EMAKS BETRAKTELSER

Nystart med bloggande på fotosidan från hösten 2013. Dessförinnan relativt inaktiv sedan våren 2012. Rensade då bort allt från mitt tidigare medlemskap som startade 2003. Här kommer fortsättningen. Men vänta dig inte dagliga blog-poster, det har jag inte tid med.

EMAKS BETRAKTELSER 194/Min närmaste arbetskamrat...

Ja avståndsmässigt i alla fall. Vi kör varsin maskin bredvid varandra. Ville kör plattsågen och jag regelpallmaskinen. Själv har jag hjälp av en robot som plockar, lägger pallar till försänkning och staplar. Och datorer styr allt, fast en del manuell mekanisk omställning blir det ändå. Och mata maskinerna med plattor, brädor och reglar, det sker manuellt. Liksom bandning och utkörning. Så visst är det ett fysiskt jobb  man har, men lite enformigt ibland.Industrijobb finns fortfarande i Sverige. Hörde på nyheterna förra veckan förresten , att Sverige är det enda landet i Europa där antalet anställda nu ökar inom industrin. Trenden verkar ha vänt och det är positivt för Sverige. Allt går inte åt helvete, som man kan tro när man läser allt som delas och sprids på sociala medier.X-T2 med Mitakon Speedmaster 35mm/0.95 och bländarringen fixerad på 0.95 med tejp.
Acros settings i kameran på 800 ASA och lite efterjustering av ljus/kontrast/ton i ps.

//

Postat 2017-10-30 18:49 | Läst 2409 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Emaks betraktelser 193/Remus Bo Wilson, vem är det?

Jo, en konstnärskollega till min bror. Remus hade sista dagen för sin utställning på Bergdala Konstgalleri idag. Fick träffa konstnären själv då han var på plats. Remus och Åke, som min bror heter, är väldigt goda vänner och inspireras mycket av varandra. De möttes för en hiskelig massa år sedan på en soptipp av alla ställen. När de stod och drog i var sin ände av samma pryl som de båda ville lägga beslag på. Vem som fick den vet jag inte, men de kände inte alls varandra då och visste inte att de var konstnärer. De har varit nära vänner sedan dess. Kanske var det en slump eller kanske var det meningen att de skulle träffas? Ibland undrar man om inte någon övermänsklig kraft för människor som är på samma våglängd samman, som om det var förutbestämt att det skulle hända...


X-T2 + Mitakon Speedmaster 35mm/0.95, fixerad med tejp på 0.95.
Acros settings samt lite efterjustering av ljus/kontrast med pålagd ton.

//

Postat 2017-10-29 17:51 | Läst 2212 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

EMAKS BETRAKTELSER 192/Fastnade i trädgården!

Hade bestämt att ta en tur med cykeln nu på eftermiddagen, som omväxling till datorarbetet med ett par bildserier, och när solen tittade fram lite grand mellan molntussarna. Men jag kom aldrig så långt. Det blev en tur i trädgården istället. 35mm Speedmaster på kamerahuset, och fasttejpad bländarring. Den är nämligen anpassad för filmning med klicklösa bländarstopp, så vill man använda full glugg 0.95 hela tiden är det säkrast att tejpa den. Risk att den flyttar sig när man focuserar annars. Ja manuell focusering är det också, men som jag upplever det fungerar det bra att ställa skärpan på 0.95 full glugg. Svartvit Acros inställd i kameran, men det blev inte mycket korn när man var tvungen att ställa ASA ganska lågt för att inte få snabbare tider än 1/8000 sek. Snyggt filmlikt korn med Acros blir det annars på 3200-6400 ASA.

           Mitakon Speedmaster 0.95/35mm är ju en extrem optik. Ofta brukat de ge ganska låg kontrast och luddigt resultat på full glugg, men jag tycker denna är både skarp och ger bra kontrast på 0.95. Vinjetterar dock lite men tycker inte det stör. Bilderna har efterredigerats vad gäller kontrast/ljus och som ni ser har jag även lagt på en varm ton med hjälp av fotofilter i ps. Ska bli kul prova den vid fotografering av personer och porträtt framöver. Ha en fortsatt fin weekend!

//

Postat 2017-10-28 18:45 | Läst 2133 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

EMAKS BETRAKTELSER 191/Kunde inte låta bli...

Kunde inte låta bli att ta några högst ovetenskapliga testrutor med den kinesiska 35mm Speedmaster-optiken. På full glugg bl 0.95 är den helt skarp i mitten men skärpan faller sen en del mot kanter och hörn. Kontrasten är dock bra redan här.  Sen vet man ju att skärpan i de flesta fall inte är avgörande, utan det mesta hänger på fotografen, så det här skärpedrillandet hit och dit, och detaljstuderandet i 100% croop, ska man nog inte lägga allt för stor vikt vid. Utsnitten är från filer på 6000 x 4000 pixels som motsvarar bildbredd på 170cm. I mera normala betraktningsstorlekar betyder såna här skillnader mindre.

Mitakon Speedmaster hörn 0.95Mitakon Speedmaster hörn 4.0


Fujifilm XF 18-55 hörn 4.0Tog några höstbilder med Mitakon 35:an på väg hem från jobbet idag. Bländare 4 och 5.6 inställd tror jag? Funkar ju fint som en vanlig normal också, även om jag personligen säkert kommer tejpa fast den klicklösa bländarringen på 0.95. Blir nog mest speciella bilder där kort skärpedjup och snyggt skärpesläpp eftersträvas för min del med denna.//

Postat 2017-10-27 18:30 | Läst 1842 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

EMAKS BETRAKTELSER 190/Några IPhone-kvadrater som just nu visas på utställning.

Sedan midsommardagen har dom hängt på Fotogalleriet i Skruv, mitt egna "lilla" fotogalleri (så litet är det ändå inte) som är beläget på min arbetsplats vid JGA Emballage. Det är 23 stycken IPhone Squares utskrivna med pigmentbläck på Hahnemühle Fine Art Photo Rag, ett syrafritt lumppapper av högsta kvalitét. Bildstorlek 23x23cm och ramade  40x40. Ett par bilder är sålda, men jag skulle behöva sälja ett par till för att utställningen ska gå jämnt ut ekonomiskt. Nej det är ingen lukrativ verksamhet att arrangera utställningar med fotografier. I alla fall inte när galleriet ligger lite avsides, vid sidan om de stora allfartsvägarna. Men jag tror inte det är så lukrativt över huvud taget att ställa ut fotografier, såvida det inte är fråga om stora kommersiella företag typ Fotografiska. Detta görs enkom av intresse för fotografin och bildskapandet. Bilder gör jag ju hela tiden, och det är alltid kul att kunna visa dom som printar, inte bara på en bildskärm. Fast det händer att jag visar bilder av andra också. Hade t.ex för ett par år sedan en stor samling av Gerry Johanssons Sverigebilder hängandes på galleriet. Även den framlidne Lennart Nilsson har varit representerad med några elektronmikroskop-bilder av världens äldsta kända blomfossil. Nästa år firar jag 10-årsjubiléum med Fotogalleriet, och då är det meningen att det ska bli en Jubiléumsutställning. Inte bilder från tidigare utställningar, utan något helt nytt och annorlunda mot det jag tidigare visat där.

                    

//

Postat 2017-10-25 19:11 | Läst 1458 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera
1 2 3 ... 5 Nästa