingen har fotografen avlidit för mer än 70 år sedan, eller så är fotografen okänd och upphovsrättstiden från fotograferings/publiceringsåret gått ut. I något fall kontaktade jag filmbolaget. Och om amerikansk upphovsrättslag ska gälla (vilket jag fått en del uppgifter om) är det heller inga problem.

De flesta bilder är lith-printar i olika utföranden, men några har jag även kopierat traditionellt. De stora och äldre negativen i stl 20x25cm kontaktkopierade jag, och jag har sedan scannat in kopiorna som som i digital form skickats till labb för utskrift i större storlekar på Hanemühle Photo Rag lump-papper. Betydligt dyrare än att göra printarna i mörkrummet själv, men enda möjligheten för mig att få upp dom i storlek eftersom min förstoringsapparat "bara" tar negativ upp till 13x17cm.

Nils/

Postat 2015-03-22 19:44 | Läst 1853 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Emaks betraktelser 107/Landskap har alltid fascinerat.

Inspirerande film med Michael Jackson:Jag har själv alltid varit fascinerad av landskapsfotografi. Den här typen av bilder passar fint att fotografera med mellanformatskameror typ Hasselblad 6x6, Pentax 67 med flera. De är så smidiga att man lätt kan hantera dom handhållet när ljuset inte är allt för dåligt. Personligen tycker jag mellanformatet räcker mer än väl eftersom jag sällan förstorar större än på 12x16" (30,5 x 40,6 cm) papper i mörkrummet. Någon enstaka gång använder jag 40x50 eller 50x60 cm men även då tycker jag 120-filmen hänger med bra. Använder mest Plus-X 120 sedan tidigt 1980-tal. På den tiden Plus-X 120 prof. (utan den grå basen) fanns, körde jag med den. Tyckte den gav bättre kopior än den vanliga, men nu finns ingen av dom kvar. Kodak slutade tillverka Plus-X häromåret och då köpte jag ett lager och lade i frysen.

Ett fotopapper som passar bra för den här typen av bilder med rikt graderade toner är Fomabrom Variant 123 som jag tycker är det bästa variabla papperet jag provat. Men det finns ju även en del annat att välja på som fungerar bra det också. Sen vill man ibland ha fram annat än största möjliga svärta och tongradering, eller bästa högdagerteckning. Pappersbasens ton eller ytans struktur kan då vara av större vikt än det andra, vilket gör att man kan göra helt andra val.


Slottskogen, Borgholm - 2011.
Pentax 67 + 55mm.
Plus-X 120, Rodinal 1+25.
Scannad kopia från 24x30 papper.
Pappersframkallare: Moersch SE4 Neutral.
Fomabrom Variant 111, ingen toning.

Nu när vårljuset börjar komma återkommer inspirationen att fotografera. Det har annars inte varit så mycket bevänt med det den här vintern. Har istället tillbringat desto mera tid i mörkrummet för att färdigställa bilder för kommande utställningar. Men nu är det snart dags att hänga t.ex Schwarzenegger (Pentax 67) runt halsen och ge sig ut.

Postat 2015-03-01 20:21 | Läst 2133 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera