EMAKS BETRAKTELSER

Nystart med bloggande på fotosidan från hösten 2013. Dessförinnan relativt inaktiv sedan våren 2012. Rensade då bort allt från mitt tidigare medlemskap som startade 2003. Här kommer fortsättningen. Men vänta dig inte dagliga blog-poster, det har jag inte tid med.

EMAKS BETRAKTELSER 172/X-T2 och filmsimulering Classic Chrome

Att fota JPEG direkt i kameran är som att svära i kyrkan för en del. För mig som inte ens har en raw-konverterare, och är van att fota dia och svartvit film, är det dock en fröjd att Fujifilm tagit fram dessa filmsimuleringsinställningar. Jag strävar ju efter att behöva göra så lite som möjligt i mörkrummet, och vill följdaktligen ha ett negativ som är så lättarbetat som möjligt, och inte kräver extra arbete i form av omfattande skuggningar och efterbelysningar, eller extra hårda pappers/filtergradationer. Allt i fader Ansel Adams anda, vilken ju arbetade precis så (vilket man kan få en felaktig uppfattning om när man läser en del av det som skrivs här på fotosidan). Och att det finns digital utrustning och verktyg som möjliggör för mig att fortsätta på den vägen är bara positivt för mig personligen. Sen vet jag att många (kanske de flesta) hellre fotar i raw och arbetar mycket med filerna i datorn, och det är ju deras val. Och kanske kommer jag också att börja fota i raw längre fram? Förmodligen ganska troligt. Här kommer ändå ett par bilder som jag fotat med X-T2 och XF 18-55/2.8-4 och Fujifilms filmsimulering Classic Chrome.

Planerade några utomhustagningar början av veckan, men det började duggregna så vi fick ta bilderna på en alternativ plats under nya vattentornet på Teleborg i Växjö. Visserligen också det utomhus, men under den berömda kupolen som ger ett fantastiskt utdraget eko när man står mitt under (därav smeknamnet Ekotemplet) och som gav oss, samt den portabla blixtutrustningen med softboxar, skydd för duggregnet. Filminställningen Classic Chrome i kameran gav väldigt bra bildfiler direkt. Den första bilden har jag justerat mycket lite och den sista är faktiskt direkt ur kameran, vilket kan låta otroligt men så är det. Modell: Maky S.

Postat 2017-09-24 11:59 | Läst 2225 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

EMAKS BETRAKTELSER 171/Fortsatt redigering...

Ytterligare en bild från senaste sessionerna börjar ta form. Säkert kommer jag ändra något vad det lider. Bilderna måste mogna, tar sin tid. Har suttit med den här idag:Ändrade även lite i en bild som jag tyckte var ganska klar förut, nu blev den så här:

Postat 2017-09-10 13:25 | Läst 1469 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

EMAKS BETRAKTELSER 170/Ny och bättre bild

Bilden på de två Värends-Blendorna med vapen i hand i post 167 var inte så lyckad. Har nu gjort en ny som jag tycker blev bättre. Svårt det här med redigering, tar tid och man verkar aldrig bli nöjd. Är dock ganska nöjd med denna, liksom de två i färg resp. svartvitt, på Singoalla vid sin grotta, som jag visat tidigare. Detta med modellfotografering är helt nytt för mig och jag förstår att det är inte så lätt som man trott tidigare. Ljussättningen är viktig, men i denna bilden och bilderna som ska illustrera Singoalla, var det naturliga ljuset så fint att jag valde ta dom utan komplement.//

Postat 2017-09-09 14:55 | Läst 1446 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

EMAKS BETRAKTELSER 169/Singoalla

Från tisdagens fotosession med Jenny och Berlinda i Strömbergshyttan. Här Berlinda som Singoalla, ur Victor Rydbergs medeltidsroman med samma namn. Planerna var från början att Singoalla-bilderna skulle tas på samma plats som Victor Rydberg inspirerades av när han skrev romanen. Vid Singoallas grotta i Lädja norr om Växjö. Men det blev alldeles för besvärligt att ta sig ner till grottan med all utrustning, som ligger otillgängligt vid en bergsbrant. Dessutom en kilometer att gå på en stenig och brant stig, med sista biten typ bergsklättring. Så det fick bli vid en alternativ grotta istället, bilen parkerades 10 m ifrån, smidigt och smart. Här kunde damerna byta om och duscha i en klubbstuga bara 300 m från platsen också, innan de åkte hem med tåget till Stockholm resp Västerås.


Berlinda som Singoalla.

Bilden är tagen i befintligt ljus och i färg från början. Omgjord till svartvitt med lite svagt varm ton. Jag hade två fina halvdagar med Jenny och Berlinda. Den första vid Inglingehög och gestaltning av Värends Blenda, och den andra vid Strömbergshyttan med gestaltning av Singoalla. Kläder och tillbehör stod Jenny och Berlinda för själva, tacksamt att slippa leta efter sånt! De är båda duktiga hantverkare som kan sy kläder och tillverka tidstypiska smycken och vapen. Väldigt tacksam för den servicen!

Postat 2017-09-07 20:50 | Läst 1620 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

EMAKS BETRAKTELSER 168/Mera Värends Blenda...

Visade två bilder i föregående blogpost som båda var tagna i naturligt ljus. I den här bilden på Jenny, föreställande Värends Blenda, har jag använt blixtljus med softbox som komplement.
En intressant erfarenhet för mig det här, första gången jag tar bilder med modeller. Och det gick riktigt bra tror jag. Har nu några dagars redigeringsarbete framför mig, innan bilderna är klara. De här första jag visar är snabbredigerade, men blev skapliga ändå tycker jag.

Postat 2017-09-06 22:34 | Läst 1660 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera
1 2 Nästa