EMAKS BETRAKTELSER

Nystart med bloggande på fotosidan från hösten 2013. Dessförinnan relativt inaktiv sedan våren 2012. Rensade då bort allt från mitt tidigare medlemskap som startade 2003. Här kommer fortsättningen. Men vänta dig inte dagliga blog-poster, det har jag inte tid med.

EMAKS BETRAKTELSER 335/En svagt blåtonad lithprint.

Har de senaste 2 åren mest fotograferat med min X-T2. Men här är en bild från rulle Fomapan 400. Filmen gav inte så många bra exponeringar, så den har fått ligga tills nu då jag såg något användbart i en av rutorna.Negativet är helt oskarpt, men lithframkallaren och det ryska Slavich-papperet ger ett skarpt och grovt korn. Oskärpan är ett resultat av "för" lång slutartid samt "något" slarvig avståndsinställning, och det var liksom lite avsikt med det hela. Denna är en av två lithkopior som jag tagit fram från en delförstoring av negativet, med efterföljande blåtoning.
Ps. Troligen inget för Fb ;-).Ds
//

Postat 2019-04-04 22:10 | Läst 3584 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

EMAKS BETRAKTELSER 254/På nya vägar...

När man inser att det inte händer så mycket i ens fotograferande kan det vara dags att prova något nytt. Dels utvecklas tekniken hela tiden och ger nya möjligheter som inte funnits tidigare. Det är dock inte det jag tänker på, utan det rent bildmässiga. Man kan lätt köra fast i gamla hjulspår och det blir tråkigt både för en själv och de som ev tittar på bilderna. Men att prova något man aldrig gjort förut kan vara ett stort steg att ta. Oavsett om man lyckas eller ej så har man i alla fall fått en ny erfarenhet, och kanske kan en del fördomar man haft försvinna?

Jag har experimenterat en del med konstljus och skaffat ett par portabla blixtar med softboxar, men det tar tid att lära sig hur det fungerar för att få de resultat man vill ha. Men jag trivs bäst med det befintliga ljuset och med dagens fantastiska teknik fungerar det ofta bra att utnyttja det som finns naturligt i olika miljöer, utan att man får för långa slutartider. Foto "on location" tycker jag är kul, men att prova på studiofoto kan också vara något att fundera på framöver?Min gamla Leitz Summar 50mm/2 från 1935 är också en favoritoptik som jag använt en del, både analogt och digitalt,  och nu fick jag en idé att den kan fungera fint för den här typen av bilder också. Utan någon som helst antireflexbehandling så ger den effekter jag gillar, och som liknar det man kan se i gamla svartvita filmer från 1930-talet. Överstrålning och lite drömsk slöja ger ett tekniskt uttryck som jag gillar.Ha en fin avslutning på midsommarhelgen!
Nils/

Postat 2018-06-24 14:14 | Läst 2971 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera