EMAKS BETRAKTELSER

Nystart med bloggande på fotosidan från hösten 2013. Dessförinnan relativt inaktiv sedan våren 2012. Rensade då bort allt från mitt tidigare medlemskap som startade 2003. Här kommer fortsättningen. Men vänta dig inte dagliga blog-poster, det har jag inte tid med.

EMAKS BETRAKTELSER 249/Låt inte motivet skymma bilden!

Det var väl Christer Strömholm som skrev det på en av sina lappar? Och det är tänkvärt. Vårens blommande grönska och fågelliv får oss lätt att stirra blint på motiven, men också lätt att glömma bilden. Personligen är jag inte beroende av några speciella motivområden, jag kan hitta bilder precis överallt, i de flesta sammanhang. Men jag ska inte sticka under stol med att jag gillar svartvitt bäst. Därför gillar jag också att se bilden i svartvitt på skärmen när jag fotar digitalt, det hjälper upp mycket av det som man med film i den analoga kameran tvingas tänka sig till. Svartvitt är något man inte bara kan svänga till så där på en höft i efterhand i datorn som jag ser det. Det måste tänkas och planeras från början hur det i slutändan ska bli. Så gå omkring och fota/tänka i färg och sen i efterhand konvertera det som eventuellt kan passa i svartvitt, är ingen metod jag sympatiserar med. Färger kan även distrahera och ta uppmärksamheten från bilden. Vackra, intensiva eller svaga färger kan iofs också göra en bild, men det blir en annan typ av fotograferande än de kontraster med skugga/ljus man tvingas laborera med i svartvitt. Ett helt annat tänk.I den här bilden med det planterade och uppstöttade trädet, fastnade jag för dragkampen som finns mellan de båda sidorna. Ska vänster eller höger vinna? Eller blir det dött lopp? Ungefär som i det stundande valet, två sidor som drar åt varsitt håll. Balansen har varit jämn länge, men ska den bli det även denna gång? Eller kommer man att släppa in en  kraft från höger som bryter ner hela samhällsträdet åt det hållet?Något jag däremot i princip alltid fotograferar i färg, är glas. Men det är en typ av dokumentation som kräver färg. Något som är ett projekt jag har vid sidan av mitt vanliga personliga bildmakeri. Den här långhelgen (ja det blir ju det när man tar fritt klämmdan) har jag varvat trädgårdsarbete med lite glasfotande. Ett av resultaten, en vas från Skruf och 1960-talet. "Ferrara 4" av Bengt Edenfalk. Invälsat järnfilspån i den blå underfångsposten, ger luftbubblor i en svagt guldfärgad ton. Guldtonen i bubblorna förstärks med studiobelysning underifrån, här kombinerat med dagsljus från ett fönster bakifrån. Tycker det är kul att laborera med ljuset och har funderingar på att fixa till en provisorisk studio med rullbakgrunder i garaget. Har inspirerats mycket av Kemal Sahacic här på fotosidan, som jag tycker gör fantastiska porträtt/studier. Hans bilder blir något mera än just bara porträtt. De har ofta något mera att säga. Men studioporträtt, det är ett projekt för framtiden, något att jobba med på sikt.
//

Postat 2018-04-30 19:58 | Läst 3466 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

EMAKS BETRAKTELSER 248/Första för säsongen...

Regn när man stack ut nosen idag. Tittade på prognosen på SMHI. Södra Öland visade bara sol hela dan. Bara att göra sig i ordning, packa fikaväskan och dra iväg. Vitsippor och gulsippor var i full blom, ja nästan överblommade i Vicklebulunden. Men svingödsel på åkrarna intill luktade en del, så vi väntade med fikat till längre fram, trodde vi. För väskan med kaffe och tilltugg stod kvar hemma, lol. Bestämde därför att dra direkt ner till Södra Udden och inta lunchen. Stannade för att titta på backsipporna vid Stora Frö. Efter lunchen och Södra Udden vidare tillbaka upp till Albrunna och lunden. Likadant där, full blom på vitsippor och gulsippor, fanns även lite blåsippor kvar där. Och så Arontorpsrosen förstås. Men den var precis i början av sin blomning.


Vicklebylunden.

Undrar ni varför jag inte visar några fina bilder på alla dessa blomster? Ärligt talat så tycker jag det är ganska ointressanta foto-objekt för mig idag. Det räcker mer än väl att se dom för min del. Har pysslat så mycket med den typen av fotografering för 30-40 år sen och behöver inte ta fler likadana bilder. Vykortsbilder på vitsippor, blåsippor och backsippor kan man köpa i kiosken istället. Ett passerat stadium för mig personligen. Så ni får nöja er med det jag gör numera. Första besöket på ön för säsongen blev det i alla fall.


Albrunna lund.


Albrunna lund.


Albrunna lund.


Erotisk konst från vikingatiden, vid Albrunna.

//

Postat 2018-04-28 23:13 | Läst 1732 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

EMAKS BETRAKTELSER 247/Som att blicka ut i universum...

Att se ner i Tomtsjöns mörka vatten, kan vara som att blicka ut i universum. Lika oändligt som bottenlöst och djupt...

Postat 2018-04-24 19:36 | Läst 1782 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

EMAKS BETRAKTELSER 246/En magisk plats från hemmamarkerna...

Tomtsjön och Knapelid är en mytomspunnen plats. Sjön ligger innanför Helvetesviken i södra delen av sjön Rottnen. På toppen av berget Knapelid fanns en gång en sten. Under stenen fanns en guldskatt gömd. Trollen välte stenen och rullade den nerför berget i Helvetesviken, tog skatten och gömde den nånstans i skogen runt Tomtsjön. Ingen har hittat den än, men magin och mystiken känns när man vandrar längs stigarna vid Tomtsjön och Knapelid. En Summar Sumus från 1935 passade fint att fånga stämningen med...


Tomtsjön - 2018 04 22.
//

Postat 2018-04-22 18:06 | Läst 2053 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

EMAKS BETRAKTELSER 245/Tre modeller...

Vasen längst till höger är lätt att hitta idag på loppisar och auktioner eller webbsajter som säljer retroprylar. Modellen heter B894 och är troligen en av de som tillverkades i mest antal exemplar på Strömbergshyttans glasbruk, i olika storlekar och med olika underfångsfärger. De andra två är svårare att få tag på, den runda B937 och den höga B930. B930 är helt nyinskaffad, har faktiskt aldrig sett den förut över huvud taget annat än i kataloger. Den lanserades 1959-60 men redan 1962 var den borta från prislistorna. Troligen gjordes den i väldigt få exemplar. Den fanns bara i två storlekar, 31 och 36 cm, och den enda underfångsfärgen den gjordes i var denna gyllengula variant. B894 är från 1958, de andra två från 1959-60. Design Gunnar Nylund, och förmodligen ritade han dom senast 1956. Bilderna är som vanlig fotade i en ljusbox med opalt vitt plexiglas. Här med en  belysningsenhet underifrån. Bakgrunden har lite varmare ton än i bilderna från förra blogposten. Det beror på att jag fotograferat dessa under dagsljus och med ett fönster  på baksidan där en brunröd rullgardin rullats ned.

Postat 2018-04-13 20:51 | Läst 2609 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera
1 2 Nästa