EMAKS BETRAKTELSER

Nystart med bloggande på fotosidan från hösten 2013. Dessförinnan relativt inaktiv sedan våren 2012. Rensade då bort allt från mitt tidigare medlemskap som startade 2003. Här kommer fortsättningen. Men vänta dig inte dagliga blog-poster, det har jag inte tid med.

EMAKS BETRAKTELSER 592/Bilder finns att hämta överallt.

Jag har alltid varit av uppfattningen att man inte behöver åka land och rike runt, eller Europa/världen runt heller, för att hitta bilder. Visst är det trevligt att se sig om, men bilderna dom finns lika mycket där man bor och lever. Bilder har för mig personligen inte så mycket med motivet att göra. Motiven/objekten, det som finns runt omkring en, är inget mål i sig utan föremål för bildseendet.  I dom ser man bilderna, som då kanske kan ge objekten och delarna en annan betydelse eller spela en annan roll än dom har i verkligheten.  Där ligger utmaningen som fotograf tycker jag. Att se bilden istället för motivet. Men alla har inte samma mål, och alla har inte samma bildseende. Fotografi kan var så mycket olika saker, och väl är nog det. Om alla var stöpta i samma form skulle det nog vara ganska tråkigt.


BW46 - 2021. Silvergelatin på papper 21x21cm.

Och sen det där med den fysiska bilden. Personligen föredrar jag att se bilden på papper, inte på skärm. Jag tycker inte mina bilder är något innan de finns på papper. Jag gör ju bilderna i mörkrummet, och har alltid gillat det bäst. Dia var kul, men även då satte jag mig för att ta fram de jag tyckte var bäst på papper i mörkrummet, med Cibachromemetoden. Nu är det bara svartvitt, och ibland lith. Men på papper ska det vara. Något att hålla i. Och bilden ska vara gjord av mig, inte något labb. Det blir något annat då. Och det digitala eller det digitaliserade, med bilder på skärm (i värsta fall mobilen) intresserar mig allt mindre. Jag saknar idag den fysiska bilden, det verkar som webben håller på att ta över mer och mer.  Fb, Instagram och diverse bildsajter, där håller folk hus och delar med sig av sina alster. Kommer den fysiska bilden tillbaka, den som lever får se?
//

Postat 2021-04-22 10:22 | Läst 235 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

EMAKS BETRAKTELSER 591/Det rullar på...

...och bilderna kommer ut från mörkrummet en efter en. Inte så snabbt och inte i några upplagor. Men det är bilder man kan ta på och sätta i en ram på väggen om man vill. Inga filer som bara kan ses på en bildskärm. Det är bilder på papper som intresserar mig i första hand. Det ger en helt annan känsla att se den in natura, hålla i den och kanske sätta en passepartout över och rama in? Då känns det färdigt.


Lith 6 - 2021.Lith 8 - 2021.Lith 9 - 2021.


Något som inte är färdigt är vaccineringen mot Covid-19. Men här i länet har man nu börjat med födda 1956 och tidigare, så på onsdag ska jag få första sticket. Hoppas det är något annat än AZ, men man får ta det man får. Det hade  förra veckan kommit 11.000 nya doser till regionen här, och senare i april skulle det komma 37.000 till. Det var av olika tillverkning, så vad man får, det får man se på onsdag?

Som synes är lithkopiering något som ger ganska skilda tekniska resultat. Det mesta beror på pappersfabrikatet man använder, men även lite annat. Första bilden är gjord på Fomatone MG 542II, ett ganska "lätt" papper att handskas med vad gäller lith (om man nu kan kalla lithkopiering för lätt?).  De andra två är gjorda på ett gammalt bulgariskt papper, Fohar (eller Fokar) Expo (Exfo) Sofia. Hittade tre oöppnade (jag köper inget annat) 100-packar 18x24 på Ebay och slog till på chans. Det visade sig vara lyckat, även om papperet är extremt svårhanterat vid lithkopiering. Jag har dock provat fram en specialmetod som fungerar med detta papper, som med vanligt lithförfarande är helt omöjligt att få fram några bilder på. Men det är extremt tidskrävande och svårt, så dessa bilder på det papperet blir rena unikat.
//
//

Postat 2021-04-10 17:38 | Läst 255 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera