EMAKS BETRAKTELSER

Nystart med bloggande på fotosidan från hösten 2013. Dessförinnan relativt inaktiv sedan våren 2012. Rensade då bort allt från mitt tidigare medlemskap som startade 2003. Här kommer fortsättningen. Men vänta dig inte dagliga blog-poster, det har jag inte tid med.

EMAKS BETRAKTELSER 335/En svagt blåtonad lithprint.

Har de senaste 2 åren mest fotograferat med min X-T2. Men här är en bild från rulle Fomapan 400. Filmen gav inte så många bra exponeringar, så den har fått ligga tills nu då jag såg något användbart i en av rutorna.



Negativet är helt oskarpt, men lithframkallaren och det ryska Slavich-papperet ger ett skarpt och grovt korn. Oskärpan är ett resultat av "för" lång slutartid samt "något" slarvig avståndsinställning, och det var liksom lite avsikt med det hela. Denna är en av två lithkopior som jag tagit fram från en delförstoring av negativet, med efterföljande blåtoning.
Ps. Troligen inget för Fb ;-).Ds
//

Postat 2019-04-04 22:10 | Läst 6171 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

EMAKS BETRAKTELSER 257/Det flyter på...

Så kan man kanske uttrycka sig. De två dagar jag hade förbokat var väl inte idealiska för det jag planerat, men det blev bilder ändå. Mina samarbetspartners gjorde ett fint jobb i det blåsiga och, för den här sommaren, lite kyliga vädret. Så det flyter på ungefär som jag tänkt mig i alla fall. Jag fick i stort sett de bilder jag ville ha och några kommer väl upp på jubiléumsutställningen till hösten på Fotogalleriet i Skruv, som det ser ut. Inte bilderna här dock, utan andra från de här två dagarna.


Modell: Lucy Rusnakova.


Modell: Maky Slunecko.

Lucy i medeltidsdräkt.

Maky i medeltidsdräkt.

Lite glamour och lite "cosplay" medeltid i färg. Men jag gillar ju svartvitt bäst och jag ska försöka göra några digitala negativ som sedan lithkopieras i mörkrummet. Blir det bra kommer resultatet visas på utställningen till hösten. Det blir nog sannolikt också några vanliga svartvita digitala printar från de här modellfotodagarna också. Tillsammans med några traditionellt framställda lithprintar i den stil man sett från mig tidigare, är det meningen att jubiléumsutställningen ska sättas samman. Troligtvis kommer den ha vernissage någon gång i september, och mera information om detta kommer i början av augusti.
www.fotogalleriet-i-skruv.blogspot.se

Postat 2018-07-08 21:14 | Läst 4195 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Emaks betraktelser 187/ Med 56mm tejpad på 1.2!

Jag skrev om att de här ljusstarka optikerna är gjorda för att användas på full glugg. Med 56mm fasttejpad på 1.2 begav vi oss till Växjö idag för att shoppa. En bild på stan, sen åkte vi till det där fina stället i parken vid Teleborgs slott och Växjö Universitét, där jag funderade på att ta lite bilder i den gatubelysta bokskogen på kvällen. Nu blev det vanligt dagsljus och det funkade ju det också. Men om någon annan känner sig sugen på att agera objekt framför kameran här en kväll de närmaste dagarna (innan färgerna försvinner och alla löven ramlar) så hör gärna av er? Kanske någon som vill dryga ut studentkassan och/eller få lite bilder till en portfolio? Tror nämligen det kan bli kanonbra bilder här, även i parkbelysningen på kvällen kompletterat med en portabel studioblixt!















//

Postat 2017-10-21 20:07 | Läst 2525 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

EMAKS BETRAKTELSER 172/X-T2 och filmsimulering Classic Chrome

Att fota JPEG direkt i kameran är som att svära i kyrkan för en del. För mig som inte ens har en raw-konverterare, och är van att fota dia och svartvit film, är det dock en fröjd att Fujifilm tagit fram dessa filmsimuleringsinställningar. Jag strävar ju efter att behöva göra så lite som möjligt i mörkrummet, och vill följdaktligen ha ett negativ som är så lättarbetat som möjligt, och inte kräver extra arbete i form av omfattande skuggningar och efterbelysningar, eller extra hårda pappers/filtergradationer. Allt i fader Ansel Adams anda, vilken ju arbetade precis så (vilket man kan få en felaktig uppfattning om när man läser en del av det som skrivs här på fotosidan). Och att det finns digital utrustning och verktyg som möjliggör för mig att fortsätta på den vägen är bara positivt för mig personligen. Sen vet jag att många (kanske de flesta) hellre fotar i raw och arbetar mycket med filerna i datorn, och det är ju deras val. Och kanske kommer jag också att börja fota i raw längre fram? Förmodligen ganska troligt. Här kommer ändå ett par bilder som jag fotat med X-T2 och XF 18-55/2.8-4 och Fujifilms filmsimulering Classic Chrome.





Planerade några utomhustagningar början av veckan, men det började duggregna så vi fick ta bilderna på en alternativ plats under nya vattentornet på Teleborg i Växjö. Visserligen också det utomhus, men under den berömda kupolen som ger ett fantastiskt utdraget eko när man står mitt under (därav smeknamnet Ekotemplet) och som gav oss, samt den portabla blixtutrustningen med softboxar, skydd för duggregnet. Filminställningen Classic Chrome i kameran gav väldigt bra bildfiler direkt. Den första bilden har jag justerat mycket lite och den sista är faktiskt direkt ur kameran, vilket kan låta otroligt men så är det. Modell: Maky S.

Postat 2017-09-24 11:59 | Läst 3099 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera