EMAKS BETRAKTELSER

Nystart med bloggande på fotosidan från hösten 2013. Dessförinnan relativt inaktiv sedan våren 2012. Rensade då bort allt från mitt tidigare medlemskap som startade 2003. Här kommer fortsättningen. Men vänta dig inte dagliga blog-poster, det har jag inte tid med.

EMAKS BETRAKTELSER 314/ Brännviddsförkortare som även "speedar" upp ljusstyrkan.

När man som jag ofta använder gammal optik på en kamera som X-T2, vilken har en sensor i stl APS-C, så får man en förlängningsfaktor på 1,5. En normaloptik 50-55mm i ff 24x36,  blir då i praktiken motsvarande en kort tele kring 75-80mm. Nu har det dock kommit adaptrar som gör att brännvidden förkortas och samtidigt får man ett stegs snabbare ljusstyrka. Om skärpedjupet också förkortas till det som blir vid ett bländarsteg ljusstarkare är väl dock tveksamt, kanske nån här har svar? Den Speed Booster jag använt är en kinesisk Zhong Yi Lens Turbo II och den verkar fungera riktigt bra ihop med flera av mina gamla M42-objektiv.Jag har i veckan provat den på en högpresterande Zeiss Jena Pancolar 1,8/80mm med väldigt bra och fullt godkänt resultat även fullt öppen och i kanterna. Idag var det en annan fin glugg som fick sitta på speedboostern under shoppingturen i stan, Meyer-Optik Görlitz Primoplan 1,9/58mm.  Nu får jag alltså ut full brännvidd 58 mm, istället för den 85mm som den annars skulle motsvara med T2:ans sensor i stl APS-C. Samtidigt förbättras ljusstyrka ett steg. Bilderna här är väl inte direkt några mästerverk att skryta med, men jag tycker de visar att det här med en speed booster kanske ändå inte är så dumt ändå om man vill få ut den brännvidd som anges på optiken, när man inte kör fullformat? Båda bilderna är tagna på full öppning och med 1600 ISO, den sista svartvita är lite mera redigerad vad gäller kontrast och ljus. Vid nedbländning förbättras resultatet (som vanligt) men jag tycker inte att full glugg skäms för sig alls. Som synes verkar den inte direkt  vinjettera speciellt mycket heller.

Edit: Lägger in en mindre redigerad bild färg av den sista också.


//

Postat 2018-12-15 23:39 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

EMAKS BETRAKTELSER 289/Kall natt...

Termometern stod på -4 när jag kom ner till jobbet i morse efter en kall natt. När solen stigit så högt att den kunde vila sina strålar i det frostiga gräset, så tog jag helt enkelt en egenbeslutad paus i arbetet (givetvis kompenserad genom att jobba extra på ordinarie rast). Det gäller att ta bilderna innan solen smälter bort frosten, och det kan gå ganska fort i slutet av september.

Kameran är med på jobbet för det mesta och jag fick väl ett 20-tal bildfiler som man kan arbeta vidare med. Det gäller att träna med de här lite speciella objektiven från Meyer-Optik Görlitz för att lära sig hur de fungerar  med ljusreflektionerna och bokehn. Jag blir nog bara mer och mer förälskad i dom ju mer jag använder dom, det ska erkännas. Bilden nedan på hustrun tog jag dock inte idag utan i helgen. Primoplanen som jag använt är också en fin porträttoptik som det verkar. Bubblorna över huvudet kanske inte passar, men ville ändå visa hur det kan bli.


//
Postat 2018-09-25 21:34 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

EMAKS BETRAKTELSER 271/Med eller utan swirl?

   Tycker inte den lite lätt swirlande bakgrunden blev helt fel den heller...

Postat 2018-08-27 22:15 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

EMAKS BETRAKTELSER 270/Mycket om bokeh nu...

Kanske var det jag som triggade igång bokehfunderingarna här i bloggarna? Här kommer mera om bokehn för den ryska Helios-optiken 40-2 85mm/1,5. Givetvis är utseendet av bokehn en kombination av vilken bländaröppning som används samt avståndsförhållandet mellan kamera-motiv/motiv-bakgrund, mm. Även avståndet kamera-bakgrund spelar in, liksom optikens konstruktion. De ryska Helios (Biotar) är kända för att ge en svirlande bakgrund. Men beroende på ovanstående så blir svirleffekten större eller mindre och ibland knappt märkbar. Bilderna här är alla tagna på bl 2 (den ger lite bättre kontrast och skärpa än 1,5) men de visar lite olika bokeh. Så det där med att försöka beskriva bokehn för en viss optik på ett visst sätt, är nog lite lurigt? Den kan bli väldigt olika beroende på många olika faktorer.Den första bilden har tendens till svirl, men i de andra två är det knappt märkbart, för att inte säga obefintligt. De ser mer "normala" ut i bokehn. Så hur bokehn är för ett visst objektiv kan vara väldigt olika även vid samma bländare. Andra saker spelar in. Tror Heliosen kommer fungera fint för porträtt i alla fall, av tredje bilden att döma.

För att se hur den klarar sig vad gäller kantskärpa och upplösning på stor bländare, så fotograferade jag av ett plant stängsel på bl 2. Och det blev inte så pjåkigt det heller.//


Postat 2018-08-26 21:48 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

EMAKS BETRAKTELSER 269/ Med Helios 40-2 85mm/1,5 på Brändholmen...

Hade bestämt med sonen att vi skulle gå på Marinens dag i Karlskrona idag. Och då frugan inte har förnyat sitt pass så fick hon gå på stan och shoppa istället. Man var nämligen tvungen att visa legitimation som visar medborgarskap för att få komma in, och det gör ju inte körkortet. Bara svenska medborgare fick komma in på örlogsbasen den här gången, eftersom man nyligen haft några intrångsförsök som man misstänker kom från främmande makt. Man hade överlagt med SÄPO och därför bestämt att enbart svenska medborgare skull få tillträde. Dum som jag var så lämnade jag kameran till frugan, eftersom jag givetvis trodde det rådde totalt fotoförbud på marinbasens område. Men det gjorde det tydligen inte, för jag såg flera gå med systemkameror och ta bilder. På båtarna var det däremot förbud att fota, och man fick lämna in både mobiler, väskor och annat när man gick ombord. Men vid insläppet blev jag ändå kroppsvisiterad, då jag hade en lite tjockare och bullig fleecejacka på mig. Och man kollade folks väskor, påsar och annat, så nog var det hård kontroll, inte tu tal om det.

Kanske tur då att jag inte tog kameran med mig, för optiken som satt på var ju rysk med rysk text och allt, he he. Blev ändå lite mobilbilder där inne i alla fall. Men den ryska stridsvagnen då (eller rättare sagt handgranaten, för den är nog mera lik en sån), blev det inga bilder med den? Innan vi åkte hem efter att ha ätit middag på en restaurang vid det gigantiska torget uppe på centrumkullen, så tog vi en tur ut mot Dragsö och Brändholmen med de fina kolonistugorna. Där drog jag ur sprinten och osäkrade samt ställde in 2,0 på skalan. De flesta bilderna är oredigerade JPEG direkt ur kameran, bara ett par är lätt kontrastjusterade. Verkade som man hade vattnat bra där ute på holmen i sommar...För övrigt så undrar jag hur man gör med det nya bloguppladdningssystemet, om man vill ha tumnaglar bredvid varandra istället för nedanför varandra? Fungerade enkelt och fint innan, men troligen är jag bara lite dum?
//

Postat 2018-08-25 21:48 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
1 2 3 ... 4 Nästa