EMAKS BETRAKTELSER

Nystart med bloggande på fotosidan från hösten 2013. Dessförinnan relativt inaktiv sedan våren 2012. Rensade då bort allt från mitt tidigare medlemskap som startade 2003. Här kommer fortsättningen. Men vänta dig inte dagliga blog-poster, det har jag inte tid med.

EMAKS BETRAKTELSER 166/Portrait of my other half...

Fikade på Café Condeco vid Blenda-passagen i Växjö under Karl-Oskardagarna. En enkel bild på frugan med kameran inställd på svartvitt filmläge Acros och 3200 ASA.
Efterarbete: Mellandagerkontrasten ökad, för att få bilden  mera lik traditionell svartvit filmfotografering. Går fint att få bra svartvita bilder på det sättet upplever jag.

Postat 2017-08-25 21:00 | Läst 1586 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

EMAKS BETRAKTELSER 165/Svartvitt direkt i kameran på 6400 ASA

Några bilder jag tog igår för att kolla hur kameran (X-T2) fungerar på höga ISO i svartvitt. Ser väldigt bra ut på 6400 ASA faktiskt. Ja det blir väldigt likt filmkorn för en modern 100ASA-film när man använder Acros svartvitt inställning (som ju också är en 100 ASA film). Men tog även några bilder med standard svartvitt, och då blev det tämligen brus/kornfritt. Mycket imponerande! Tror jag kommer ha väldigt roligt med den här kameran med fotande direkt i svartvitt!Acros inställning. Utsnitt i 100%. Bilden lätt kontrast-ljusredigerad.


Standard svartvitt inställning. Utsnitt 100%. Bilden oredigerad, focus ligger lite annorlunda här.

Postat 2017-08-13 21:46 | Läst 1558 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

EMAKS BETRAKTELSER 164/Svartvitt direkt i kameran...

Fick ett tips på fb, hur man kunde få bra resultat med svartvitt direkt i kameran från X-T2! Filmsimuleringsinställning Acros i menyn, med högadagrar och skuggor lyfta +1 till +2. Slutligen ökad kontrast genom underexponering ½ - 1 steg med exponeringskompensationsratten. Man är ju nyfiken på hur man kan använda den nya digitalkameran även för svartvitt, och provade några bilder efter tipset. Redigering i efterhand givetvis, men ändå tycker jag det blev ett bra utgångsmaterial. Måste även skaffa en råformatskonverterare av något slag för att prova hur det är att redigera bilder  (både färg och svartvitt) från råfiler. Bästa möjliga slutresultat eftersträvas, men många säger att dessa Fujifilmkameror i X-serien fungerar i princip lika bra att fota med i JPEG.

Postat 2017-08-06 18:32 | Läst 1716 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

EMAKS BETRAKTELSER 163/Köp inte billig skit!

Ja som ni såg i förra posten så fick jag ingen focus nånstans i en av bilderna med den billiga adaptern till Fujifilm X - Zeiss Contax. Provade med alla mina Zeiss-objektiv och det var samma med alla. Så den skickar jag nu tillbaka till säljaren på Tradera (när han satt in pengarna + returporto på mitt konto). Så köp inte billig skit! Kan vara bra, men kan lika gärna vara kass, som den jag fick.

Carl Zeiss T* 1,7/50mm,  full glugg ställd på oändligt:


Vivitar Macro 2,8/55mm, full glugg ställd på oändligt:


Carl Zeiss T* 2,8/85mm, full glugg ställd på oändligt:


Nu köper jag en dyrare adapter från Novoflex istället. Hoppas den ska vara ok! Nån som har erfarenhet innan jag slår till?

Postat 2017-08-05 16:48 | Läst 1956 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

EMAKS BETRAKTELSER 162/Gammal Zeiss-optik på X-T2

Gamla Zeiss T*-objektiv med YA/CO-bajonett fungerar fint med adapter på Fujifilm X-serie. Provade min Sonnar T* 2.8/85mm igår och idag satt Planar T* 1,7/50mm på. De motsvarar väl ungefär 127mm och 75mm i FF på min X-T2. Bilderna här är tagna på full öppning, 2,8 resp 1,7. Trodde det skulle vara svårt att ställa skärpan med den elektroniska sökaren i X-T2, men det visade sig vara ganska lätt med de skarpa Zeiss-objektiven. Har sett i den elektroniska sökaren på en X100 som kom 2011, och man måste säga att dessa utvecklats enormt sen dess. Stor skillnad idag på en X-T2, så detta med spegellösa kameror är förmodligen framtidens melodi?

Vad gäller adaptern jag skaffade billigt, så är den skit. Stort glapp i bajonetten mellan optik/adapter, men till kameran sluter det tätt. Visade sig också att detta påverkar bildresultatet menligt, då jag inte fick skärpa någonstans i en bild tagen på ca 1/3000 sek och bl 1,7 med Planaren. Borde egentligen skicka tillbaka den, men troligen ingen mening då jag köpt den på Tradera för 260 spänn.Ställde focus här:


Det gick dock bättre på kortare avstånd. Denna tagen idag med Planaren på full glugg:


Och den här på samma motiv igår med Sonnaren på full glugg:


De gamla Zeiss-objektiven från 1970-talet är alldeles utmärkta och välkorrigerade. Synd att den förbannde piratbajonetten hade sånt stort glapp. Någon som vet en bättre än den jag har för Co/Ya? Denna ser ut så här, inget att rekommendera som jag ser det:


Fujifilm har ju en egen adapter för Leica M, troligen bättre passning och finnish på den. Dessutom läser kameran av direkt att det sitter en adapter på, så att man slipper ställa om i menyn att kameran fotograferar utan objektiv. Synd att det inte finns någon original Fujinon adapter (än) även för de fina Zeissobjektiven till Contax/Yashica.

Postat 2017-08-04 16:26 | Läst 1780 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera