Nystart med bloggande på fotosidan från hösten 2013. Dessförinnan relativt inaktiv sedan våren 2012. Rensade då bort allt från mitt tidigare medlemskap som startade 2003. Här kommer fortsättningen. Men vänta dig inte dagliga blog-poster, det har jag inte tid med.

Emaks betraktaktelser 83/Att bromsa in vid slutet av semestern...

En del trappar upp, men för min del känns det som att bromsa in och återgå till det normala när semestern närmar sig sitt slut. De lediga veckorna har bl.a använts till intensivt fotograferande, filmframkallning, scanning och bildredigering för boktryck. Normalt sett har jag aldrig så mycket tid eller ork att göra saker lite mera ordentligt, som under de lediga veckorna vid sommarsemester och juluppehåll. Då går jag på högvarv rent fotografiskt. Men nu känns det som jag måste bromsa upp inför den kommande veckans arbetsuppstart på fabriken. Mycket uppesittande på nätterna med bildarbete har det blivit, för man vill ju ta vara på solen också och göra andra saker med familjen, så även sömnbehovet är större än normalt. Och ska man orka stå 8 timmar om dagen vid maskinen hela hösten gäller det att sova mera framöver. Så nu får man bromsa upp och återgå till det normala.

Har precis gjort den första kopian klar, en arkivkopia till mig själv (brukar ibland betecknas EA Eget Arbete) av den print som ska följa med boken i en upplaga om 50 st. När printserien om 50 tar slut blir det inga fler gjorda. Sen kan man bara köpa boken utan print. Och boken jag skriver om är alltså min bok med bilder från Bornholm som jag precis sammantällt och beställt ett provtryck av. Läs mera om den här: fotogalleriet-i-skruv.blogspot.se.


Förstakopian av den medföljande printen. Scannad rakt av, ingen efterjustering.


Bilden är gjord för lång hållbarhet med tvåbadsfixering, fixneutralisering, mellanskölj 30 min, toning i selen samt slutsköljning minst en timme i arkivskölj. Enbart den manuella processtiden för varje bild är 1 tim 40 min totalt, inklusive sköljtiden. Sen tillkommer tid för lufttorkning samt varmplaning. Ytterst sällan gör jag mer än 2-3 exemplar av varje bild (det finns ingen möjlighet för annat vid manuellt mörkrumsarbete privat) och därför numrerar jag normalt inte mina bilder i serier. Undantagsvis, som vid det här bokprojektet, kopierar jag fler och då numreras givetvis serien. Men annars kan du vara tämligen säker på att max 2 eller 3 bilder finns av en mörkumsprint producerad av mig.

Bokförsäljning i dessa tider är svårt, men en medföljande print hoppas jag ska locka flera att bli intresserade. Priset är ett rent självkostnadspris och täcker i princip bara de material- och energikostnader jag har för att ta fram boken och printen.  Jag kommer troligen i bästa fall inte kunna gå mer än jämnt ut ekonomiskt på det här projektet. Inte ens mera kända fotografer brukar tjäna något på sånt här, och det är inte ovanligt att man tar fram både sina böcker och utställningar med statliga kulturstöd eller stöd från landsting, kommuner, museum eller näringsliv.  Här står jag själv för hela produktionskostnaden, och risktagandet. Jag hoppas att åtminstone lokalpressen kommer skriva några rader om boken. Eventuellt  får man öppna ett facebook-konto också och gå med i några grupper där för att marknadsföra sig? Är annars notorisk motståndare till sajter som facebook, twitter och instagram.

Nils/



Inlagt 2014-08-01 20:12 | Läst 3094 ggr. | Permalink
Facebook är en slagkraftig kanal för billig marknadsföring. Du kan vara så privat du vill och dessutom lägga upp en säljsida för dina verk. Naturligtvis måste du skaffa dig en massa vänner som nätverkar åt dig, men det kan väl inte vara några problem för dig. Många på FS känner ju till dig Det finns några seriösa grupper där du också kan bli medlem och "annonsera" vad har eller håller på med. Du måste tala om att du finns och vad du har, annars finns du inte. Så är det. Vill man bli känd så måste man öppna dörren.
Svar från Nils Bergqvist 2014-08-01 23:08
Jo det kan nog vara sant, men om facebook är rätt kanal för den här typen av bildböcker vet jag inte? Vill ju helst inte gå med i facebook. Ska därför i första hand försöka sälja boken via andra kanaler. Trycker upp 50 ex i en första upplaga, inte större än att jag kan stå ut med en förlust om inte alla blir sålda. Man kan ge bort som present också, istället för att köpa något annat. Ska också försöka kolla upp kontakter på Bornholm, samt försöka sälja den till bibliotek och några andra ställen lokalt som jag tror kan vara intresserade. Lyckas jag sälja slut 50 böcker får jag överväga en ny upplaga, eller att låta boken säljas via blurb/amazon direkt.
N Thomas Meldert 2014-08-02 07:26
Att sälja boken på Bornholm är en riktigt bra idé. Att hitta rätt ställen kan nog bli värre. Souvenirbutiker kanske.
Svar från Nils Bergqvist 2014-08-02 11:27
Jo där ska man kanska göra en drive? Fick kontakter med bl.a en restaurang som sålde en fotobok vid disken, de var intresserade av min gamla kamera. Kanske är de också intresserade av bilderna som kom ut av den? De hade öppet t.om oktober. Även ett par hotell som det finns bilder från i boken kan kanske vara intresserade? Det ena hade ett helt bord med broschyrer och böcker från Bornholm i entrén. Även Bornholms turistbyrå hade en hel del böcker att sälja, ska fråga även dom, samt en bokhandel i Rönne. Bornholms Kunstmuseum sålde även böcker i butiken, ska fråga även dom. Några bilder i boken är ju också därifrån.
Nu har jag fått din bok och din print. Jag var väldigt nyfiken på om Blurb skulle lyckas trycka dina bilder på ett bra sätt. De bygger ju mycket på din känsla för valörer och en vacker gråskala. Men jag tycker nog att de lyckats OK. Naturligtvis skulle det bli vackrare om du tryckte i triplex, men den prislappen som du då skulle behöva ta för boken hade tyvärr gjort att jag dragit mig för att köpa den.

Men jag är glad för att jag köpte din bibliofil-upplaga, för nu har jag i alla fall en av dina bilder, en Nils Bergqvist i min ägo. Det blir en slags referens, jag kan se på bilderna i boken och förstå hur dina printar ser ut.