EMAKS BETRAKTELSER

Nystart med bloggande på fotosidan från hösten 2013. Dessförinnan relativt inaktiv sedan våren 2012. Rensade då bort allt från mitt tidigare medlemskap som startade 2003. Här kommer fortsättningen. Men vänta dig inte dagliga blog-poster, det har jag inte tid med.

EMAKS BETRAKTELSER 401/Ni trodde kanske att jag skulle sluta blogga vid 400...

Men det skulle jag inte. Det kom en veckas influensa emellan och därefter en trötthet som gjort att jag knappt orkat göra någonting vettigt alls efter jobbet eller på helgerna i början av februari. Men nu är jag tillbaka på arenan igen, precis en månad efter förra blogposten. Ryggen har heller inte varit bra och just nu har jag tvingats sjukskriva mig ett par dagar, för jag pallade inte att jobba. Känns som det hade varit klokare att gå ner på halvtid sista året innan man blir pensionist, men nu är det bara 4 månader kvar. Man får väl sjukskriva sig när det inte funkar, under den tid som återstår helt enkelt.

Senaste veckan har jag dock framkallat några gamla filmer som togs i Danmark sommaren 2015. De har legat i en svart och ljustät påse i ett skåp under 4½ år, och där blivit bortglömda. Nu har jag framkallat dom och det verkar inte ha tagit skada av den långa perioden från expo0nering till framkallning. Det visade sig också vara en hel del ganska intressanta kvadrater på de Plus-X och Tri-X i 120-format som jag tog där med min Lomo LCA120. Den har en fast 38mm vidvinkeloptik och är alltså jämförbar med Hasselblads SWC-kameror i utsnitt. En "point and shoot"-kamera med programautomatik och tider från 1/500 till hur lång tid som helst (så länge batteriet räcker i alla fall). När exponeringstiderna blir för långa för att fota handhållet så varnar en lampa i genomsiktsökaren. Har inte fotat med denna på ett tag men det blir nog mera framöver skulle jag tro. Tre lithprintar av "danskfilmerna" från mörkrummet är klara, och några till ska det nog kunna kopieras fram som det ser ut av de fina negativen.

Kan tillägga att jag har gjort en egen liten finess med kameran, som gör att man kan exponeringskompensera i motljus. Det är ett litet utklippt plastfilter som jag hängt i ett snöre som tejpats fast på framsidan. I motljus kan man flytta filterbiten framför den lilla "diod" som läser av ljuset, och då förlängs exponeringen. Man får vara lite uppfinningsrik så fixar sig det mesta. Filmkänsligheten kan annars ställas mellan 100-1600ASA, men har man 100 ASA-film så finns ingen annan möjlighet än att använda filtret för att förlänga exponeringen.


Hirtshals, Jylland - 2015. Silvergelatin lithprint på Emaks K888.Hune, Jylland - 2015. Silvergelatin lithprint på Emaks K888.Hune, Jylland - 2015. Silvergelatin lithprint på Emaks K888.

När man står i mörkrummet och trixar går det inte så fort. Speciellt inte med lithpkopiering. Belysningstiderna för de här bilderna blev uppåt 5 minuter i förstoringsapparaten, och sen kan det behövas upp mot 20 minuter i lithframkallaren, om man inte värmer framkallaren. Fast det kan bli långa tider ändå. Men jag gjorde även en vanlig kopia av ett negativ och det blev inte så pjåkigt det heller.


Hirtshals, Jylland - 2015. Silvergelatin på Rollei Vintage 111.

//

Postat 2020-02-19 13:14 | Läst 1184 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera