EMAKS BETRAKTELSER

Nystart med bloggande på fotosidan från hösten 2013. Dessförinnan relativt inaktiv sedan våren 2012. Rensade då bort allt från mitt tidigare medlemskap som startade 2003. Här kommer fortsättningen. Men vänta dig inte dagliga blog-poster, det har jag inte tid med.

EMAKS BETRAKTELSER 273/Vildsvinen hade tagit alla kantareller...

...så det blev bara några bilder med hem från skogen ikväll. Vet inte vem jag gillar bäst, stående eller liggande?
//

Postat 2018-08-29 21:19 | Läst 1512 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

EMAKS BETRAKTELSER 272/Mera ryskt...Om Helios 40-2 85mm/1,5 är en riktigt hyfsad glugg rent tekniskt, så kan man kanske säga motsatsen om den här? Inget att skryta med vad gäller vinjettering, distorsion eller skärpa direkt. Nej Industar-69 2,8/28mm är ingen höjdare ur det avseendet. Men om man nu vill ha detta lite ruffiga utseendet på bilderna så bör den här optiken passa ganska fint. Den har 39mm Leica-gänga så det är inga problem att montera den på en X-T2 via adapter. Däremot är det omöjligt att focusera på oändligheten eftersom den här Industaren är avsedd för den ryska halvformatskameran Chaika, vilken producerades i olika modeller under 1960- och 70-talen. Omodifierad kan man alltså bara fotografera på kortare avstånd med den, men det finns beskrivningar hur man relativt enkelt får den att focusera på oändlighet även på Leica M och M39. Jag har inte gjort denna modifiering än så bilderna här är tagna på kortare avstånd.


Industar-69 2,8/28mm på bl 2,8.

Industar-69 2,8/28mm på bl 8.

Monterad på en fullformats kamera så ger den mycket kraftigare vinjettering. På en 1,5 croop sensor blir vinjetteringen mest märkbar på stor bländaröppning. Bilderna får en tekniskt sett lite ruffigare känsla och det kan säkert passa en del  bildtyper ganska bra. Och kör man Acros setting på 6400-12800 ASA förstärks den känslan ännu mera. Här är det 6400. Nu måste jag försöka ta mig tid att göra den här modifieringen, för jag gillar att det inte blir så kliniskt digitalt perfekt. Annars så finns färdigmodifierade Industar 69 att inhandla på ebay.
//

Postat 2018-08-29 00:46 | Läst 1246 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

EMAKS BETRAKTELSER 271/Med eller utan swirl?

   Tycker inte den lite lätt swirlande bakgrunden blev helt fel den heller...

Postat 2018-08-27 22:15 | Läst 1837 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

EMAKS BETRAKTELSER 270/Mycket om bokeh nu...

Kanske var det jag som triggade igång bokehfunderingarna här i bloggarna? Här kommer mera om bokehn för den ryska Helios-optiken 40-2 85mm/1,5. Givetvis är utseendet av bokehn en kombination av vilken bländaröppning som används samt avståndsförhållandet mellan kamera-motiv/motiv-bakgrund, mm. Även avståndet kamera-bakgrund spelar in, liksom optikens konstruktion. De ryska Helios (Biotar) är kända för att ge en svirlande bakgrund. Men beroende på ovanstående så blir svirleffekten större eller mindre och ibland knappt märkbar. Bilderna här är alla tagna på bl 2 (den ger lite bättre kontrast och skärpa än 1,5) men de visar lite olika bokeh. Så det där med att försöka beskriva bokehn för en viss optik på ett visst sätt, är nog lite lurigt? Den kan bli väldigt olika beroende på många olika faktorer.Den första bilden har tendens till svirl, men i de andra två är det knappt märkbart, för att inte säga obefintligt. De ser mer "normala" ut i bokehn. Så hur bokehn är för ett visst objektiv kan vara väldigt olika även vid samma bländare. Andra saker spelar in. Tror Heliosen kommer fungera fint för porträtt i alla fall, av tredje bilden att döma.

För att se hur den klarar sig vad gäller kantskärpa och upplösning på stor bländare, så fotograferade jag av ett plant stängsel på bl 2. Och det blev inte så pjåkigt det heller.//


Postat 2018-08-26 21:48 | Läst 1920 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

EMAKS BETRAKTELSER 269/ Med Helios 40-2 85mm/1,5 på Brändholmen...

Hade bestämt med sonen att vi skulle gå på Marinens dag i Karlskrona idag. Och då frugan inte har förnyat sitt pass så fick hon gå på stan och shoppa istället. Man var nämligen tvungen att visa legitimation som visar medborgarskap för att få komma in, och det gör ju inte körkortet. Bara svenska medborgare fick komma in på örlogsbasen den här gången, eftersom man nyligen haft några intrångsförsök som man misstänker kom från främmande makt. Man hade överlagt med SÄPO och därför bestämt att enbart svenska medborgare skull få tillträde. Dum som jag var så lämnade jag kameran till frugan, eftersom jag givetvis trodde det rådde totalt fotoförbud på marinbasens område. Men det gjorde det tydligen inte, för jag såg flera gå med systemkameror och ta bilder. På båtarna var det däremot förbud att fota, och man fick lämna in både mobiler, väskor och annat när man gick ombord. Men vid insläppet blev jag ändå kroppsvisiterad, då jag hade en lite tjockare och bullig fleecejacka på mig. Och man kollade folks väskor, påsar och annat, så nog var det hård kontroll, inte tu tal om det.

Kanske tur då att jag inte tog kameran med mig, för optiken som satt på var ju rysk med rysk text och allt, he he. Blev ändå lite mobilbilder där inne i alla fall. Men den ryska stridsvagnen då (eller rättare sagt handgranaten, för den är nog mera lik en sån), blev det inga bilder med den? Innan vi åkte hem efter att ha ätit middag på en restaurang vid det gigantiska torget uppe på centrumkullen, så tog vi en tur ut mot Dragsö och Brändholmen med de fina kolonistugorna. Där drog jag ur sprinten och osäkrade samt ställde in 2,0 på skalan. De flesta bilderna är oredigerade JPEG direkt ur kameran, bara ett par är lätt kontrastjusterade. Verkade som man hade vattnat bra där ute på holmen i sommar...För övrigt så undrar jag hur man gör med det nya bloguppladdningssystemet, om man vill ha tumnaglar bredvid varandra istället för nedanför varandra? Fungerade enkelt och fint innan, men troligen är jag bara lite dum?
//

Postat 2018-08-25 21:48 | Läst 1663 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
1 2 Nästa