EMAKS BETRAKTELSER

Nystart med bloggande på fotosidan från hösten 2013. Dessförinnan relativt inaktiv sedan våren 2012. Rensade då bort allt från mitt tidigare medlemskap som startade 2003. Här kommer fortsättningen. Men vänta dig inte dagliga blog-poster, det har jag inte tid med.

EMAKS BETRAKTELSER 241/T2 fotograferad med T2...Varning, kameraporr! Ej för känsliga. En high tech analog Contax T2 kompakt, fotograferad med en digital Fujifilm X-T2. Analoga kameror behöver inte vara långsamma skorvar utan automatik eller andra bekvämligheter. Contax har alltid legat långt fram med high tech i sina kameror. Deras analoga som kom strax före den digitala revolutionen är inga undantag. Förstklassiga arbetsredskap, snabbarbetade och praktiska verktyg för bildskapare.Contax T2 och T3 har använts bl.a av vår egna berömdhet Anders Petersen. Föregångaren Contax T, hade inte AF som T2 och T3 utan var försedd med en mätsökare. Den kameran nyttjades bl.a av gatufotomästaren Henri Cartier-Bresson under hans sista år. Mer tror jag inte behöver sägas om den här kameraserien. T3 var den sista i serien och senare kom även en serie med zoom Vario Sonnar,  kallad TVS.
Mera om Contax T2 i den här filmen: https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=T4rJbP8W_kY
Ps. Även den filmen gjord med en Fujifilm X-T2.Ds

Postat 2018-03-17 21:10 | Läst 2037 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

EMAKS BETRAKTELSER 240/Nej jag har inte födelsedag idag...

...men man kan nästan tro det. Det är ju inte jag, utan min bror Åke som fyller år. Det kom nämligen ett vackert paket, omslaget med sammetsband, från Berlin med posten idag. Min vän Alin Gabriel har gjort en fantastiskt handkolorerad mörkrumsprint. Inte så stor, men otroligt vacker. Hon har verkligen talang, går på Neue Schule für Fotografie i Berlin och älskar att stå i mörkrummet och printa. Ska rama in bilden och hänga på väggen nånstans där den passar.Postat 2018-03-15 18:51 | Läst 2865 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

EMAKS BETRAKTELSER 239/Bättre sent än aldrig...

Skrev tidigare om att jag inväntade ett par förstoringsoptiker 210mm för kopiering av 13x18cm negativ i min Durst Laborator 3s. Den första skickades för 18 dagar sedan från Frankrike, och idag hämtade jag ut den. Fast jag har inte fått något meddelande om att den kommit fram. Så jag mejlade säljaren, vilken vänligen mejlade mig tillbaka 3 bilder där postgången redovisades, samt försändelsenumret från Frankrike. Enligt de uppgifter han fått fram låg den och väntade på mitt postkontor, så jag traskade in på ICA idag och kollade upp. Men det numret som säljaren mejlat mig fanns inte i postens databas alls. Så vi började leta bland paketen, och mycket riktigt hittade vi ett, med övertejpat franskt försändelsenummer. Felet var att posten glömt att ge paketet ett nytt svenskt nummer och bara skickat det till postadressen. Därför hade jag varken fått lapp i brevlådan, mejl eller sms om att det var framme. PostNord har tidigare varit vänliga mot mig, men här hade man gjort en tabbe. Tur att jag gick in och kollade idag. Hade jag väntat två dagar till hade det skickats tillbaka till Frankrike.160 riksdaler kostade denna Durst Componon 210mm, med en Durst originalplatta till. Överkomligt för en så pass hyggligt fin sak. Den väger nästan 600 gram och är en rejäl klump av glas och solid metall. Nu ska jag ta mig an de två återstående negativen 13x18cm som jag låtit Crimson skriva ut, men det får vänta tills helgen tror jag.

Postat 2018-03-13 21:44 | Läst 1536 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

EMAKS BETRAKTELSER 238/Något att jobba vidare med...

Tog de här digitala bilderna på middagsrasten för ett par veckor sen. Jag tror dom har potential och att det kan bli något av dom i mörkrummet. Jag ska göra om dom till negativ och beställa dom utskrivna på clear film hos Crimson stl 13x18cm. Sen blir det papperskopior i mörkrummet. Tror dom kan vara något att jobba vidare med. Kanske passar dom fint att göra som lithprintar på Polywarmtone 17 Ivory? Det papperet brukar inte ge så mycket korn eller lösa upp detaljerna, som en del andra papper kan göra vid lithkopiering. Blir nog ett jobb för nästa veckoslut.

                      

Postat 2018-03-09 20:33 | Läst 1438 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

EMAKS BETRAKTELSER 237/Det rullar på...

Det rullar på och idéerna hoppar fram under tiden. Har börjat skriva ner sånt jag kommer på, annars är det lätt att man missar nåt viktigt man funderat ut. Fotoidéer alltså. Har ett litet miniprojekt som jag hoppas kunna föverkliga under ett par dagar i juni. Blir det nåt bra av det kommer kanske några bilder på jubiléumsutställningen under hösten, hoppas på det i alla fall.  Kommer nog bli mycket lithprintande också, både från analoga och digitala negativ.

Bilderna här är från mina sessioner i mörkrummet den här vintern. Och fler negativ ligger och väntar på att bli papperskopior. Det finns massor på lager som inte förut fått vara annat än just bara negativ. Tänkte försöka råda bot på det under det här året. Men även försöka ta en del nytt, som t.ex miniprojektet jag talade om. Hoppas mycket på att kunna förverkliga det!

Det tjafsas en del på fotosidan har jag sett. Lite synd men kanske typiskt för sociala medier i allmänhet idag? Fast hakar man upp sig och gräver ner sig i sånt tror jag kanske det kan bli hämmande för utvecklingen? Bättre att bara fota på och göra bilder, inte fundera så mycket på att bilderna ska passa en speciell genre eller ett regelverk. Ser du bilden så ta den. Det är det viktigaste!
Ha en fin kväll!

Postat 2018-03-08 19:58 | Läst 1560 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
1 2 Nästa