EMAKS BETRAKTELSER

Nystart med bloggande på fotosidan från hösten 2013. Dessförinnan relativt inaktiv sedan våren 2012. Rensade då bort allt från mitt tidigare medlemskap som startade 2003. Här kommer fortsättningen. Men vänta dig inte dagliga blog-poster, det har jag inte tid med.

EMAKS BETRAKTELSER 335/En svagt blåtonad lithprint.

Har de senaste 2 åren mest fotograferat med min X-T2. Men här är en bild från rulle Fomapan 400. Filmen gav inte så många bra exponeringar, så den har fått ligga tills nu då jag såg något användbart i en av rutorna.Negativet är helt oskarpt, men lithframkallaren och det ryska Slavich-papperet ger ett skarpt och grovt korn. Oskärpan är ett resultat av "för" lång slutartid samt "något" slarvig avståndsinställning, och det var liksom lite avsikt med det hela. Denna är en av två lithkopior som jag tagit fram från en delförstoring av negativet, med efterföljande blåtoning.
Ps. Troligen inget för Fb ;-).Ds
//

Postat 2019-04-04 22:10 | Läst 3458 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

EMAKS BETRAKTELSER 257/Det flyter på...

Så kan man kanske uttrycka sig. De två dagar jag hade förbokat var väl inte idealiska för det jag planerat, men det blev bilder ändå. Mina samarbetspartners gjorde ett fint jobb i det blåsiga och, för den här sommaren, lite kyliga vädret. Så det flyter på ungefär som jag tänkt mig i alla fall. Jag fick i stort sett de bilder jag ville ha och några kommer väl upp på jubiléumsutställningen till hösten på Fotogalleriet i Skruv, som det ser ut. Inte bilderna här dock, utan andra från de här två dagarna.


Modell: Lucy Rusnakova.


Modell: Maky Slunecko.

Lucy i medeltidsdräkt.

Maky i medeltidsdräkt.

Lite glamour och lite "cosplay" medeltid i färg. Men jag gillar ju svartvitt bäst och jag ska försöka göra några digitala negativ som sedan lithkopieras i mörkrummet. Blir det bra kommer resultatet visas på utställningen till hösten. Det blir nog sannolikt också några vanliga svartvita digitala printar från de här modellfotodagarna också. Tillsammans med några traditionellt framställda lithprintar i den stil man sett från mig tidigare, är det meningen att jubiléumsutställningen ska sättas samman. Troligtvis kommer den ha vernissage någon gång i september, och mera information om detta kommer i början av augusti.
www.fotogalleriet-i-skruv.blogspot.se

Postat 2018-07-08 21:14 | Läst 2748 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

EMAKS BETRAKTELSER 255/Lucy 9

Lucy 9

Marion i Robin Hood eller Rebecca i Ivanhoe? Fantasin får bestämma. Men hon heter Lucinda och kallar sig Lucy. Och hon gillar cosplay. Vackert ljus från fönstergluggen och en optik med drömsk/mjuk återgivning passade bra.

Postat 2018-06-25 18:57 | Läst 2411 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

EMAKS BETRAKTELSER 254/På nya vägar...

När man inser att det inte händer så mycket i ens fotograferande kan det vara dags att prova något nytt. Dels utvecklas tekniken hela tiden och ger nya möjligheter som inte funnits tidigare. Det är dock inte det jag tänker på, utan det rent bildmässiga. Man kan lätt köra fast i gamla hjulspår och det blir tråkigt både för en själv och de som ev tittar på bilderna. Men att prova något man aldrig gjort förut kan vara ett stort steg att ta. Oavsett om man lyckas eller ej så har man i alla fall fått en ny erfarenhet, och kanske kan en del fördomar man haft försvinna?

Jag har experimenterat en del med konstljus och skaffat ett par portabla blixtar med softboxar, men det tar tid att lära sig hur det fungerar för att få de resultat man vill ha. Men jag trivs bäst med det befintliga ljuset och med dagens fantastiska teknik fungerar det ofta bra att utnyttja det som finns naturligt i olika miljöer, utan att man får för långa slutartider. Foto "on location" tycker jag är kul, men att prova på studiofoto kan också vara något att fundera på framöver?Min gamla Leitz Summar 50mm/2 från 1935 är också en favoritoptik som jag använt en del, både analogt och digitalt,  och nu fick jag en idé att den kan fungera fint för den här typen av bilder också. Utan någon som helst antireflexbehandling så ger den effekter jag gillar, och som liknar det man kan se i gamla svartvita filmer från 1930-talet. Överstrålning och lite drömsk slöja ger ett tekniskt uttryck som jag gillar.Ha en fin avslutning på midsommarhelgen!
Nils/

Postat 2018-06-24 14:14 | Läst 2870 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

EMAKS BETRAKTELSER 253/Allt blir inte som man tänkt, men nöjd ändå...

Vädret i Växjötrakten var blåsigt och lite småkyligt igår. Inget idealiskt när man bokat tid för modellfotografering. Men det fungerade fint ändå, tack vare två hjältinnor som gjorde mer än man kunde begära. När prognosen visade ungefär lika småkyligt idag, så bestämde vi oss för att ta oss några mil österut där temperaturen spåddes bli ganska skapligt varm kring 20-24. Lite blåsigt, men som sagt ett antal grader varmare gjorde att det blev en fin dag för oss och ett par toppenfina fotoplatser besöktes. Lite halvklart och molndisigt gav ett fint fotoljus som fungerade bra utan extra tillförsel av ljus. Att vi fick sitta i bilen några timmar extra gjorde inget när dagen ändå blev rätt lyckad rent fotomässigt.Bilderna är tänkta att bli en del av utställningen i höst på Fotogalleriet i Skruv, som ju i år har funnits i 10 år och där jag först och främst visar mina egna bilder. Men jag har haft storheter som Lennart Nilssons och Gerry Johanssons bilder hängda på galleriet tidigare också. Nu är det dock meningen att mina egna och senaste bilder ska få komma på pränt, och det kommer att bli både mörkrumsalster samt digitalt fotade bilder. Faktiskt även något exempel på digitalt fotade bilder som printats i mörkrummet via utskrivna negativ. Bilden här är bara en liten föraning om vad som kan komma och något helt nytt för mig. Man kan ju inte hela tiden harva i samma hjulspår och att prova på sånt man inte pysslat med kan vara en spännande utmaning. Den är inte alls något jag tycker håller utställningsklass, men det finns ju en hel del andra filer från de här dagarna att välja mellan som blev riktigt bra tycker jag. De bästa bilderna vill man ju visa på utställningen och inte i förväg på webben.
Ha det fint!
Nils/

Postat 2018-06-19 21:32 | Läst 2757 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera
1 2 Nästa