EMAKS BETRAKTELSER

Nystart med bloggande på fotosidan från hösten 2013. Dessförinnan relativt inaktiv sedan våren 2012. Rensade då bort allt från mitt tidigare medlemskap som startade 2003. Här kommer fortsättningen. Men vänta dig inte dagliga blog-poster, det har jag inte tid med.

EMAKS BETRAKTELSER 301/Så var 300-strecket passerat...

Nystartade på fotosidan med bloggande hösten 2013. Nu har det gått ytterligare 5 år och 300 bloggposter har kommit ut. Det blir lite mer än en per vecka i snitt, och där tycker jag det är lagom att hålla sig. Att producera intressant material med bilder som håller, är nog så svårt, varför jag inte tänker ändra på den takten i bloggandet. Det blir väl ungefär likadant fortsättningsvis. Periodvis kan det komma lite tätare och ibland lite glesare.

För mig är det bilderna som intresserar mig mest. Kameror, optik och teknik är visserligen nödvändiga för att få fram bilderna, men bilden står alltid för sig själv. Jag fotograferar inte för att illustrera något annat, jag fotograferar för att göra en bild som kan tala för sig själv med sitt eget språk. Känsla, upplevelse, komposition, estetik, presentation, ja bildens inneboende element är alla delar i detta språk som är så svårt att behärska. Ingen text i världen kan ersätta bildspråket.

Idag blev det en promenix i skogen och kameran var med som vanligt. När jag ser något som kan bli intressant på bild så försöker jag fånga det på mitt sätt. Ibland ser man inte bilden förrän man tittar i kamerans sökare/skärm, och det är något som fascinerar mig. Kameran kan se sånt som vårt öga inte har förmågan att se. Och med en del äldre optik kan väldigt spektakulära fenomen uppträda. Magiska saker kan träda fram inför fotografens nyfiket betraktande ögon...


//

Postat 2018-10-28 19:54 | Läst 2426 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

EMAKS BETRAKTELSER 300/Ett ständigt undersökande av bildens möjligheter..

Så stod det i en av lokaltidningarnas reportage om min nya utställning på Fotogalleriet i Skruv. I den andra tidningen var rubriken "En syntes av teknikskiftet". Båda beskriver väl ganska bra vad det det är jag pysslar med i mitt fotograferande. Den digitala tekniken har gett nya möjligheter som jag vill undersöka. Det är här syntesen av teknikskiftet kommer in, att kombinera det gamla med det nya, men på mitt eget sätt. De flesta går vägen via analogt fotograferande och scannar sina negativ, arbetar sedan digitalt för att slutföra bilden. Jag provar att göra tvärtom, fotograferar digitalt och laborerar sedan med att skriva ut digitala negativ av de bilder jag får fram, som slutligen kopieras med lithförfarande i mörkrummet. Det var tänkt att det skulle bli fler såna bilder på jubiléumsutställningen, men tiden räckte inte till. Nu blev det några i alla fall. Jag får lite känslan av gammal fotogravyr när jag tittar på slutresultatet,  som i något fall kommit till via kontaktkopiering och annars förstorats från 12x17cm negativ. Det blir ganska dyrt att beställa stora negativ för kontaktkopiering så jag provade istället att göra 4 mindre till samma pris som ett stort. Det fungerade ganska fint det också.Bilderna här är också en syntes av teknikskiftet. Ny digitalkamera med gamla objektiv. Det äldsta från 1935, det yngsta från 1950-talet. Dessutom två filer sammansatta till en.  Meningen är att även dessa ska bli till digitala negativ som skrivs ut på klar film och sedan lithkopieras i mörkrummet. Den mörka årstiden står för dörren och då ska det bli mera experimenterande och laborerande är det tänkt. Kanske har jag sen fått ihop lite bilder för en ny utställning på Fotogalleriet nån gång under nästa år?


//

Postat 2018-10-27 19:35 | Läst 2487 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

EMAKS BETRAKTELSER 299/En betraktelse i macrovärlden...En steglöst utskruvbar macro-adapter (när man kör t.ex M42-optik på sin digitala kamera) är ett fint tillbehör som gör att man kommer ännu närmare. Funkar ju som vanlig adapter också. Här tillsammans med Meyer Primoplan 1,9/58mm, producerad mellan 1952 och 1959.
//

Postat 2018-10-25 23:48 | Läst 1838 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

EMAKS BETRAKTELSER 298/10 år och 15 utställningar

Mitt Fotogalleri i Skruv firar 10 år. Här har jag (om jag räknat rätt) sedan 2008 visat bilder under 15 utställningar. Just nu visas den 15:de POST X ANNOS (Efter 10 År). Två av utställningarna har varit med andra fotografer. En med elektronmikroskopbilder av Lennart Nilsson (från en 80 miljoner år gammal fossil av en blomma) och en med ett urval av Gerry Johanssons Sverigebilder. Det kom väl inte mer än 25-30 personer till vernissagen i lördags, så är det när galleriet ligger mitt i skogen i sydöstra Småland. Inte så många hittar dit och lokalbefolkningen i byn verkar ganska ointresserade av fotografi. Inte heller Lennart Nilssons eller Gerry Johanssons bilder drog några större publikskaror till galleriet. Att jag valt just den här platsen beror på att jag arbetar på företaget där galleriet finns och att där finns en fin lokal som lämpar sig väl för bildutställningar.Jag hade nog trott att lokalbefolkningen skulle vara lite mera intresserad, men så är det inte här i alla fall. Bara ett fåtal brukar titta in, trots att galleriet ligger väl till bara några hundra meter från den lilla byns "centrum". Jag har även erbjudit mig att visa utställningarna för fotoklubbar i trakten, men inte heller där verkar det finnas något större intresse. Så jag driver nog det här galleriet bara ett par år till, då jag går i pension. Så känns det i alla fall nu. Visserligen betungar det mig inte så mycket vad gäller öppethållande. I regel har jag öppet bara första helgen då det är vernissage. Sedan är det företagets ordinarie arbetstider som gäller. Däremot kostar det en hel del ekonomiskt, för det är en stor förlustverksamhet. Bilderna till den här utställningen har t.ex kostat mig mellan 10.000 - 15.000 kr  att ta fram. Och då man säljer på sin höjd en eller två bilder per utställning, i priser mellan 1000-3000 kr styck, så kan vem som helst räkna ut att det inte bidrar till hushållskassan, utan istället tär på den.

Nu gör jag ju bilder ändå och skickar på utskrift, men riktigt så många som det blir när man ställer ut hade det säkerligen inte blivit. En del gör jag ju själv i mörkrummet också, då blir det betydligt billigare. Fast nu har jag börjat experimentera med digitalt utskrivna negativ som lithkopieras i mörkrummet, och negativen blir ganska dyra att ta fram. Ja i alla fall så är det fotointresset och passionen för fotografi som driver mig, och en och annan artikel på lokalpressens kultursidor har det blivit. Skulle tro det kommer en på lördag, så lite uppmärksamhet för det man pysslar med har det ju blivit ändå. Avslutningsbilden hänger också i stl 50x70 cm på utställningen just nu. Tagen i somras på Öland.


//

Postat 2018-10-24 20:01 | Läst 1848 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

EMAKS BETRAKTELSER 297/Tre dagsfärska...

Jag tog en hel del bilder idag, dels på middagsrasten men mest efter jobbet. Finns en del att upptäcka i närområdet där jag arbetar. De två första är därifrån. När jag kom hem stod solen ganska lågt och belyste bakersta delen av vår Aroniahäck i trädgården. Där hittade jag ytterligare motiv att fånga med kameran. Den sista är tagen där.

Jag fortsätter experimentera med mina inskaffade objektiv från Meyer-Optik Görlitz i Östtyskland. Här fick Trioplan 2,9/50mm arbeta. Man försöker lära sig så smått att utnyttja den härliga bokehn som Meyer-gluggarna ger, och jag tycker att jag fått lite hum om det nu och kommit en bit på vägen. Jag har fotat på ganska höga ISO, trots största öppning. Men det krävs för det har blåst en del och det är svårt att få skarpt om man inte kan ligga på snabba slutartider när man tar närbilder som här.Det kommer att finnas flera närbilder typ dessa på Fotogalleriet i Skruv fr.om helgen 20-21 oktober. De är utskrivna på Hahnemühle Photo Rag, ett syrafritt lump-papper av högsta kvalitét. Personligen tycker jag det är ett superbt utställningspapper och bilderna görs verkligen rättvisa på det. Om du har vägarna förbi glasriket i Småland så är du hjärtligt välkommen att titta in på galleriet i Skruv. Förutom vernissagehelgen (då hela glasriket har öppet hus GLASRIKET GLÖDER) lö-sö 20-21 oktober 11.30-15.30, så är det öppet under ordinarie arbetstid vid JGA Emballage, där galleriet ligger. Må-t0 7-16.30, fre 7-12.30. Utställningen som jag valt att kalla POST X ANNOS (Efter 10 År) kommer att hänga åtminstone hela hösten och vintern. Sen får vi se framåt vårkanten om det kan bli något nytt även då?
//

Postat 2018-10-10 21:55 | Läst 1911 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
1 2 Nästa